THEPOWERGAME
Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050 δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα που μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στη γαλάζια οικονομία. Ο 43χρονος επικεφαλής ενός ιστορικού γραφείου συμβούλων μηχανικών, της «ΕΤΜΕ – Πέππας & Συνεργάτες» Αντώνης Πέππας δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Η ΕΤΜΕ και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν την τεχνολογία Floatmast, έναν πλωτό σταθμό για ακριβείς μετρήσεις ανεμολογικών και άλλων δεδομένων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η Floatmast είναι πλέον κατοχυρωμένη διεθνής πατέντα από βρετανική θυγατρική εταιρεία της ΕΤΜΕ και ο κ. Πέππας υποστηρίζει πως ήδη αναζητούνται συνεργασίες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.
Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης κυρίως πλωτών θαλάσσιων αιολικών, ο κ. Πέππας τονίζει πως η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για τέτοια πάρκα (ένα πλωτό αιολικό μπορεί να απαιτεί επένδυση ενός – δύο δισ. ευρώ) για να αναπτύξει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι δεν θα επωφεληθεί μόνο από την κυρίαρχη παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στην παγκόσμια αγορά, αλλά θα υπάρξουν οφέλη και για ναυπηγεία, λιμάνια και εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες γύρω από τα πλωτά αιολικά όπως η Floatmast.
«Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η γαλάζια οικονομία στην Ελλάδα» λέει ο Αντ. Πέππας. «Το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι για πολύ καιρό ανοικτό!». Τα ελληνικά λιμάνια ή ναυπηγεία μπορούν να αποτελέσουν επίκεντρο των υποδομών ανάπτυξης των πλωτών αιολικών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εταιρείες όπως η ΕΤΜΕ μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, με την εφαρμογή ενός προσεκτικού, πολυετούς σχεδιασμού από πλευράς πολιτείας, ώστε να επεκταθούν στη διεθνή αγορά.
Στα πλωτά αιολικά πάρκα οι ανεμογεννήτριες επιπλέουν σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν πακτωμένες στο βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για νέα τεχνολογία που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη με σημαντικούς διαγωνισμούς από πολλές χώρες και στη Μεσόγειο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου με το ρυθμιστικό πλαίσιο των θαλάσσιων αιολικών στο υπουργικό συμβούλιο προ τετραμήνου, είχε υποστηρίξει πως σε πρώτο στάδιο επιδιώκεται η υλοποίηση επενδύσεων έξι δισ. ευρώ για ανάπτυξη 2 GW.
Ειδικά για τα πλωτά αιολικά οι ιδανικές περιοχές, σύμφωνα με στελέχη της ενεργειακής αγοράς, εντοπίζονται στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου), στα Δωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου) καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, χωρίς να εξαιρούνται και άλλες περιοχές π.χ. στο Ιόνιο.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ΕΤΜΕ, ακριβώς επειδή τα πλωτά αιολικά απαιτούν πολύ μεγάλες επενδύσεις, οι επενδυτές χρειάζονται όσο το δυνατόν ακριβή ανεμολογικά και άλλα δεδομένα προκειμένου να εντοπίσουν τις πλέον αποδοτικές περιοχές. Το ίδιο χρειάζονται και οι τράπεζες και τα funds που χρηματοδοτούν τέτοια έργα. «Ακόμα και μια μικρή διαφορά στα συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να κάνει μια επένδυση πολύ περισσότερο ή λιγότερο αποδοτική» εξηγεί. Επιπλέον, οι επενδυτές χρειάζονται ανεμολογικά και μετεωρολογικά δεδομένα κατά τη λειτουργία των πλωτών αιολικών πάρκων ώστε να ελέγχουν το λειτουργικό κόστος.
Αυτό ακριβώς το κενό επιδιώκει να καλύψει η τεχνολογία Floatmast με την πρώτη πλατφόρμα να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2015 στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ το 2019 μεταφέρθηκε στην θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Μακρονήσου και Τζιά στο Κάβο Ντόρο για να γίνουν δοκιμές και έλεγχοι. Έπειτα από πολυετή προσπάθεια η ΕΤΜΕ μπορεί σήμερα να λέει πως η Floatmast έχει λάβει πιστοποίηση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και αντίστοιχο γερμανικό ινστιτούτο ώστε να διεκδικεί συμβάσεις στη διεθνή αγορά.
Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που ανέπτυξε η ελληνική εταιρεία είναι η υψηλή ακρίβεια και η πιστότητα των ανεμολογικών δεδομένων που καταγράφει, όπως λέει ο κ. Πέππας. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης και πλήθους άλλων μετρητικών σταθμών για μετεωρολογικά και άλλα δεδομένα.
Ο επικεφαλής της ΕΤΜΕ εξηγεί πως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας καθώς η επιτάχυνση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικά προς τα πλωτά αιολικά πάρκα προσελκύσει πολύ μεγάλους επενδυτές. Αυτό προκύπτει και από τις ισχυρές συμμαχίες με ξένους ομίλους που έχουν ανακοινώσει εγχώριοι ενεργειακοί παίκτες, αλλά και το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών π.χ. από Νορβηγία και Δανία για την ελληνική αγορά. Το παιχνίδι θα κριθεί όμως από το αν υπάρξει σύντομα ένα μακροχρόνιο σχέδιο από το ελληνικό Δημόσιο, που θα καθορίζει το γήπεδο, το πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις.
Ο Αντ. Πέππας λέει πως η καινοτομία FloatMast® αποτέλεσε σταθμό στην σχεδόν 50ετή ιστορία της ΕΤΜΕ «καθώς επέκτεινε την επιχειρηματική και τεχνική δραστηριότητα σε ένα νέο πεδίο επαγγελματισμού και πολυπλοκότητας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, σε μία παγκόσμια και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τους Έλληνες μηχανικούς. Η μοναδικότητά της παράλληλα με την παραδειγματική της υλοποίηση μέσω μίας ομάδας Ελλήνων και ξένων συνεργατών, δημιούργησε μοναδική τεχνογνωσία και οδήγησε σε μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όπου πρωτοστατεί στην προώθηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέσω της άτυπης ομάδας εργασίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που συστήθηκε στα πλαίσια της πρώτης παγκόσμιας καμπάνιας ανεμολογικών μετρήσεων με πλωτό ιστό, στο Λαύριο, το 2020».