THEPOWERGAME
Από Αύγουστο τα νέα για το 16% του ΟΛΠ
-Δεν έχει κλείσει ακόμη η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν ρυθμιστεί και πιθανώς να απαιτηθούν ορισμένες ακόμη εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Η υπόθεση αναμένεται να κλείσει, εφόσον όλα πάνε καλά, λίγο πριν την τελική ημερομηνία λήξης της πρώτη πενταετίας από την μεταβίβαση του 51%. Η πενταετία λήγει στις 31 Αυγούστου 2021. Επομένως τα όποια νέα δεν αποκλείεται να γνωστοποιηθούν τον 15αύγοστο ή και λίγες ημέρες μετά.
-Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Cosco και θα πάρει μια σειρά εγγυητικών επιστολών για τις επενδύσεις που δεν έχει ολοκληρώσει η Cosco, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι οι εγγυητικές. Εκείνο που ζητεί να πάρει πίσω και το οποίο εκχώρησε χωρίς να το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το authority του λιμένα. Έτσι, εφόσον όλα διευθετηθούν δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα Αρχή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα ενταχθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και η οποία θα ενέχει ρόλο Δημόσιας Αρχής Λιμένος.
Η δεύτερη αποχώρηση Μπόμπολα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Είναι η δεύτερη φορά που ο Λεωνίδας Μπόμπολας αποχωρεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η πρώτη φορά ήταν το 2005 όταν λόγω του περίφημου νόμου για τον «βασικό μέτοχο» είχε αναγκαστεί να μεταφέρει τμήμα του ποσοστού του σε εταιρεία συμμετοχών του Λουξεμβούργου ονόματι Hellas Participations (Luxemburg) SA. Όμως, τον Ιανουάριο του 2006 μετά την γνωστή κατάληξη της υπόθεσης με το «βασικό μέτοχο» ο Λ. Μπόμπολας επανήλθε με το πλήρες ποσοστό του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με σχεδόν ταυτόχρονη απόσυρση της οικογένειας Τρίχα από τα διοικητικά του ομίλου.
Αυτή τη φορά, όμως, η αποχώρηση φαίνεται πως είναι οριστική. Μετά τη χθεσινή συναλλαγή ο επιχειρηματίας μηδένισε το ποσοστό του στον κατασκευαστικό όμιλο καθώς υλοποιήθηκε το τελευταίο σκέλος της συμφωνίας με τους Ολλανδούς. Εκτός και αν υπάρχει και άλλο σκέλος στη συμφωνία…
Καλώς ήλθε το δολάριο
-Πρώτη μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση δολαρίου στο εξαγωγικό της εμπόριο (εισαγωγές συν εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ) αναδείχθηκε η Ελλάδα το 2020 – θυμίζοντας συνειρμικά την περίφημη ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60 «Καλώς ήλθε το δολάριο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 57,2% των αγαθών που εισήγαγε και εξήγαγε η Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ πέρυσι, πληρώθηκε σε δολάρια, ενώ σε ευρώ λιγότερο από το 40%. Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν σε στερλίνες και σε άλλα νομίσματα. Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, το 43,1% των αγαθών πληρώθηκε σε ευρώ και το 38,2% σε δολάρια.
! Άλλο ένα ακίνητο που συνδέεται με τον γνωστό επιχειρηματία του real estate Γιάννη Καρούζο βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank στις 30 Ιουλίου πρόκειται για ημιτελές οικιστικό συγκρότημα στο δήμο Ελληνικού που εκτιμήθηκε στα 4,1 εκατ. ευρώ. Επειδή αυτό τον καιρό το Ελληνικό είναι της μόδας αναμένεται με ενδιαφέρον ο πλειστηριασμός.
Ανεβαίνει κατηγορία η P&C Development
-Μια χαρά τα πάει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ και στενός συνεργάτης των Ολλανδών της Reggeborgh Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Η οικογενειακή εταιρεία P&C Development, που διοικούσε μέχρι να αναλάβει θέσεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διεκδικεί σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ το μεγάλο έργο για το βιολογικό καθαρισμό Ραφήνας – Πικερμίου και Σπατών – Αρτέμιδας προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Ανεβαίνει κατηγορία και η P&C Development μέσω της συνεργασίας με την ΑΚΤΩΡ. Καθόλου άσχημα…
O κόμβος της ταλαιπωρίας
-Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δημοπρατηθεί η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Αττική Οδό, όπως λένε στο υπουργείο Υποδομών. Ο οδικός άξονας που καθυστερεί επί χρόνια θα αποσυμφορήσει τον κόμβο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Υπολογίζεται πως περίπου 30.000 αυτοκίνητα καθημερινά θα αποφεύγουν το κόμβο της ταλαιπωρίας και θα χρησιμοποιούν την επέκταση της Κύμης η οποία θα συνδέεται με την Εθνική Οδό στον κόμβο Καλυφτάκη.
Τουρίστες των δύο άκρων
-Ποιοι είναι οι πιο γαλαντόμοι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας και ποιοι οι πιο σφιχτοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 οι επισκέπτες με την μεγαλύτερη δαπάνη είναι από την Αυστραλία (1.095 ευρώ κατά την διαμονή τους), οι Καναδοί (1.067 ευρώ) και οι Αμερικάνοι (1.008 ευρώ) και αυτοί που πραγματικά έρχονται και δεν αφήνουν τίποτα είναι οι Βούλγαροι με μόλις 87,1 ευρώ, πολύ πιο κάτω από όλους τους υπόλοιπους βαλκάνιους γείτονες (π.χ. Αλβανία 224,9 ευρώ).