THEPOWERGAME
Σε διαγωνισμό – εξπρές για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ ΙΙ» προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ενώ προσλαμβάνει, με δεύτερο διαγωνισμό, και τον τεχνικό σύμβουλο για την υλοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.
Για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών, πρέπει να δημοσιευθεί ο σχετικός οδηγός με όλες τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ».
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ οι αιτήσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν θα επιλέγονται με βάση την …ταχύτητα που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα αλλά τρία κριτήρια.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου για το οποίο κατατίθεται αίτηση, η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού καθώς και άλλα κοινωνικά κριτήρια.
Προτεραιότητα θα έχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως άνθρωποι με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι αλλά και νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες (π.χ. που μένουν σε κτήριο με χαμηλή ενεργειακή κλάση ή είναι μεγάλης ηλικίας ή βρίσκεται σε περιοχή με υψηλό αριθμό βαθμοημερών θέρμανσης).
Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής
Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής είναι τα εξής: κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%, υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%, βαθμοημέρες θέρμανσης 7%, παλαιότητα κατασκευής 3%, ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15%, πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5%, μονογονεϊκή οικογένεια 5%, μακροχρόνια άνεργος 5%, ΑΜΕΑ 5%.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 75%. Το υπόλοιπο κόστος ενεργειακής αναβάθμισης ενός ακινήτων θα μπορεί να καλύπτεται μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Το υπουργείο συζητά αυτή την περίοδο με τις τράπεζες τη δημιουργία μηχανισμού ώστε το Δημόσιο να εγγυάται τη δανειοδότηση φτωχών νοικοκυριών, με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση ανέρχεται σε 75%, για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ είναι 70%, για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%, για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45% και για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.
Στην περίπτωση που η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται οι επιδοτήσεις είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός έχει καθοριστεί στο 0,9 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ή τα 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) ή τα 28.000 ευρώ ανά σύνολο δαπανών. Δηλαδή, όποιο από τα τρία κριτήρια οδηγεί στο χαμηλότερο ποσό θεωρείται και ως επιλέξιμος προϋπολογισμός προς επιδότηση από το νέο πρόγραμμα.
Για τους ωφελούμενους προβλέπεται πως δικαίωμα κατάθεσης αίτησης έχουν όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους και έχει καταταχθεί με βάση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι, αλλά το ενοικιάζουν, για να καταθέσουν αίτηση πρέπει το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Υπάρχει δικαίωμα για μία αίτηση ή για περισσότερες αν πρόκειται για πολυκατοικία η οποία όμως πρέπει να έχει σε ισχύ ΑΦΜ. Καταργούνται οι ενισχύσεις για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.
Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας: Την εγκατάσταση κουφωμάτων / συστημάτων σκίασης / αερισμού, θερμομόνωσης, συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης, συστημάτων θέρμανσης / ψύξης και «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας.