THEPOWERGAME
Στον «αέρα» βρίσκονται οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Οι πρώτες πόλεις στις οποίες θα αναπτυχθούν υποδομές διανομής φυσικού αερίου είναι η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον 11.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2025.
Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν προς το τέλος του 2021 και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023.
Τα νέα έργα που δημοπρατήθηκαν
Ειδικότερα, μετά την επίλυση της τελευταίας εκκρεμότητας που αφορούσε στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», η ΔΕΔΑ προχώρησε στη δημοπράτηση των έργων, προκηρύσσοντας τους ακόλουθους διαγωνισμούς:
1. Πάτρα: «Εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών κ.τ.λ.)». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 19,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
2. Αγρίνιο – Πύργος: «Εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών κ.τ.λ.)». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 10,86 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
3. «Διαχείριση έργου (Project Manager) και επίβλεψη εργασιών κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού» για τις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
4. «Προμήθεια: Τμήμα 1 : Ομάδα σταθμών διανομής MR-DR και σταθμών μέτρησης / ρύθμισης MRS, Τμήμα 2 : Ομάδα μετρητών» για τις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
5. «Επιθεώρηση, έλεγχος και δοκιμές των εργασιών κατασκευής (ΤΡΙ, third Party Inspections)» για τις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 609.525 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Τα έργα υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ
Τα έργα ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ (έως το 2023) εκ των οποίων το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το υπόλοιπο 52% από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ 2014-2020) πόρους.
Η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνεται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο γίνεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας των χωρών της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Με αφορμή τη δημοπράτηση των έργων στη Δυτική Ελλάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η δημοπράτηση των έργων για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας.
Σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ ξεπεράσαμε σημαντικά προβλήματα για να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτής της εμβληματικής επένδυσης με την οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο έως το τέλος του 2023 χιλιάδες καταναλωτές στις πόλεις της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου.
Η ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, καθώς πρόκειται για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας σημείωσε: «Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, ένα όραμα ετών, γίνεται επιτέλους πράξη. Το έργο βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, φέρνοντας στους κατοίκους της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Για μένα, το έργο αυτό αποτέλεσε κι ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο κερδίσαμε παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τόσο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα όσο και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και να ζητήσω τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να μπορέσει η Δυτική Ελλάδα να απολαύσει, το συντομότερο δυνατό, τα μεγάλα οφέλη που η χρήση του φυσικού αερίου προσφέρει στους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής».