THEPOWERGAME
Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πύρινων μετώπων στην Ελλάδα ύστερα από το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα 34ετίας, 234 επιστήμονες από 60 χώρες προειδοποιούν πως η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί έστω και προσωρινά κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου εντός της επόμενης 20ετίας ακόμη και στο «καλό σενάριο» των μειώσεων εκπομπών ρύπων από τις κυβερνήσεις.
Χωρίς «άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» στις εκπομπές ρύπων, θα είναι ανέφικτη η συγκράτηση της υπερθέρμανσης στους 1,5ο C ή ακόμη και 2ο C, αναφέρεται στην έκτη αξιολόγηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως η Μεσόγειος απειλείται από σημαντική αύξηση των πλημμυρών συγκριτικά με την περίοδο 1971-2000, αλλά και του κινδύνου πυρκαγιών.
«Αυτή η μελέτη είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα», σχολίασε η Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, μια εκ των προέδρων της Ομάδας Εργασίας της IPCC. Στη μελέτη αναφέρεται επιγραμματικά πως μόνον με δυναμικές και βιώσιμες παρεμβάσεις μπορούν υπάρξει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ενώ τα οφέλη θα είναι άμεσα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, θα χρειαστούν 20 με 30 χρόνια για να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες στον πλανήτη.
Ωστόσο, η Βαλερί Μασόν-Ντελμότ τονίζει πως σήμερα η επιστημονική κοινότητα είναι καλύτερα εφοδιασμένη για να λάβει τα μέτρα της. «Σήμερα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλίμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, η οποία είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε προς τα πού πορευόμαστε, τί μπορεί να γίνει και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε».
Στην έκτη αξιολόγηση της IPCC αναφέρεται επίσης πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει κάθε περιοχή. Με βάση την πρόβλεψη για μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5ο C, η IPCC διαβλέπει πως υπάρξουν περισσότεροι καύσωνες, τα χρονικά διαστήματα με ζέστη θα είναι μεγαλύτερα και συντομότερα τα διαστήματα με κρύο. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φθάνει τους 2ο C, οι καύσωνες θα οδηγούν πιο συχνά την ανεκτικότητα της γεωργίας και της υγείας σε οριακά επίπεδα.
Αλλά οι επιπτώσεις δεν θα περιορίζονται μόνον στα φαινόμενα του καύσωνα. Η κλιματική αλλαγή έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές. Παραδείγματος χάριν, ο υδρολογικός κύκλος επηρεάζεται, με την ένταση των βροχοπτώσεων να αυξάνεται και να οδηγεί σε πλημμύρες, επιδεινώνοντας και την ξηρασία σε πολλές περιοχές. Η στάθμη του νερού θα συνεχίζει να αυξάνεται στις παραθαλάσσιες περιοχές στη διάρκεια του 21ο αιώνα. Ακραία φαινόμενα με τη στάθμη της θάλασσας που εμφανίζονταν κάποτε κάθε 100 χρόνια, ενδεχομένως να συμβαίνουν κάθε χρόνο μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Στην έκθεση της ICPP γίνεται, επίσης, μια λεπτομερής ανάλυση της επίδρασης που μπορεί να έχει η ζέστη, το κρύο, η βροχή, το χιόνι και οι παράκτιες πλημμύρες στην κοινωνία και τα οικοσυστήματα. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως ο ρόλος του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητος εδώ και δεκαετίες, με το διοξείδιο του άνθρακα να είναι ο βασικός παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μολονότι πρόσφατα η Ε.Ε παρουσίασε σχέδια για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων, εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της οικονομίας εξέφρασαν τις εντάσεις τους για τα μέτρα της Κομισιόν, με τις κυβερνήσεις να δέχονται ήδη πιέσεις για να οπισθοχωρήσουν από κάποια από αυτά τα μέτρα. Tέλος, οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, της οποίας στόχος είναι η σταθεροποίηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου αλλά χωρίς σαφείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε αυτήν.