THEPOWERGAME
Η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρικά φράγματα και πυρηνικοί σταθμοί θα συνεισφέρουν πάνω από τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού στο ενεργειακό μίγμα της Κίνας το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα ορυκτά καύσιμα, προβλέπει αρμόδιος δημόσιος φορέας.
Η Κίνα, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση στον πλανήτη και πρώτη στον κόσμο ως προς την κατανάλωση άνθρακα, αναμένεται φέτος να προσθέσει 180 γιγαβάτ (GW) στο ενεργειακό της μίγμα που δεν θα προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, με τη συνολική συνεισφορά των πηγών αυτού του είδους να φθάνει τα 1.300 GW, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας.
Με άλλα λόγια, θα ξεπεράσει το ήμισυ του προβλεπόμενου συνολικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Κίνας, που θα ανέρχεται σε 2.600 GW περί τα τέλη της χρονιάς, κατά την εκτίμηση που διατυπώνεται σε έκθεση του Συμβουλίου. Τα 1.140 GW θα προέρχονται αντιθέτως από μονάδες που καίνε άνθρακα.
Η δέσμευση της Κίνας
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να «ελέγξει» την κατανάλωση άνθρακα την περίοδο 2021-2025 και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες σε τουλάχιστον 1.200 GW ως το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να βάλει όριο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και να φθάσει στη λεγόμενη κλιματική ουδετερότητα περί το 2060.
Το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας της χώρας, στην οποία αναλογεί το 41% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να θέσει στόχο να φθάσει στο όριο εκπομπών περί το 2028.
Στη χθεσινή του έκθεση, το Συμβούλιο προβλέπει εξάλλου ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το 2022 θα αυξηθεί κατά 5 ως 6% φέτος, φθάνοντας τις 8,7 ως 8,8 τρισεκ. κιλοβατώρες.
«Αναμένουμε ότι η κατάσταση όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση να είναι γενικά ισορροπημένη σε όλη τη χώρα. Όμως ορισμένες περιφέρειες μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις κατά τη διάρκεια των ωρών της κορύφωσης της ζήτησης την καλοκαιρινή και τη χειμερινή περίοδο», σημειώνεται στο κείμενο.
Οι μισές και πλέον κινεζικές περιφέρειες αντιμετώπισαν για αρκετούς μήνες ελλείψεις το 2021, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλότερης της προβλεπόμενης παραγωγής από υδροηλεκτρικά φράγματα και των ανεπαρκών προμηθειών άνθρακα.