Την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος των ΜμΕ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «χρωστούμενο» μέτρο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για τους μήνες κατά τους οποίους οι χονδρεμπορικές τιμές είχαν φτάσει στα ύψη. Όπως τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου ,το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου 2024 και του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025. Η δε αναφορά του ότι η στήριξη θα κινείται «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας» παραπέμπει σε προσεκτικό σχεδιασμό και κλιμακωτή στήριξη, ανάλογα με το «προφίλ» των δικαιούχων, σε αντιπαραβολή με μια οριζόντια επιδότηση, που θα κάλυπτε το ίδιο επιχειρήσεις με μεγάλες διαφορές στον κύκλο εργασιών και το ύψος της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο σχεδιάζεται έτσι ώστε να καλύψει πάνω από 1 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που παραπέμπει σε διεύρυνση της περιμέτρου σε σχέση με την αρχική εκδοχή του μέτρου, που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και προέβλεπε κάλυψη περίπου 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειδική μέριμνα -με τη μορφή της αυξημένης επιδότησης- θα υπάρχει για συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργοβόρων επιχειρήσεων, όπως οι φούρνοι και τα καθαριστήρια. Αυτό που δεν θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, είναι η αρχιτεκτονική του μέτρου, καθώς παραμένει ο σχεδιασμός για μοντέλο ενίσχυσης στη βάση του κοινοτικού κανόνα de minimis (που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και περιορίζει το ύψος των κρατικών ενισχύσεων στις 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ανά τριετία. Οι δικαιούχοι θα κληθούν να δηλώσουν το συνολικό ποσό που έχουν λάβει στο παρελθόν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, με την επιδότηση να χορηγείται εφάπαξ για την περίοδο αναφοράς.
Επόμενο βήμα η Δέλτα για τη CVC
Η Δωδώνη είναι σχεδόν κλεισμένη για να πουληθεί στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη) μετά την πρόσφατη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν προς τη CVC Capital Partners. Tο fund έχει βγει στην αγορά και αντλεί υπεραξίες από τις πωλήσεις εταιρειών που είχε εξαγοράσει, μεταξύ άλλων το σημαντικό ποσοστό που διέθεσε από τα νοσοκομεία του κλάδου Υγείας της Hellenic Healthcare Group, ο Μπάρμπα Στάθης, η Εθνική Ασφαλιστική και τώρα η Δωδώνη. Το επόμενο βήμα θα είναι, όπως ακούγεται στην αγορά, η Δέλτα, όπου υπάρχει ενδιαφέρον και από εγχώριους επενδυτές. Η Δέλτα παρουσιάζει ένα ισχυρό brand name στην αγορά και έχει προοπτικές εάν πέσει στα σωστά χέρια να μεγαλώσει και να εξυγιανθεί περαιτέρω τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Τα τελευταία χρόνια η Δέλτα είχε διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις, στα 9,75 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 10,26 εκατομμύρια ευρώ το 2019, στις 751 χιλιάδες ευρώ το 2020. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα έτη 2021, όταν είχε καθαρά κέρδη 2,94 εκατομμύρια ευρώ, και 2023, που επίσης ήταν κερδοφόρα λόγω πώλησης της United Milk Company, ενώ η ενδιάμεση χρήση του 2022 ήταν ζημιογόνος, στα 20,51 εκατομμύρια ευρώ.
Το ελληνικό αλουμίνιο στην αγορά των ΗΠΑ
Η αύξηση των δασμών στο εισαγόμενο στις ΗΠΑ προφίλ αλουμινίου δεν τρομάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη οι εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες, οι Έλληνες διελαστές, διαπιστώνουν ότι οι δασμοί 25%, που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος για το αλουμίνιο, δεν επηρεάζουν τους θύλακες της αμερικανικής αγοράς στους οποίους δραστηριοποιούνται ή στους οποίους στοχεύουν, ενώ μάλιστα μαθαίνουμε πως μεγάλη ελληνική βιομηχανία διέλασης, πολύ πρόσφατα, άνοιξε την πόρτα των ΗΠΑ, σε συνεργασία με σημαντική αμερικανική επιχείρηση. Και ο λόγος που οι υψηλοί δασμοί δεν επηρεάζουν σχετίζεται με τη high end αγορά στην οποία απευθύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, που κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, εξάγουν αρχιτεκτονικά προφίλ και όχι προϊόντα για τη βιομηχανία της Αμερικής. Στα προϊόντα που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, γιατί έχουν καινοτόμα στοιχεία, desigh ιδιαίτερο και προέρχονται από φιλικές διαδικασίες κατά την παραγωγή, το κόστος στην προμήθεια δεν είναι ο βασικός παράγων που καθορίζει τη ζήτησή τους, είτε πρόκειται να ενταχθούν σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε μεγάλα συγκροτήματα γραφείων, σε δύσκολες τεχνικά κατασκευές. Πέραν αυτού, ο πρόεδρος Τραμπ, με την απόφασή του, μάλλον πυροβολεί στα πόδια των Αμερικανών διελαστών, οι οποίοι προμηθεύονται έως και το 60% του πρωτόχυτου αλουμινίου από τον Καναδά, ανεβάζοντας έτσι το κόστος για τη βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου των ΗΠΑ. Σε αυτόν τον κόσμο του ανεπτυγμένου διεθνούς εμπορίου, η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι εύκολο να καταλήξει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μιας χώρας. Θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να τονωθεί η οικονομία μιας χώρας, της κάθε χώρας, και υπάρχουν εργαλεία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνονται, αλλά…
Η παγκόσμια επιβατική αεροπορική κίνηση πλησιάζει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον διεθνή οργανισμό ACI World να εκτιμά ότι το 2025 μπορεί να αγγίξει τα 10 δισ. επιβάτες. Το 2024 οι αεροπορικές μετακινήσεις έφτασαν περίπου τα 9,5 δισ., σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2023 – ένδειξη μιας ισχυρής ανάκαμψης του κλάδου. Ωστόσο, η άνοδος αυτή έχει και μια αρνητική πτυχή: η έλλειψη επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού οδήγησε το 2024 σε μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Ευρώπης, κοστίζοντας στις αεροπορικές εταιρείες 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol. Και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί και φέτος, απειλώντας με εκτροχιασμό τόσο την καλοκαιρινή περίοδο, όσο και τις ισολογιστικές επιδόσεις των αεροπορικών εταιρειών.
Τι συμβαίνει με τη mega yacht Μαρίνα στην Πάτρα
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή της mega yacht Μαρίνας, που έχει στα σκαριά ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, αποκάλυψε πώς θα είναι το εν λόγω έργο, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων θα μπορεί να φιλοξενήσει 212 γιοτ. Παράλληλα, όπως υποστήριξε, θα δημιουργηθούν 300 νέες, άμεσες θέσεις εργασίας. Η Μαρίνα έχει χωροθετηθεί στο βόρειο μέρος του λιμανιού της Πάτρας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί και ένα κονδύλι 12 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει μείνει χωρίς αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε δηλώσεις του έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του, συγκρίνοντας το έντονο κρατικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μαρίνας Mega Yacht με την πλήρη αδιαφορία για τον εκσυγχρονισμό της ήδη υπάρχουσας μαρίνας της πόλης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η διαφορά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη ή την απουσία επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δημόσιο Χρέος: Καλές επιδόσεις το 2024, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμη
Πολύ καλές επιδόσεις είχε μέσα στο 2024 η Ελλάδα όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, η χώρα μας πέτυχε την καλύτερη επίδοση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 4ου τρίμηνου 2024 το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σχέση με τρεις μήνες πριν (Οκτ. 2024) και κατά 10,3 π.μ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι οι δύο μεγαλύτερες μειώσεις που καταγράφονται στην Ε.Ε., έχοντας ως αμέσως επόμενες εκείνες της Κύπρου, όπου το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,1 π.μ. σε τριμηνιαία βάση και κατά 8,6 π.μ. σε ετήσια βάση. Πάντως, παρά τις θεαματικές μειώσεις του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Ελλάδας παραμένει στο 153,6% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέχει 18,3 π.μ. από τον δεύτερο, την Ιταλία (135,3%), και 66,2 π.μ. από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ανέρχεται σε 87,4% του ΑΕΠ. Το πιο σημαντικό είναι ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει άλλη Αττική Οδός, που θα σηκώσει το πλεόνασμα στα υψηλά αυτά επίπεδα του 2024. Επομένως, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για την εξέλιξη αυτήν, καθώς έως έναν βαθμό αυτή η αναπροσαρμογή προς τα κάτω είναι αυτονόητη. Πάντως, πρέπει να παραδεχθεί κάποιος ότι πέρυσι υπήρξε και σημαντική μείωση του χρέους σε απόλυτα μεγέθη, αφού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2024 το δημόσιο χρέος έκλεισε σε 364,9 δισ. ευρώ, από περίπου 369,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.
Η επιδείνωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατά 25%
Επιδεινώθηκε το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσα στους πρώτους δύο μήνες του έτους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, το ισοζύγιο τουριστικών υπηρεσιών, παρ’ ότι πλεονασματικό, επιδεινώθηκε περισσότερο από 25%. Συγκεκριμένα, από πλεόνασμα 121,3 εκατ. ευρώ που είχε εμφανισθεί τον Φεβρουάριο του 2024 (237,3 εκατ. ευρώ στο δίμηνο 2024), υποχώρησε τον Φεβρουάριο φέτος σε πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ (177,5 εκατ. ευρώ στο δίμηνο). Η μεγάλη αυτή υποχώρηση του τουριστικού πλεονάσματος της χώρας δεν οφείλεται στην πτώση της τουριστικής κίνησης των ξένων στη χώρα μας. Οφείλεται στην αύξηση της τουριστικής κίνησης των Ελλήνων στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι εκείνες που επιδεινώνουν ραγδαία το ισοζύγιο τουριστικών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο οι εισπράξεις από ξένους τουρίστες στη χώρα μας αυξήθηκαν μόλις 0,5% (+3,9% στο δίμηνο), ενώ οι πληρωμές Ελλήνων τουριστών στο εξωτερικό αυξήθηκαν 18,9% (+24,3% στο δίμηνο).
Η στροφή στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού
Ξαναθυμούνται τα κιούπια και τα σεντούκια αποταμιευτές και επενδυτές, ο καθένας για τον δικό του σκοπό… Ο λόγος δεν είναι η ανησυχία για τις καταθέσεις -σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα- αλλά οι αποδόσεις και τα ασφαλή καταφύγια. Και ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια αποταμίευσης είναι ο χρυσός. Θυμάστε τις χρυσές λίρες που έδιναν οι γιαγιάδες σε τυχερά εγγόνια; Ε, κάτι τέτοιο αναζητούν τώρα οι αποταμιευτές, που πάντα τους άρεσαν τα ήρεμα λιμάνια… Σε άλλα μεγέθη τώρα, ο χρυσός λάμπει περισσότερο από ποτέ, με τους μεγαλοεπενδυτές να στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο, που έχει απογειωθεί για τα καλά. Στo wealth των τραπεζών, δεν αγοράζουν μόνο ομόλογα ή μετοχές τεχνολογίας οι πιο θαρραλέοι που παίζουν κόντρα στο ρεύμα…. Αγοράζουν και χρυσό. Μετά μανίας. Με τους συμβούλους να λένε ότι όσο και αν αποτελεί ασφαλή επένδυση ο χρυσός, αν κάποιος θέλει βραχυπρόθεσμο κέρδος, μπορεί και να βρεθεί χαμένος. Ο,τι ανεβαίνει γρήγορα και ξαφνικά, το ίδιο στροβιλίζεται και προς τα κάτω.