THEPOWERGAME
Την πρόβλεψη πως η σημερινή ενεργειακή κρίση, με την έκρηξη τιμών, δεν θα είναι η τελευταία έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια ομιλίας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά V». Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υποστήριξε πως “είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται”.
“Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες. Χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για τη διαφύλαξη του απαραίτητου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας”.
Ο ίδιος θεωρεί πως η Ε.Ε. αποφάσισε πως το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές για την αποθήκευση. «Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για τη μετάβαση» είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Πρόσθεσε πως «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) «διακρίνονται από τη στοχαστικότητα. Όταν δεν έχεις ήλιο δεν έχεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Η κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί (…) Θέλει το βράδυ να πατάει έναν διακόπτη και να έχει ηλεκτρικό ρεύμα». Η παραγωγή των ΑΠΕ για να είναι διαθέσιμη συνεχώς «χρειάζεται επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Και αυτές θα πάρουν χρόνο».
Η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση
Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε πως «η Ευρώπη και διεθνώς δεν έχει προετοιμαστεί και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση» σε μια περίοδο που «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα».
Θεωρεί πως οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι δύο: «Ή θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».
Σε ερωτήσεις για την ανάκαμψη υποστήριξε πως απειλείται από τρεις κινδύνους την ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης αγαθών, τα ενεργειακά κοστολόγια και τον πληθωρισμό. Τόνισε πως «δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ μετά την πανδημία αλλά αυτό απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, τα ενεργειακά κοστολόγια και τον πληθωρισμό».
Για τον πληθωρισμό είπε πως οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς όμως αυτά να έχουν σχέση με την παραγωγική βάση. Επίσης οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή. Επιπλέον οι καταναλωτές όταν αισθάνθηκαν να απομακρύνεται ο κίνδυνος της πανδημίας ξεκίνησαν να δαπανούν και να δαπανούν πολύ γρήγορα.
Έτσι προκλήθηκε μία μεγάλη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση για πολλούς λόγους: Πολλά εργοστάσια δεν άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία, πολλές επενδύσεις δεν έγιναν και πολλά πλοία δεν κατασκευάστηκαν.
Οι τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με τα ενεργειακά κοστολόγια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την ανάκαμψη τόσο στην Ελλάδα που είναι μεγαλύτερη όσο και διεθνώς» υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «ευτυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των πόρων να το αναλάβουν οι τράπεζες. Αυτές έχουν την τεχνογνωσία» ενώ «η ελληνική διοίκηση όπως είναι σήμερα δομημένη δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους πόρους. Χρειάζεται συνέχιση και ένταση των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό και τις συνεχίζει».