THEPOWERGAME
Εμβληματικό έργο χαρακτήρισε το φωτοβολταϊκό πάρκο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στην Κοζάνη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια παρά την πανδημία.
Η λειτουργία του πάρκου προσφέρει όφελος στην ελληνική οικονομία 80 – 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από την μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως το φωτοβολταϊκό καλύπτει το 40% της ζήτησης των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας. Η Κοζάνη, είπε, γίνεται σημείο αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ελληνικό best practice για την μετάβαση στην οικονομία του χαμηλού άνθρακα είπε ο κ. Σκρέκας.
«Ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως ενεργειακή εταιρεία κατά την οποία είναι στο επίκεντρο η ακριβή ενέργεια και η κλιματική αλλαγή. Είμαστε μέρος της αλυσίδας και της λύσης και για αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε» εξήγησε ο κ. Σιάμισιης.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ είπε πως περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο θα πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες ενώ δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. για την δημιουργία υποδομών που θα υποδείξει το δασαρχείο με διάνοιξη διαδρόμων και με παράδοση του 1/3 της έκτασης για κτηνοτροφικές χρήσεις.
Ο στόχος των 2 GW μέχρι το 2030
Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, είναι το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας.
Τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε νέα επένδυση στο πάρκο για την κατασκευή μεγάλης μονάδας αποθήκευσης.
Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System), ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Η εταιρεία JUWI ήταν ο κύριος εργολάβος του έργου, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική των ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αγορά των ΑΠΕ.
Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος είπε την Τετάρτη ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030.
Τα σχέδια της διοίκησης επεκτείνονται και στο πράσινο υδρογόνο όπου σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.