THEPOWERGAME
«Μέσα σε 18 μήνες δεκαπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του ομίλου» υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισιης. Ο ίδιος προανήγγειλε νέα κίνηση για την ενίσχυση της παρουσίας των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ εντός διμήνου και υποστήριξε πως ο όμιλος είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην πράσινη ενέργεια, «με νέα έργα και όχι με εξαγορές». Όπως είπε το 60% των επενδύσεων του 2021, ύψους 400 εκατ. ευρώ, «πήγε στη Νέα Ενέργεια» και προέβλεψε πως στην επόμενη πενταετία οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα φτάσουν το ένα δισ. με στόχο να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.
Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ του ομίλου ΕΛΠΕ φτάνει σήμερα τα 285 MW με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως έχει αναβαθμίσει το μεσοπρόθεσμο στόχο για εγκατεστημένη ισχύ από 0,6 GW σε 1 GW μέχρι το 2026. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Κοζάνη, μια επένδυση που έφτασε τα 130 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην εξαγορά αιολικών πάρκων εν λειτουργία, εγκατεστημένης ισχύος 38 MW και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εξαγόρασαν φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία, ισχύος 16 MW.
Το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο του ομίλου φτάνει τα 2 GW με τον κ. Σιάμισιη να υποστηρίζει πως η διεύρυνση της παρουσίας στις ΑΠΕ «θα προέλθει από συνδυασμό κινήσεων». Τόσο μέσω εξαγορών, όσο και με ωρίμανση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου και ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων καθώς «η αξία που θα πάρουμε έτσι θα είναι σαφώς μεγαλύτερη». Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υποστήριξε πως «για την ενεργειακή μετάβαση είναι σημαντικό να κτιστούν νέα πάρκα, αιολικά ή φωτοβολταϊκά, και όχι να αλλάζουν χέρια υφιστάμενα πάρκα». Πρόσθεσε πως «στα επόμενα 1 – 3 χρόνια θα ωριμάσουμε έργα, θα αποκτήσουμε πρόσθετες ώριμες άδειες και φυσικά θα προχωρήσουμε σε εξαγορές έτοιμων πάρκων σε Ελλάδα ή εξωτερικό». Ήδη, είπε, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου από την πράσινη ενέργεια φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Σε λίγες εβδομάδες η τελική απόφαση για νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη
Οι ενεργειακές απαιτήσεις των διυλιστηρίων, σε μια περίοδο αύξησης του κόστους, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα αντιμετωπίσει ο όμιλος είπε χθες ο Ανδρ. Σιάμισιης. Εξήγησε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τη νέα μονάδα της Elpedison στην Θεσσαλονίκη, ισχύος 800 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. «Έχουμε λάβει τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και η διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο» είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ που θεωρεί πως το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης και είναι λογικό να υπάρχει χώρος για τέτοιες μονάδες.
Για τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στον Θερμαϊκό, για τον οποίο ο όμιλος έχει καταθέσει αίτηση, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε πως «είναι νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση». Εξήγησε, όμως, πως η αίτηση «στηρίζεται στη λογική πως αφού θα έχουμε δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. αν τελικά αποφασιστεί η κατασκευή της δεύτερης μονάδας) και ένα διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεγάλοι καταναλωτές, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικό όφελος στο κόστος και στη διαχείριση ποσοτήτων μέσω ενός FSRU στον Θερμαϊκό».