THEPOWERGAME
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα οκτώ κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία περισσότερο από το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από φωτοβολταϊκά πάρκα το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η δεξαμενή σκέψης (thinktank) Ember, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκτησε το φετινό καλοκαίρι το ορόσημο του 10% στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στη συνολική παραγωγή ενέργειας.
Στην πρώτη θέση για το δίμηνο Ολλανδία και Γερμανία
Στην πρώτη θέση, για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ως προς την συμμετοχή των φωτοβολταϊκών βρέθηκαν η Ολλανδία και η Γερμανία με 17%, ακολουθεί η Ισπανία με 16%, η Ελλάδα και η Ιταλία με 13%, η Ουγγαρία με περίπου 12%, η Δανία με 11% και η Εσθονία με 10%.
Προ διετίας μόλις τρεις χώρες είχαν ξεπεράσει το όριο του 10%, η Γερμανία, η Ιταλία και η Δανία με την Ελλάδα να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα.
Οι αναλυτές της Ember επισημαίνουν πως τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διπλασιάσουν την εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Την τελευταία τριετία χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία διπλασίασαν την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ενώ την ίδια περίοδο η Εσθονία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις με αποτέλεσμα η συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας να φτάσει από σχεδόν μηδέν σε 10%.
Σε επίπεδο Ε.Ε. τα ηλιακά πάνελ παρήγαγαν στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 38 τεραβατόρες (TWh) έναντι 28 TWh την ίδια περίοδο του 2018.
Ο λιγνίτης πάντωες παρέμεινε η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό το καλοκαίρι
Μπορεί η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών και των άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να αυξάνεται, αλλά ο λιγνίτης παρέμεινε η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα ευνοούν πλέον τις ΑΠΕ. Σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νέα φωτοβολταικά πάρκα κοστίζει περίπου 50% λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή από τα υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια στις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Το μέσο σταθμισμένο κόστος των φωτοβολταϊκών περιορίστηκε διεθνώς στα 57 δολάρια ανά μεγαβατόρα (MWh) από 381 δολάρια ανά MWh το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του IRENA.
Την ίδια περίοδο το μέσο σταθμισμένο κόστος των αιολικών πάρκων μειώθηκε από τα 89,4 δολάρια ανά μεγαβατόρα σε μόλις 39,3 δολάρια ανά MWh καθιστώντας την φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα υπεράκτια αιολικά καταγράφεται, επίσης, κατακόρυφη πτώση του κόστους από τα 161,6 δολάρια ανά MWh σε 83,8 δολάρια ανά MWh.
Τα στοιχεία της Ember δείχνουν πως στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα ήταν 45% υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε το 31% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο.