THEPOWERGAME
Σε νέα του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης S&P σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές έως το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και, σε μικρότερο βαθμό, των τιμών του άνθρακα, που έφτασαν σχεδόν τα 90 ευρώ ανά τόνο τον Ιανουάριο του 2022. Η ανάκαμψη της ζήτησης θα στηρίξει επίσης τις υψηλές τιμές. Πέρα από το 2022, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, δεδομένου του επιταχυνόμενου κλεισίματος της παραγωγής θερμικού και πυρηνικού βασικού φορτίου στην Ευρώπη, την οποία οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα επόμενα τρία χρόνια.
Μετά το 2022, αναμένει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, υποστηριζόμενες από τις ανισορροπίες ζήτησης-προσφοράς. Ωστόσο, εντός του 2023, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αργή πτώση των τιμών της ενέργειας – παρά τις προσδοκίες του οίκου για βιώσιμα υψηλές τιμές άνθρακα.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά πως οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019 για τα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένει ότι θα ομαλοποιηθούν μόνο μετά το 2025, όταν θα τεθεί σε λειτουργία πιο σημαντική δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκείνη την εποχή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν ένα πιο σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού μείγματος παραγωγής ενέργειας (περίπου 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία και περίπου 20% στη Γαλλία και την Ιταλία σε σύγκριση με περίπου 30% και 15% σήμερα, αντίστοιχα) και ως εκ τούτου θα έχουν μεγαλύτερο βάρος στη διαμόρφωση της τιμής ισχύος.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, μέχρι το 2030, η Ευρώπη σχεδιάζει να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 48% περίπου του μείγματος από περίπου 20% το 2020, εξαιρουμένου του μεριδίου 10% της υδροηλεκτρικής. Παρά το άλμα της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται την επόμενη δεκαετία, η S&P βλέπει μεγάλη πιθανότητα οι χώρες της ΕΕ να μην μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους για το 2030. Τα εμπόδια για την ανάπτυξη και τη σύνδεση αυτών των νέων έργων περιλαμβάνουν πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης και σημεία συμφόρησης δικτύου — τόσο όσον αφορά τη σύνδεση νέων τοποθεσιών στο δίκτυο όσο και την αποτελεσματική μετάδοση ισχύος σε περιοχές υψηλής κατανάλωσης.
Από την πλευρά του ο οίκος Fitch προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Τα χαμηλά αποθέματα, οι μειωμένες παραδόσεις από την Gazprom και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις τους τελευταίους μήνες συνέβαλαν στην ήδη «σφιχτή» ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ώθησαν την αναζήτηση πρόσθετων προμηθειών, όπως αναφέρει η Fitch Ratings. Ενώ η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη βάση προμηθευτών και ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση.
Η Gazprom που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της ηπείρου. Ωστόσο, η περιορισμένη ανταπόκριση της εταιρείας στην ανάκαμψη της ζήτησης και η χαμηλή χρήση εγκαταστάσεων αποθήκευσης που συνδέονται με την Gazprom, συνέβαλαν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αν και η εταιρεία φέρεται να συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις παράδοσης βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, δεν έχει προσφέρει ουσιαστικούς όγκους στην αγορά άμεσης παράδοσης. Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις του αγωγού Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν μειωθεί.
Οι ευρωπαίοι καταναλωτές ανταγωνίζονται την Ασία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, ενώ τα επίπεδα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι χαμηλά, γεγονός που υποστηρίζει τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά τη μείωση των τελευταίων εβδομάδων από τα επίπεδα ρεκόρ, προσθέτει ο οίκος. Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, μπορεί να έχουν καθυστερήσει την έγκριση του νέου αγωγού Nord Stream 2 της Gazprom, αυξάνουν την αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και έχουν προκαλέσει την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου.
Το LNG και οι πρόσθετες δεσμεύσεις από τους προμηθευτές φυσικού αερίου αγωγών συνέβαλαν στον περιορισμό των μειωμένων παραδόσεων της Gazprom βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η Fitch αναμένει μόνο μέτρια αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG και σταθερή αύξηση της ζήτησης στην Ασία τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μόνο περιορισμένοι πρόσθετοι όγκοι θα είναι διαθέσιμοι στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν και οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εξαγωγές LNG τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν αυξημένες παραδόσεις στην Ευρώπη, τα φυσιολογικά επίπεδα προμηθειών αγωγών της Gazprom στην περιοχή είναι μεγαλύτερα από όλες τις παγκόσμιες εξαγωγές αμερικανικού LNG.
Η παραγωγή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης μειώνεται, ιδιαίτερα στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ημερήσια παραγωγή μειώθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 40% μεταξύ 2016 και 2021. Η περιοχή έχει οριακή μόνο ικανότητα να αυξήσει τις εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις προμήθειες από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, δεδομένου του μεγέθους του μεριδίου αγοράς της Gazprom. Ωστόσο, οι τρέχουσες εντάσεις σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας πιο διαφοροποιημένης βάσης προμηθευτών. Αν και η ΕΕ συζητά εάν το φυσικό αέριο πρέπει να αναγνωριστεί ως καύσιμο «γέφυρα», η τρέχουσα κρίση μπορεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα, καταλήγει ο οίκος.