THEPOWERGAME
Πέντε όμιλοι εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για την κατασκευή και διαχείριση των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Η προθεσμία έληξε χθες το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι και συγκεκριμένα οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΗΛΕΚΤΩΡ, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής και Intrakat – Watt. Ο όμιλος της Motor Oil συμμετέχει μέσω της θυγατρικής MORE σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ στο σχήμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε σήμερα ότι συμμετέχει και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Η ακριβής σύνθεση των κοινοπραξιών που διεκδικούν τα τρία μεγάλα έργα θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις για τα σχήματα διεκδίκησης εξελίσσονταν εδώ και αρκετούς μήνες.
Οι δύο μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) της Αττικής, σε Φυλή και Σχιστό, συνολικού ύψους 761 εκατ. ευρώ, και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περί τα 250 εκατ. ευρώ, προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η διακήρυξη για τη μονάδα του Πειραιά προβλέπει πως η χρηματοδοτική συνδρομή του δημοσίου θα φτάσει τα 47,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, ενώ θα καταβληθούν άλλα 253,2 εκατ. ευρώ ως πληρωμές διαθεσιμότητας. Για τη μονάδα του κεντρικού τομέα Αθηνών, η συνολική αξία σύμφωνα με τη διακήρυξη φτάνει τα 461 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού για τη ΜΕΑ της Θεσσαλονίκης που προωθεί ο φορέας διαχείρισης αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον κ. Μιχ. Γεράνη, ο ανάδοχος αναμένεται να λάβει στα 27 χρόνια της περιόδου παραχώρησης πληρωμές διαθεσιμότητας η καθαρά παρούσα αξία των οποίων φτάνει τα 142,2 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.
Και οι τρεις διαγωνισμοί προχωρούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Έτσι στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή των ομίλων που θα περάσουν «στον τελικό», θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ο τρόπος και η συχνότητα καταβολής των πληρωμών διαθεσιμότητας, αλλά οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εκτέλεση του έργου όπως οι προδιαγραφές κατασκευής, λειτουργίας και αποτελέσματος, ο μέγιστος χρόνος κατασκευής, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων, κ.α.
Αφού συμφωνηθούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες, τότε οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Στο τεύχος δημοπράτησης προβλέπεται, πάντως, πως η περίοδος μελέτης και κατασκευής της μονάδας θα είναι δύο χρόνια.
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών και της κατάθεσης εγγράφων για την αδειοδότηση του έργου, το σύνολο των εργασιών κατασκευής, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ, τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων.
Με ΣΔΙΤ προωθείται και η κατασκευή της ΜΕΑ στην Ρόδο στο διαγωνισμό του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχος διαγωνισμός και για την Κω. Σημειώνεται πως η τρίτη μονάδα επεξεργασίας στην Αττική θα κατασκευαστεί στο Γραμματικό ως δημόσιο έργο με τον διαγωνισμό να παίρνει προχθές νέα, μικρή παράταση, για τις 27 Οκτωβρίου.
Κρίσιμο στοιχείο στην εξίσωση διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θεωρούνται οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων. Οι συγκεκριμένες μονάδες περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει ο σχετικός σχεδιασμός.