THEPOWERGAME
Μπορεί χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωσε το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έρευνα και εξόρυξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά η αγορά κοιτάζει τις τελευταίες ημέρες προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εν μέσω πληροφοριών για επικείμενο deal.
Η φημολογία που φέρνει την αυστραλιανή Macquarie, το μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές παγκοσμίως, να έχει συζητήσει με εγχώριο όμιλο από τις ΑΠΕ για μετοχική συνεργασία, έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (κοντά στο 30% τον τελευταίο μήνα). Παράλληλα συμπαρασύρει και τη μετοχή της Ελλάκτωρ (+11% τον τελευταίο μήνα) που έχει ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ, αλλά μια πιθανή πώληση είναι πιο σύνθετη υπόθεση καθώς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία συνδέονται με το μεγάλο ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ του 2019.
Εκτός από τα ξένα funds σημαντικές κινήσεις στις ΑΠΕ πραγματοποιούν και εγχώριοι «παίκτες». Η ΔΕΗ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες επένδυσης με τρεις εταιρείες του ελληνικού ομίλου Cantreva για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2GW περίπου στην Ελλάδα. Αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο αναπτύσσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική RWE.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ πυκνώνει καθώς η Ευρώπη αναζητεί τρόπους ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την Κυριακή ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την κλιματική πολιτική Φρανς Τίμμερμανς δήλωσε από το Κάιρο πως το σχέδιο «Repower EU» που αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν στις 18 Μαϊου θα προβλέπει «μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ μέχρι το 2030».
Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ανακοίνωσε χθες πως «προετοιμάστηκε και θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας». Προετοιμάζεται, επίσης, νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως την τελευταία διετία έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των ΑΠΕ. «Μέσα σε 2 μόλις έτη, 2020 και 2021, ο ΔΕΔΗΕ χορήγησε 8.500 οριστικές αποφάσεις σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ ισχύος 3,3GW. Η επίδοση αυτή συνιστά τη χορήγηση υπερτριπλάσιας ισχύος έργων σε μέση ετήσια βάση σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα συνιστά τριπλασιασμό για το 2020 και τετραπλασιασμό για το 2021 αφού η ισχύς για το 2019 ήταν 450MW, ενώ για το 2020 1,4GW και το 2021 2.0 GW.
Σε επίπεδο ενεργοποίησης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής «ο ΔΕΔΗΕ μέσα στα δύο αυτά χρόνια πέτυχε να αυξήσει την εγκαταστημένη στο δίκτυο ισχύ ΑΠΕ κατά 1,26 GW σε σχέση με τα 0,24 GW που συνδέθηκαν το 2019, ενώ είναι εξασφαλισμένο ότι το 2022 θα συνδεθούν ακόμα περισσότερες ΑΠΕ».
Το νέο πλαίσιο περιμένουν οι εταιρείες ΑΠΕ όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει υποστηρίξει πως «έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 2 δισ. ευρώ, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις 2 δισ. ευρώ και στόχο τα 3 GW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2025». Στις μεγαλύτερες επενδύσεις υπό κατασκευή ή υπό σχεδιασμό επενδύσεις του ομίλου περιλαμβάνεται το αιολικό πάρκο Καφηρέα στη Νότια Εύβοια (συνολική επένδυση κοντά στα 570 εκατ.), η μεγάλη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (επένδυση περίπου 500 εκατ. ευρώ), κ.α.
Όσο για τους Αυστραλούς της Macquarie φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα. Μετά τη συμφωνία με την ΔΕΗ για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο αυστραλιανός όμιλος φέρεται ως υποψήφιος διεκδικητής της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και εγχώριο κατασκευαστή. Επίσης ενδιαφέρονται και για τις ΑΠΕ όπου διαθέτουν κυρίαρχη παρουσία διεθνώς μέσω της Green Investment Group (GIG). Η GIG αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο 15 GW αξίας 50 δισ. ευρώ, ενώ προ ημερών ο αυστραλιανός όμιλος ανακοίνωσε πως μέσω της νέας θυγατρικής Corio Generation θα επενδύσει στα υπεράκτια αιολικά με στόχο το 1 GW ετησίως.
Παρά την εκτενέστατη συζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανατρέψει το στόχο για μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 30% μέχρι το 2030 και κατά 80% μέχρι το 2050. Πέρυσι εγκαταστάθηκαν στην Ε.Ε. περίπου 37 GW νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με ορισμένους αναλυτές να θεωρούν πως αν αυξηθεί σημαντικά η ετήσια εγκατάσταση ΑΠΕ (κάποιοι θεωρούν επιτεύξιμο ακόμα και το διπλασιασμό σε σχέση με το 2021) τότε το μερίδιο της πράσινης ενέργειας μπορεί να κινηθεί άνω του 40% που είναι ο στόχος του 2030. Να φτάσει δηλαδή το 50% ή και το 60% με ταυτόχρονη εξοικονόμηση άνω των 300 δισ. ευρώ και μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.