THEPOWERGAME
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στην Ρωσία επιταχύνουν τον σχεδιασμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Χθες, λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βερνερ Χόγιερ, έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου.
Πρόκειται για επένδυση που θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση καλωδίου μήκους 950 χιλιομέτρων συνολικής ισχύος 3.000 MW. Όπως έγινε γνωστό για το έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αίγυπτος, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, επιθυμούν να προχωρήσει το έργο καθώς ενισχύεται ως ρόλος της χώρας μας ως κόμβος πράσινης ενέργειας, ενώ η Αίγυπτος διευρύνει την παρουσία της ως εξαγωγέας ενέργειας. Στόχος των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.
Ο όμιλος Κοπελούζου έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο δεκαετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSO-E) προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση.
Η πλευρά του ομίλου τονίζει, όμως, πως είναι ευπρόσδεκτοι και άλλοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για συμμετοχή. Ενδιαφέρον φαίνεται πως δείχνουν ο ΑΔΜΗΕ αλλά και ο διαχειριστής του αιγυπτιακού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος της επένδυσης είναι η διασύνδεση του ελληνικού και του αιγυπτιακού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με διπλό ζεύγος υποθαλάσσιων καλωδίων με στόχο να μεταφέρεται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη πράσινη ενέργεια, που θα παράγεται κυρίως από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο.
Στην τελευταία από τους πρόσφατους διαγωνισμούς για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προέκυψαν τιμές κοντά στα 17 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Στην Ελλάδα οι τιμές στους τελευταίους διαγωνισμούς κινήθηκαν κοντά στα 37 ευρώ. Στην περίπτωση που το έργο ενταχθεί στα PCIs, τότε η ταρίφα θα προσδιορίζεται από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προβλέπεται πως η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Αίγυπτο από μόλις 5,8 GW σήμερα θα φτάσει τα 61 GW μέχρι το 2035. Από τα 3 GW πράσινης ενέργειας που θα μεταφέρονται μέσω του νέου καλωδίου, το 33% θα καλύπτει τις ανάγκες ελληνικών βιομηχανιών ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου το οποίο στη συνέχεια θα εξάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Κοινή εταιρεία με RF Energy για τα υπεράκτια αιολικά
Σε συνένωση των αδειών που κατείχαν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Λήμνου προχωρά ο όμιλος Κοπελούζου και η RF Energy (Γ. Φειδάκης – Βικτ. Ρέστης) μέσω της νέας εταιρείας «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου».
Η ενιαία εταιρεία έχει στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθερής θεμελίωσης, συνολικής ισχύος 850 MW, σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.
Η RF Energy συνεισφέρει στη νέα εταιρεία την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 14.6.2012 συνολικής ισχύος 498,15 MW στην θέση Πλάκα της δημοτικής ενότητας Μούδρου στη Λήμνο.
Ο όμιλος Κοπελούζου συνεισφέρει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 19.9.2012 με διάρκεια 25 έτη, για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 216 MW, στην περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, που είχε παρουσιάσει προ μηνών στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προβλέπει πως οι όμιλοι που είχαν λάβει άδειες κατά το παρελθόν θα της διατηρήσουν και θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.