THEPOWERGAME
Επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ με στόχο τη λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 500 – 600 MW μέχρι το 2025 προωθεί στη χώρα μας ο πορτογαλικός όμιλος EDPR όπως υποστήριξε χθες ο γενικός διευθυντής Ελλάδας Damian Rodríguez Prado. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται πιθανές επενδύσεις στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων από την OceanWinds (κοινή εταιρεία της EDPRκαι της γαλλικής Engie) που έχει υπογράψει στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Prado, αναζητούνται και ευκαιρίες τόσο στον τομέα του υδρογόνου, όσο και της αποθήκευσης, τομέα στον οποίο η EDPR επενδύει εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο γενικός διευθυντής της EDPR στην Ελλάδα θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) 3 GW μέχρι το 2025. Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν, όπως πιστεύει, οι νέες δημοπρασίες για ΑΠΕ στις οποίες πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση και πλαφόν ανά τεχνολογία (π.χ. αιολικά ή φωτοβολταϊκά) ώστε να έχουν οι επενδυτές την ορατότητα που χρειάζονται. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η απλοποίηση της αδειοδότησης μονάδων ΑΠΕ που προωθεί με σχέδιο νόμου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τον κ. Prado να τονίζει πως σήμερα απαιτούνται περισσότερα από επτά χρόνια για μια άδεια αιολικού. Σοβαρά θέματα παραμένουν, κατά τον ίδιο, με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών, αλλά και με τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο.
Ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά, που δραστηριοποιείται μέσω της Ocean Wind, ο επικεφαλής της EDPR στην Ελλάδα εκτιμά πως η χώρα μας έχει σημαντικές προοπτικές. Όπως και οι υπόλοιποι παίκτες, η εταιρεία περιμένει το θεσμικό / ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε παρουσιάσει προ τετραμήνου στο υπουργικό συμβούλιο ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας. Ο πορτογαλικός όμιλος εστιάζει παγκοσμίως στα θαλάσσια αιολικά, παράλληλα με τη μεγάλη στροφή που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου προς τα φωτοβολταϊκά.
Εκτός από την αυτόνομη ανάπτυξη στη χώρα μας και τη συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τα θαλάσσια αιολικά, η EDPR διαθέτει και άλλες συμμαχίες στη χώρα μας. Έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου αιολικών στην Εύβοια, αλλά και Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την ΔΕΗ για κοινές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Από τον Δεκέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η παρουσία της EDPR στην Ελλάδα, το προσωπικό έχει αυξηθεί από τα δύο στα 29 στελέχη με στόχο να αγγίξει τα 50 μέχρι το 2025.
Σε επίπεδο μητρικού ομίλου, το στρατηγικό σχέδιο 2021 – 2025 προβλέπει επενδύσεις 19 δισ. ευρώ. Το 54% θα κατευθυνθεί προς τα επίγεια αιολικά πάρκα, το 3% στα θαλάσσια και το 41% στα φωτοβολταϊκά. Η EDPR διαθέτει σήμερα παρουσία σε 26 αγορές με χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία ή υπό κατασκευή που αγγίζει τα 17 GW.