THEPOWERGAME
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με στόχο να εξασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότησης της Ελλάδας στο απευκταίο σενάριο που μια ρωσο-ουκρανική σύρραξη θα οδηγούσε σε διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία καλύπτει σήμερα περίπου 40% – 45% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο με το υπόλοιπο ποσοστό να προέρχεται από τον αγωγό ΤΑΡ και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΡΑΕ με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και της Elpedison (λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη) με στόχο να εξακριβωθεί πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η μετατροπή ώστε οι μονάδες να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Στη σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ συζητήθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τα αποθέματα λιγνίτη και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να λειτουργήσουν κάποιες λιγνιτικές μονάδες της εταιρείας.
Ειδικά για τα λιγνιτικά αποθέματα και την επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων επισημάνθηκε πως θα χρειαστεί σαφής πολιτική εντολή για να αυξηθεί η παραγωγή των ορυχείων αφού λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης υπάρχει σταδιακή αποχώρηση προσωπικού, μεταφορά εξοπλισμού, κ.α. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει δύο ορυχεία της ΔΕΗ. Επιπλέον θα χρειαστούν πρόσθετες αποφάσεις για την επαναλειτουργία μονάδων όπως οι τέσσερις μονάδες του Αγίου Δημητρίου λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Υπάρχουν βέβαια και ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ταχεία επαναλειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων όπως η Μεγαλόπολη 4 η οποία έχει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα η επιδιόρθωση του οποίου θα απαιτήσει περίπου τρεις μήνες. Πιο σύντομα, ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα, μπορεί να επαναλειτουργήσει η μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου.
Για τις υδροηλεκτρικές μονάδες στο υπουργείο υποστηρίζουν πως τα αποθέματα δεν είναι υψηλά, αλλά βρίσκονται στα μέσα ιστορικά επίπεδα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου δεν υπήρξαν αρκετές βροχές ώστε να ενισχύσουν τα αποθέματα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή ώστε να αντιμετωπιστούν και οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού.
Για τις μονάδες φυσικού αερίου των Elpedison και ΔΕΗ και τις δυνατότητες μετατροπής, ώστε να λειτουργούν με πετρέλαιο επισημάνθηκαν οι πρόσθετες ανάγκες συντήρησης, αλλά και η ανάγκη για εξασφάλιση τροφοδοσίας με τη βοήθεια και των τελωνειακών υπηρεσιών. Υπάρχουν και μονάδες, όπως της ΔΕΗ στο Λαύριο που διαθέτουν δική τους λιμενική εγκατάσταση και είναι πιο εύκολη η τροφοδοσία με καύσιμο. Αντίθετα για τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, που διαθέτει η ΔΕΗ, θα χρειαστεί ολόκληρο κομβόι φορτηγών προκειμένου να τη τροφοδοτεί με πετρέλαιο στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο από τα σενάρια για την πιθανή πολεμική εμπλοκή Ρωσίας – Ουκρανίας.