THEPOWERGAME
Ξεπερνούν τα 100 GW οι αιτήσεις για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως μόνο το 10% – 20% αυτών των αδειών θα υλοποιηθεί. Καθημερινά, οι πολίτες βομβαρδίζονται με στοιχεία για νέες άδειες ΑΠΕ από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Εξαιτίας των αντιδράσεων, κινδυνεύουν ακόμα και επενδύσεις στις ΑΠΕ που μπορούν να προχωρήσουν, ώστε να καλύψει η χώρα μας τους ευρωπαϊκούς στόχους.
Χθες, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθ. Δαγούμας υποστήριξε πως έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 85 GW, για τα 55 GW από τα οποία υπάρχουν άδειες παραγωγής. Επιπλέον, έχουν προεγκριθεί αιτήσεις για 10 GW από τον περασμένο Ιούνιο και υπάρχουν μονάδες 8 GW στην αποθήκευση και αιτήσεις (πάλι στην αποθήκευση) 7 GW που εκκρεμούν.
Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε πως μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΡΑΕ εκδίδονται γρήγορα οι άδειες παραγωγού, αλλά ταυτόχρονα εντείνονται τα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες που δεν γνωρίζουν πως ελάχιστες άδειες θα υλοποιηθούν. «Η πολιτεία έχει επιλέξει μια διαδικασία που έχει δημιουργήσει προβλήματα» είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Πρόσθεσε πως η αρχή απολογείται που δίνει άδειες, αλλά αυτό της επιβάλλει η νομοθεσία για τη λειτουργία της. «Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολλές άδειες γιατί το επιτρέπει το πλαίσιο» κάτι που «δημιουργεί αναστάτωση…».
«Το μοντέλο της Ελλάδας έχει θετικά στοιχεία και αυτό αποτυπώθηκε στις χαμηλές τιμές των τελευταίων δημοπρασιών» είπε ο κ. Δαγούμας. «Το αρνητικό είναι πως ο αριθμός των αδειών είναι πλέον τόσο μεγάλος που όταν μπει ένας πολίτης στο χάρτη της ΡΑΕ θα δει παντού μονάδες ΑΠΕ. Έτσι υπάρχει αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες».
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε πως πρέπει να επιταχυνθεί το χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ, να υπάρξει «ειλικρινής διάλογος για το χωροταξικό σχεδιασμό. Εμείς ως αρχή υλοποιούμε τις αρμοδιότητές που ορίζει ο νόμος. Μπορούμε να δώσουμε το χάρτη σε οποιοδήποτε φορέα, θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας με βάση το νομικό πλαίσιο».
Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα μοντέλο «από κάτω προς τα πάνω» ενώ άλλες χώρες ακολούθησαν μια λύση «από πάνω προς τα κάτω». Δηλαδή η πολιτεία έρχεται και αποφασίζει ποιες τεχνολογίες ΑΠΕ θέλει και στη συνέχεια επιλέγει τα σημεία που θα τοποθετηθούν. Στη συνέχεια προκηρύσσει διαγωνισμό για τους επενδυτές. Αυτό το μοντέλο «προφανώς δεν είναι υλοποιήσιμο στη χώρα μας» κατά τον πρόεδρο της ΡΑΕ. Υπενθύμισε την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατούσε για χρόνια σε περιοχές της Αττικής (π.χ. Κερατέα) όταν αποφασίστηκε από την πολιτεία η χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.