THEPOWERGAME
Στενεύουν τα περιθώρια της αποδέσμευσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από την έκθεσή του στην παραγωγή ορυκτών καύσιμων όσο εντείνονται οι πιέσεις για τη μείωση του ρίσκου στην κλιματική αλλαγή και τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων της ομάδας των G20, των είκοσι ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, είναι εκτεθειμένες με 22 τρισ. δολάρια στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα της Moody’s.
Αν και κάποτε δεν θα υπήρχε ζήτημα πιστωτικού, ασφαλιστικού ή επενδυτικού κινδύνου, σήμερα ωριμάζει η ιδέα να επιβληθούν αυστηρά κριτήρια ώστε το χαρτοφυλάκιο των παικτών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να είναι προσανατολισμένο σε φιλικότερες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες ως προς το περιβάλλον. Επί του παρόντος, τα 19% του ενεργητικού των τραπεζών στους G20, δηλαδή 13,8 τρισ δολάρια, συνδέεται με κλάδους που έχουν υψηλές εκπομπές ρύπων, επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Οι ασφαλιστικές, αντίστοιχα, 1,8 τρισ δολάρια ή 13% του ενεργητικού τους. Περίπου 6,6 τρισ δολάρια αναλογούν στους διαχειριστές κεφαλαίων ή το 28% των τοποθετήσεων τους σε μετοχές.
Αλλαγή ρότας και κριτηρίων
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προτρέπει τις τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες να παράσχουν πιστώσεις και να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες ή σε νέες τεχνολογίες για την ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών. Προσθέτει πως η ανάγκη αυτής της προσαρμογής γίνεται επιτακτικότερη όσο οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη δανειοδότηση, την ασφαλιστική κάλυψη ή την επένδυση σε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να καθιερώσει στρες τεστ για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες της Ε.Ε στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτά τα τεστ θα εξετάζεται η έκθεσή των χαρτοφυλακίων τους σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν μεγάλες εκπομπές ρύπων. Εάν αποδειχθεί πως οι αποδόσεις τους είναι χαμηλές τότε θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε υψηλότερα κριτήρια για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε αυτήν τη δοκιμασία θα υποβάλλονται τράπεζες με ενεργητικό άνω των 100 δισ ευρώ, με την έκθεσή τους σε δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων να εξετάζεται ακόμη και σε βάθος 30ετίας.
Λαγκάρντ και Lloyd’s προετοιμάζουν το νέο τοπίο
Στα μέσα Οκτωβρίου, μια αρχική αξιολόγηση της ΕΚΤ συμπέρανε πως η γαλλική SocGen και η ιταλική UniCredit πληρούν περισσότερα τα κριτήρια στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε σχολιάσει τον περασμένο Ιούνιο στο Διεθνές Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής πως «οι φυσικοί κίνδυνοι, περιουσιακά στοιχεία που μένουν στο περιθώριο και η αύξηση του κινδύνου επισφάλειας εκθέτουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε απώλειες».
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Lloyd’s, Τζον Νηλ, είχε δηλώσει στο CNBC πως η κλιματική αλλαγή είναι ο «μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος» και δίνει «μια τεράστια ευκαιρία για τον κλάδο» να αποδείξει στις επιχειρήσεις, τις κοινότητες ή ακόμα και τις κυβερνήσεις πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει». Μια μικρογραφία των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ήταν οι αποζημιώσεις των 194 εκατ. στερλινών που δόθηκαν από την καταστροφή σωλήνων στον παγετό που είχε χτυπήσει τη Βρετανία το 2018.
Μεγάλες πιέσεις για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους δέχονται ήδη οι παλαιοί ενεργειακοί όμιλοι. Η Shell, παραδείγματος χάριν, απέδωσε την απόφαση να συμπυκνώσει όλες τις δραστηριότητες της σε μια οντότητα στη Βρετανία στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η στρατηγική για τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων.