THEPOWERGAME
Η στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με τα χθεσινά εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, συνοδεύεται και από επιτάχυνση του σχεδιασμού για τις έρευνες πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων ο επικεφαλής του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης είπε πως τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ τις δισδιάστατες (2D) σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο και μέσα σε έξι με 12 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να αποφασιστεί σε ποια σημεία θα γίνουν πιθανώς πιο αναλυτικές (3D) σεισμικές έρευνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ είπε πως από τα αποτελέσματα των ερευνών θα εξαρτηθεί η προσέλκυση εταίρου για τις δυο συγκεκριμένες περιοχές. Οι συζητήσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία είναι συνέχεια, όπως είπε, ανάλογα με τις έρευνες και τα αποτελέσματα τους στις διάφορες προς εξερεύνηση περιοχές.
Για τα μεγάλα «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ ο κ. Σιάμισιης είπε πως το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ παραμένει αμείωτο «με τους ίδιους ή άλλους συνεταίρους». Απέφυγε όμως να σχολιάσει τη φημολογία περί εξασθένισης του ενδιαφέροντος κάποιων εκ των ξένων ομίλων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.
Ο ίδιος απέδωσε τις καθυστερήσεις και στις πρόσφυγες που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από φορείς της Κρήτης. Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμετέχει στην κοινοπραξία εταίροι με εμπειρία στις έρευνες υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη.
Σε σχέση με την πιθανή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος διεθνών ομίλων για έρευνες και εκμετάλλευση κυρίως φυσικού αερίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υπενθύμισε πως επί δεκαετίες η Ευρώπη επικεντρώθηκε στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που εξαντλούνται. Πλέον αναζητούνται νέες περιοχές μια από τις οποίες μπορεί να είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος .
Πιο κοντά η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκτιμά πως η μικρή παράταση στη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν ανατρέπει το σχεδιασμό ενεργειακών ομίλων για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. «Οι μονάδες φυσικού αερίου θα είναι μονάδες βάσης» στο δρόμο προς τις ΑΠΕ είπε ο κ. Σιάμισιης. Τα ΕΛΠΕ φαίνεται πως θα προχωρήσουν στη νέα επένδυση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 860 MW, δίπλα στη σημερινή μονάδα της Elpedison στην Θεσσαλονίκη.