THEPOWERGAME
Τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ένας από τους ισχυρούς άντρες του διεθνούς πολιτικής σκηνής που ηγήθηκε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πριν ακόμη καθιερωθεί ο όρος βιωσιμότητα. Σκοπός του Αλ Γκορ μαζί με τον μεγαλοεπενδυτή Ντέιβιντ Μπλάντ είναι να αλλάξουν τα κριτήρια του «παραδοσιακού» επενδυτικού μοντέλου, δίνοντας βάρος σε προδιαγραφές για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αντί των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκόβη που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.
Στρατηγικοί επενδυτές στην εταιρεία του Αλ Γκορ, που θα ονομάζεται Just Climate, είναι το Microsoft Climate Innovation Fund του ομίλου Microsoft, το κληροδότημα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Harvard Management, η Imprint Group της Goldman Sachs Asset Management και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιρλανδίας. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Just Climate, σκοπός της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους θεσμικούς επενδυτές να αναπληρώσουν το κενό χρηματοδότησης για τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050. Αυτό το κενό έχει προσδιοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στα 3 τρισ δολάρια, ετησίως, έως το 2050.
O ρόλος του χρηματοοικονομικού κλάδου στον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων συζητείται όλο και πιο πολύ αν και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί έως ποιο βαθμό και με ποιους κανόνες μπορούν να λειτουργήσουν περιβαλλοντικά κριτήρια στην αποπεράτωση επενδύσεων, ικανοποιώντας την ίδια ώρα τη μεγιστοποίηση κέρδους ή τη μείωση δαπανών. Από τη μια πλευρά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη χρηματοδότηση επενδύσεων όπως είναι τα πράσινα ομόλογα. Από την άλλη πλευρά, το κόστος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για τον ενεργειακό μετασχηματισμό από τα ορυκτά καύσιμα σε «πράσινες» λύσεις είναι μια μακρά πορεία κα όχι τόσο ομαλή όπως καταδεικνύεται από το σημερινό ράλι των τιμών στο πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων.
Κεφάλαια ρεκόρ αντλούν οι start-ups για το κλίμα
Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Dealroom, οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που διερευνούν τρόπους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν καταφέρει να αντλήσουν 32 δισ δολάρια, πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ. Όπως επισημαίνεται από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες για το κλίμα έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016. Τα περισσότερα κεφάλαια αντλούνται από αμερικανικές εταιρείες, με την Κίνα, τη Σουηδία και τη Βρετανία να ακολουθούν.
Πρακτικά, όμως, η μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει εξασθενίσει λόγω της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από το ράλι των τιμών αλλά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες σε ορισμένα μέρη του κόσμου που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος. Η Κίνα και η Ινδία είναι αντιμέτωπες με μεγάλη ανεπάρκεια στην προσφορά ενέργειας, δυσχεραίνοντας δραματικά την όποια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.