THEPOWERGAME
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έβαλε στόχο να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων – που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων – μέχρι το 2060, 10 χρόνια αργότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο πρίγκιπας της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ότι θα διπλασιάσει τις περικοπές των εκπομπών που σκόπευε να επιτύχει μέχρι το 2030.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Υπουργός Ενέργειας είπαν ότι η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των υδρογονανθράκων, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα αγοράς πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν το «καθαρό μηδέν», που σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα μπορούν να συλλάβουν ή να απορροφήσουν, έως το 2050.
Ωστόσο, η Κίνα και η Ινδία, οι δεύτερες και τρίτες χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, δεν έχουν δεσμευτεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Στόχος η ταυτόχρονη διεύρυνση της παραγωγής πετρελαίου
Ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής κολοσσιαίας επιχείρησης πετρελαίου Saudi Aramco, ανέφερε ότι είναι αντιπαραγωγικό να «δαιμονοποιούνται» οι υδρογονάνθρακες. Ανέφερε ότι η Aramco είχε στόχο να διευρύνει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δικές της λειτουργίες μέχρι το 2050.
Παράλληλα, έκανε έκκληση για περισσότερες παγκόσμιες επενδύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός με αργό πετρέλαιο.
Η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου
Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι το βασίλειο είχε ως στόχο να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2060, στο πλαίσιο του προγράμματος κυκλικής οικονομίας άνθρακα, «διατηρώντας παράλληλα τον ηγετικό του ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου».
Όπως τόνισε, η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το 2030, μια πρωτοβουλία για την οποία τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ασκούν πιέσεις.
Οι υδρογονάνθρακες παραμένουν απαραίτητοι
Μιλώντας στη Σαουδική Πράσινη Πρωτοβουλία (SGI), στόχος της οποίας είναι η εξάλειψη 278 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2030, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο των 130 εκατομμυρίων τόνων, ο διάδοχος του θρόνου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα περιλάμβανε επενδύσεις πάνω από 700 δισ. ριάλ (190 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, με τον υπουργό Ενέργειας, Πρινς Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν να τονίζει ότι ο κόσμος χρειάζεται ορυκτά καύσιμα, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Το καθαρό μηδέν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2060, ωστόσο το βασίλειο χρειάζεται χρόνο για να κάνει τα πράγματα σωστά» τόνισε.
Ένας άλλος παραγωγός πετρελαίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ένα σχέδιο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.