THEPOWERGAME
Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία παραχώρησης μεγαλύτερων περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου), ειδικά στα νότια της Κρήτης που υπάρχουν και ενδείξεις για πιθανά αξιόλογα κοιτάσματα υποστηρίζουν στο Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Αν και η πλευρά της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) εμφανίζεται να επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, στο ΙΕΝΕ θεωρούν πως πρέπει να βγουν στην αγορά και πρόσθετες περιοχές. Προτείνουν «να προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός νέων περιοχών που έχουν τεχνικό ενδιαφέρον, π.χ. Θερμαϊκός κόλπος, περιοχή Νέστου – Στρυμώνα, καθώς και διαγωνισμός open door για τις επιστραφείσες περιοχές».
Με αφορμή την παρουσίαση μελέτης για τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, η επικεφαλής της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ και πρώην επικεφαλής της ΔΕΠ-ΕΚΥ, την περίοδο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων (1996 – 1997) Τερέζα Φωκιανού υποστήριξε πως ούτως ή άλλως υπάρχουν αποχωρήσεις, κυρίως ξένων ομίλων, από «οικόπεδα» που θα μπορούσαν να υποκατασταθούν μέσω διαδικασίας «ανοικτής πρόσκλησης» (open door).
Η ίδια πρόσθεσε πως «έχει πολύ ενδιαφέρον η περιοχή νότια της Κρήτης» στην οποία θα μπορούσαν να βγουν κάποια θαλάσσια τμήματα προς παραχώρηση. Οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν εντοπιστεί από διεθνείς ομίλους την περίοδο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, το 2014, τόνισε η κα Φωκιανού. Όμως, επειδή απαιτούν έρευνες σε μεγάλα βάθη, κ.λπ. οι ξένοι όμιλοι δεν ενδιαφέρθηκαν γιατί τα τεμάχια στα οποία είχε χωριστεί η περιοχή νότια της Κρήτης ήταν πολύ μικρά. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ένας νέος γύρος παραχωρήσεων με μεγαλύτερα τεμάχια, τουλάχιστον 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντίστοιχων με αυτά που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΔΕΥ και μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τη μελέτη του ΙΕΝΕ Γιάννης Μπασιάς είπε πως από το 2008 είχε γίνει η προετοιμασία ώστε να παραχωρηθούν περιοχές στα νότια και δυτικά της Κρήτης. Η διαδικασία δεν προχώρησε για γεωπολιτικούς λόγους, όπως υποστήριξε ο κ. Μπασιάς αν και προ ετών ολοκληρώθηκαν οι δύο μεγάλες παραχωρήσεις στην κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil –ΕΛΠΕ. «Πρέπει οι εταιρείες να δουν πως προχωράμε σοβαρά» τόνισε, «να δουν θετικά σημάδια, πως τα πράγματα ξεκινούν».
Ο κ. Μπασιάς επισήμανε πως ορθά η σημερινή διοίκηση της ΕΔΕΥ προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία και να κερδίσει το ένα από τα δύο χρόνια που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, όπως επιδιώκει και η ΕΔΕΥ, η γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων (την έχει αναλάβει η Energean) γιατί αυτό είναι και το ουσιαστικό σημάδι πως υπάρχει πρόοδος.
Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Κ. Σταμπολής υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις για δύο λόγους: Πρώτον, για να δώσει ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή αγορά πως κάτι έχει αλλάξει στη στρατηγική της όσον αφορά τις έρευνες για πιθανά κοιτάσματα. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών. Δεύτερον, προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της σε συγκεκριμένες περιοχές.