Το «σύντομο ανέκδοτο» που είπε ο Γ. Περιστέρης για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Δεν κρατήθηκε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τα χθεσινά εγκαίνια της τρίτης και τελευταίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει αναλάβει ο όμιλος με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για έργο που χρειάστηκε σχεδόν οκτώ χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την εκκίνηση! Όπως είπε χθες ο Γ. Περιστέρης, «εγώ θα μείνω μόνο σ’ ένα πολύ σύντομο ανέκδοτο, όπως λένε, γιατί περί ανεκδότου πρόκειται. Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε το 2013. Εν τω μεταξύ, συνέβησαν τα εξής: άρχισε να υπερισχύει η άποψη ότι θα ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή για την Πελοπόννησο να γίνουν αυτά τα έργα. Βέβαια, τα σκουπίδια που γινόταν ανατροπή από τα φορτηγά στα διάφορα απόμερα σημεία και βρομούσαν και καίγονταν δεν ήταν καταστροφή».
Δεύτερον, «ότι ήταν υπερδιαστασιολόγημένο το έργο· ότι επρόκειτο για μια φαραωνική κατασκευή και σύλληψη, διότι τα απόβλητα, τα στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να περάσουν τους 80.000 τόνους τον χρόνο. Εμείς τότε τους είπαμε, στους ανθρώπους αυτούς που είχαν αυτήν την άποψη -και οι οποίοι λέγανε επίσης ότι τα σκουπίδια είναι περιουσία του λαού- ότι αναλαμβάνουμε το οικονομικό ρίσκο: αν είναι 80.000, να πληρωθούμε μόνο τους 80.000 τόνους. Προφανώς, τα σκουπίδια ήταν και είναι ελαφρώς περισσότερα από αυτά για τα οποία έχει διαστασιολογηθεί η μονάδα -πλησιάζουν ήδη τους 240.000 με 250.000 τόνους τον χρόνο, όχι 80.000 που έλεγαν».
Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, «υπήρχε και ένα άλλο αφήγημα: ότι θα έπρεπε να δοθούν λεφτά χωρίς καμία διαφάνεια στους κατά τόπους δήμους, να κάνει ο δήμος μια δική του διαχείριση των σκουπιδιών. Ή ότι οι τρεις μονάδες -όπως είπε ο υπουργός- και οι δύο σταθμοί μεταμόρφωσης να γίνουν δεκαπέντε, για να γίνει έτσι μια δημοκρατική αποκέντρωση στις μονάδες, οπότε το έργο να στοιχίσει περίπου πέντε φορές περισσότερο. Αυτά το 2019 τελείωσαν. Το 2021 κατέστη δυνατή η έναρξη του έργου».
Στις 29 Απριλίου πέφτουν οι υπογραφές για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Την Τρίτη 29 Απριλίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται να μπουν, πλην απροόπτου, οι τελικές υπογραφές στις συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι σφοδρές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ενημέρωσης στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, και σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης ενός ευρείας κλίμακας σχεδίου υποδομών, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Από το σύνολο του προγράμματος, περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν οδικά έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σιδηροδρομικά έργα, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 15 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την εκτέλεση οδικών έργων σε περιοχές της Μαγνησίας, όπως οι Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, αλλά και σε περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων, όπως οι Δήμοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης. Η ΑΚΤΩΡ θα υλοποιήσει παρεμβάσεις σε κρίσιμους οδικούς άξονες των Δήμων Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, ενώ έχει επίσης αναλάβει την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου. Η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει το σιδηροδρομικό έργο στο τμήμα Δομοκού – Κραννώνα της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση ενός νευραλγικού τμήματος του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η AVAX, τέλος, θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και θα εκτελέσει έργα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Ιστιαία – Αιδηψός, η Λαμία και ο Αλμυρός. Τα έργα αυτά αποτελούν ορόσημο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, θέτοντας τις βάσεις για πιο ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές.
Το 71% των εργολάβων έχει ελλείψεις σε εργατικά χέρια
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι το κυριότερο πρόβλημα για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε ανάπτυξη, τόσο στην αγορά ιδιωτικών έργων, όσο και στα έργα δημόσιου χαρακτήρα. Όπως καταγράφηκε στο τελευταίο Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, στην περιοδική έρευνα οικονομικής συγκυρίας που έγινε τον Μάρτιο η έλλειψη εργατικού δυναμικού αναδεικνύεται πλέον κυρίαρχος περιοριστικός παράγοντας, καθώς σε αυτήν αναφέρεται το 71% των επιχειρήσεων, όταν στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε αναφερθεί το 59% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Ενδεχομένως αυτή η αύξηση να οφείλεται και σε εποχικούς παράγοντες, αφού οι πιο ήπιες καιρικές συνθήκες δίνουν, κάθε χρόνο, ώθηση στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στα τεχνικά έργα, είτε αυτά αφορούν την οικοδομή, είτε την εκτέλεση έργων από Δήμους και Περιφέρειες. Ωστόσο, αναμφίβολα το πρόβλημα είναι μεγάλο, δύσκολα διαχειρίσιμο, ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε επίπεδο αμοιβών τις μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλειοδοτούν σε ύψος αμοιβών και άλλες διευκολύνσεις. Έτσι, ενώ ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας έχει θετικό πρόσημο (+6), ο κλάδος των κατασκευών σκοντάφτει στην έλλειψη χεριών αλλά και επιστημονικού προσωπικού.
Απόδειξη αποτελούν και οι ζητήσεις εταιρειών, μέσω ΜΜΕ, κοινωνικών δικτύων, agents κ.ο.κ. και, φυσικά, με αναζητήσεις μέσω φίλων και γνωστών. Οξυμένο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η βιομηχανία -το λένε και το διαλαλούν οι μεγάλοι φορείς εκπροσώπησης-, αφού στους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες, μετά τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς με 44%, ακολουθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού με 40%. Και η βιομηχανία θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο στην περίοδο από την άνοιξη μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου, καθώς η παραγωγή θα αυξηθεί κατακόρυφα σε κλάδους που γνωρίζουν εποχικότητα, όπως είναι η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, π.χ. τα κονσερβοποιεία, τα κομποστάδικα, οι μονάδες επεξεργασίας ελιάς, οι βιομηχανίες κατεψυγμένων τροφίμων κ.λπ. Συνεταιρισμοί και ιδιώτες κυριολεκτικώς παρακαλούν για εποχιακό δυναμικό, έχοντας βέβαια να ανταγωνιστούν, την περίοδο του καλοκαιριού, την τουριστική βιομηχανία. Στις κατασκευές, ακόμη και οι ανειδίκευτοι εργάτες πρέπει να αποκτήσουν κάποια εξοικείωση με το αντικείμενο που θα τους ανατεθεί, οπότε στον κλάδο δεν παρατηρείται το λεγόμενο hopping. Πλέον η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να καλυφθεί από τους μετανάστες προηγούμενων δεκαετιών, από Αλβανία, Γεωργία κ.λπ. Σε κάποια αντικείμενα η εισαγωγή τεχνολογικών εργαλείων, π.χ. ρομποτικής και λοιπών αυτοματισμών, είναι μια κάποια λύση, αλλά υπάρχουν και υποκλάδοι εντάσεως εργασίας και εκεί χρειαζόμαστε χέρια.
Εταιρεία-«ομπρέλα» για τα εστιατόρια Friday’s
Στη λειτουργία εταιρείας συμμετοχών που θα λειτουργήσει σαν «ομπρέλα» για το σύνολο των δραστηριοτήτων προχώρησαν οι μέτοχοι της Pax Hospitality, η οποία υπήρχε ως τίτλος, αλλά όχι ως εταιρική οντότητα έως τώρα. Για την ιστορία, η οικογένεια Ξενόπουλου, ομογενείς εξ Αμερικής με δραστηριότητα στην εστίαση εκεί, αλλά και ο Νίκος Νέγκας, διαχειρίζονται στην Ελλάδα εστιατόρια όπως η αλυσίδα Friday’s, τα εστιατόρια μπέργκερ Pax Burgers, το ιταλικό εστιατόριο Napolitivo, την Jailbirds, που λειτουργεί με προετοιμασία φαγητού χωρίς εστιατόρια, αλλά μόνο με διανομή, καθώς και τα μεξικανικά εστιατόρια Ancho. Πλέον με την εταιρεία συμμετοχών Pax Hospitality ενοποιούν σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα όλες τις επιμέρους δραστηριότητές τους. Θυμίζουμε ότι η οικογένεια Ξενόπουλου άνοιξε το πρώτο Friday’s στην Ελλάδα το 1997, συστήνοντας την αμερικανική κουλτούρα φαγητού κάτω από το διάσημο σήμα εστίασης. O κύκλος εργασιών του ομίλου το 2023 ανήλθε στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ, ενώ, εάν απομονώσει κανείς τη δραστηριότητα των Friday’s, ο κύκλος εργασιών τους άγγιξε την ίδια χρονιά τα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η πορεία τόσο του ομίλου, όσο και των Friday’s στην Ελλάδα είναι κερδοφόρα.
Το ανανεωμένο President και η αναβληθείσα παρουσίαση
Τρεις φορές έχει αναβληθεί η παρουσίαση του προγράμματος ανακαίνισης του ξενοδοχείου President Athens στους δημοσιογράφους, και χωρίς να έχει αναφερθεί ο λόγος. Μαθαίνουμε, πάντως, ότι η ριζική ανανέωση των 7 συνεδριακών χώρων του ολοκληρώθηκε, ενώ είχε προηγηθεί η αναβάθμιση των 513 δωματίων και θα ακολουθήσει η ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων, οι οποίες θα πληρούν τις προδιαγραφές πράσινου κτιρίου. Να σημειωθεί ότι το President είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1978, ενώ στεγάζεται σ’ ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ελλάδας, με 21 ορόφους. Έχει μακρά παράδοση στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων και πλέον η ανανέωση των χώρων του θα προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές.
Πάρτι κάνει το κυβερνοέγκλημα στην Ελλάδα από τις αρχές του 2025
Σύμφωνα με έκθεση της Check Point Software, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πλέον δημοφιλών στόχων του ψηφιακού εγκλήματος, κάθε άλλο παρά έμεινε αλώβητη από το τσουνάμι των επιθέσεων. Αντίθετα, ο όγκος των κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 17% το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 1.292 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό.
Αναλύοντας τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2025, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι η εκπαίδευση, η κυβέρνηση και οι τηλεπικοινωνίες. Οι τομείς αυτοί είναι ευάλωτοι και στη χώρα μας, λόγω της δημόσιας φύσης τους και της εξάρτησής τους από ψηφιακές υποδομές. Η εκπαίδευση, με 4.484 επιθέσεις ανά οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις επιθέσεις. Ακολουθούν ο κυβερνητικός τομέας με 2.678 επιθέσεις και οι τηλεπικοινωνίες με 2.664. Η έντονη ψηφιοποίηση αυτών των τομέων καθιστά τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους πολύτιμους στόχους για επιθέσεις.