THEPOWERGAME
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το τελικό ύψος των «ουρανοκατέβατων» κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το οποίο θα φορολογηθούν με 90% ώστε να συνεισφέρουν στο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παραδόθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), περιλαμβάνει αρκετούς αριθμούς, αλλά είναι άγνωστο ποιο ποσό θα είναι αυτό που τελικά θα υποστεί τη φορολόγηση του 90%. Ήδη από προχθές υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ προμηθευτών που θεωρούν άδικους ή λαθεμένους τους υπολογισμούς της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή το μικτό κέρδος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 στα 930 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 730 εκατ. ανήκουν στη ΔΕΗ, τα 157 εκατ. τους ιδιώτες προμηθευτές και 40 εκατ. τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς κρατική ενίσχυση. Από αυτό το ποσό αφαιρείται η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που τελικά υπολογίζεται σε 335 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να υποχωρεί κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.
Άλλα ούτε τα 600 εκατ. ευρώ μπορούν να θεωρηθούν ως τελικό μικτό κέρδος των προμηθευτών ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μάρτιος 2022 καθώς και οι άλλοι καθετοποιημένοι όμιλοι (εκτός της ΔΕΗ δηλαδή) παρουσιάζουν ζημιές στον κάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Κυρίως γιατί έχουν πελάτες με σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική ενώ προχώρησαν και αυτοί σε εκπτώσεις ή άλλα μέτρα. Αυτά τα σταθερά τιμολόγια θεωρούνται από τους ιδιώτες προμηθευτές «έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους καταναλωτές.
Τελικά οι αριθμοί της ΡΑΕ περιορίζουν το μικτό κέρδος της ΔΕΗ στα 400 εκατ. ευρώ και των ιδιωτών παραγωγών (μαζί με τις ΑΠΕ) σε 200 εκατ. ευρώ. Για τους ιδιώτες, η ρυθμιστική αρχή υπολογίζει μικτό κέρδος 60 εκατ. για την Mytilineos, 50 εκατ. για την Elpedison 45 εκατ. για την ΗΡΩΝ και άλλα 40 εκατ. για τις ΑΠΕ χωρίς κρατική στήριξη.
Αλλά και πάλι, σε αυτά τα ποσά πρέπει να γίνουν αφαιρέσεις για τις εκπτώσεις που υποστηρίζουν πως παρείχαν οι ιδιώτες (δηλαδή για τις εκπτώσεις που έδωσαν κατά το πρότυπο της ΔΕΗ) ώστε να βγει το τελικό ποσό.
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο και μάλλον πρέπει να περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον αριθμό επί του οποίου θα πέσει ο βαρύς πέλεκυς της φορολόγησης κατά 90%. Το ποσό αυτό θα αντληθεί, μάλιστα, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη μέσα στον Μάιο.
Update: Την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως “για τον οριστικό προσδιορισμό του ποσού μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που παρέχουν, και που η ΡΑΕ τα προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%. Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις θα προσδιοριστούν επ’ ακριβώς ανά πάροχο, ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί. Με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων. Τα χρήματα αυτά θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό”.