THEPOWERGAME
Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται έχουν κληθεί να ρυθμίσουν τις μη διακανονισμένες οφειλές τρεις προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, σημαντικό ποσοστό από τις οποίες δεν είναι ρυθμισμένες. Οι διοικήσεις των δύο ομίλων (στον ένα ανήκουν δύο εταιρείες) έχουν λίγα εικοσιτετράωρα προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν καθώς η απαίτηση για άμεση ρύθμιση οφειλών προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα. Γι’ αυτό και εσχάτως κυκλοφορούν φήμες περί αναζήτησης επενδυτών για κάποια εξ’ αυτών. Στον παρελθόν είχε γίνει και απόπειρα πώλησης μιας εκ των εταιρειών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καρποφορήσει.
Το ΥΠΕΝ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τυχόν κατάρρευση κάποιου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια δύσκολη περίοδο για την αγορά. Ειδικά όταν κυκλοφορούν στην αγορά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μία από αυτές τις εταιρείες δεν έχει περάσει τις επιδοτήσεις του υπουργείου στους πελάτες της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτρόπου Ενέργειας Κ. Σίμσον, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν χρεοκοπήσει 23 προμηθευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της έκρηξης τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Έξι εταιρείες χρεοκόπησαν στην Ολλανδία (Naked Energy, B.V Fenor Energie, SEPA Green Energy, Anode Energie, Welkom Energie, EnergyXS) και άλλες έξι στην Ιταλία (a.o. Interconsult, Green Network), five in Czech Republic (Bohemia Energy Company, Kolibrik Energie, A-Plus Energie, Ray Energy, Microenergy). Τρεις κατέρρευσαν στο Βέλγιο (Energiemaatschappij, Energy2Business, Watz), και από μία σε Γαλλία (Hydroption), Λουξεμβούργο (EIDA) και Σλοβακία.
Τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, κοντά στα 28 εκατ. ευρώ, τις έχει όμιλος που δεν έχει διακανονίσεις χρέη περί τα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος όμιλος οφείλει και άλλο 1,5 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ και γύρω στα 13 εκατ. στον ΔΑΠΕΕΠ. Ακολουθεί ένας ακόμα μη καθετοποιημένος «παίκτης» με οφειλές άνω των 20 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, άνω των 10 εκατ. στον ΔΑΠΕΕΠ και περίπου έξι εκατομμύρια στον ΑΔΜΗΕ από τις οποίες τα 4,5 εκατ. ευρώ δεν είναι ρυθμισμένα. Η τέταρτη εταιρεία οφείλει στον ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γύρω στα 18 εκατ. ευρώ από τα οποία δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισμό για τα πέντε εκατ. ευρώ, καθώς και γύρω στα τρία εκατ. ευρώ στον ΔΑΠΕΕΠ.
Σημειώνεται πως για τις οφειλές των 65 εκατ. ευρώ οι τρεις προμηθευτές έχουν καταθέσει εγγυήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυξάνονται αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αρκετών προμηθευτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Τέλος, συνολικές οφειλές προς τους τρεις διαχειριστές που κινούνται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ έχει η ΔΕΗ.