Τα σχέδια για τον έκτο τραπεζικό πόλο!
Τη στιγμή που ο πέμπτος τραπεζικός πόλος είναι στην τελική ευθεία, έτοιμος να μπει στον ανταγωνισμό με τις παραδοσιακές μεγάλες τράπεζες, κάτι σπόροι πέφτουν, σαν ιδέες θεωρητικές στην αρχή, για τη δημιουργία ενός έκτου πόλου… Σενάριο ακόμη στη σφαίρα του μέλλοντος, όχι όμως επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν θα ήταν περίεργο -αντιθέτως μάλιστα- να υπάρξει μια συσπείρωση στις τράπεζες που σήμερα δεν ανήκουν σε κανέναν από τους πέντε πόλους. Ονόματα δεν λέμε. Εύκολο να σκεφθείτε ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να χτίσουν τον έκτο πόλο, εκεί όπου συνεταιριστικές και μη τράπεζες, μικρές ιδιωτικές και με εφοπλιστές μετόχους μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία… Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη είμαστε στην αρχή των εξαγορών στο τραπεζικό σύστημα.
Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Euromedica
Προχωρά η εξυγίανση της Euromedica με βάση το σχέδιο των μετόχων της Farallon και Strix. Tο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, με εκχώρηση των δραστηριοτήτων των κλινικών της Euromedica, στη νέα εταιρεία Next Health. Η τελευταία θα απορροφήσει τις πέντε κλινικές της Euromedica σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Ρόδο, συνολικής καθαρής θέσης 110 εκατ. ευρώ. Η Next Health εκτιμάται ότι θα πωληθεί στη συνέχεια στην Ημίθεα (Ερρίκος Ντυνάν) που ελέγχεται από τους έναν από τους δύο μετόχους της Euromedica. Πρόκειται για τη Strix που σήμερα κατέχει το 29,9% της Euromedica. Tο υπόλοιπο 70,1% της Euromedica ελέγχει η επενδυτική εταιρεία Farallon μέσω ενός οχήματος στο Λουξεμβούργο. Η Euromedica μετά τη διάσπαση των δραστηριοτήτων των κλινικών, θα απομείνει με τις δραστηριότητες των διαγνωστικών κέντρων, όπως είχε ξεκινήσει αρχικά. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα μειωθεί κατά περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα ανέλθει σε 15,3 εκατ. ευρώ.
Οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της Aegean
Τα 4 εκατ. ευρώ πλησίασαν το 2024 οι αμοιβές του διευθύνοντα συμβούλου της Aegean Δημήτρη Γερογιάννη. Οι αμοιβές είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2023, καθώς πέρυσι περιέλαβαν μπόνους μετοχών και μετρητών ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν η βασική αμοιβή και οι λοιπές παροχές, φτάνουμε στα 3,98 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές του πρόεδρου της εταιρείας, Ευτύχη Βασιλάκη, περιορίστηκαν σε 810.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 750.000 ήταν η βασική αμοιβή και τα υπόλοιπα πρόσθετες παροχές. Συνολικά, οι δαπάνες της διοίκησης της Aegean έχουν εκτοξευθεί, ξεπερνώντας τα προ της πανδημικής κρίσης επίπεδα (τότε ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπερνούν τα 6,1 εκατ. ευρώ.
Οι Μιλανέζοι της ΑΤΜ, σφήνα στις μεταφορές του Παρισιού
Η ΑΤΜ, η άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες Azienda Trasporti Milanesi, είναι η εταιρεία, που μαζί με τη γαλλική Egis, λειτουργεί το Μετρό Θεσσαλονίκης, μέσα από τη j.v. THEMA AE. Αυτή λοιπόν η ΑΤΜ, που έχει κατεβεί και στον μεγάλο διαγωνισμό των 602 εκατ. για τις περιαστικές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, κατάφερε να μπει σφήνα στις μεταφορές του Παρισιού, παίρνοντας σε διεθνή διαγωνισμό 18 γραμμές στο νότιο τμήμα του Hauts-de-Seine. Όπως έγραψε ο Ολιβιέ Σισπορτίς, δημοσιογράφος του BFM Business, η ΑΤΜ, που για χρόνια ήθελε να μπει στη γαλλική αγορά, κατάφερε να πάρει αυτές τις 18 γραμμές που ως σήμερα διαχειρίζονταν η RATO, ο γαλλικός κρατικός φορέας στον τομέα των μεταφορών, που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Ο Γάλλος δημοσιογράφος σκιτσάρει το προφίλ της ΑΤΜ, λέγοντας ότι η εταιρεία διαχειρίζεται τα λεωφορεία και το μετρό που Μιλάνου, έχει παρουσία στη Δανία με το Μετρό της Κοπεγχάγης, αλλά και στην Ελλάδα, με το Μετρό Θεσσαλονίκης. Στα ενδιαφέροντα που μεταξύ άλλων σημειώνονται, είναι και η πολιτική παροχών με κοινωνική διάσταση, που θα εφαρμόσουν οι Μιλανέζοι στη Γαλλία, καθώς εκεί, όπως και στη χώρα μας, όπως όμως και πανευρωπαϊκά, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς. Όπου λοιπόν η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, αρχίζει η πλειοδοσία σε παροχές, οικονομικές και άλλες. Η ΑΤΜ, λοιπόν, υιοθετεί πολιτική οικονομικών κινήτρων, υπόσχεται βελτιωμένες συνθήκες εργασίας στους Γάλλους οδηγούς και μέτρα για να μην αναστατώνεται η προσωπική ζωή των εργαζομένων. Πέραν αυτών, η ΑΤΜ δημιουργεί ένα ίδρυμα για την υποστήριξη των οικογενειών των υπαλλήλων της, όπως και των συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι στη Δανία, η ATM προσφέρει ευέλικτα ωράρια και τη δυνατότητα, στους υπαλλήλους της, να επιλέγουν τις ώρες όπως και τους συναδέλφους με τους οποίους θα εργάζονται. Τα μέτρα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στο Μετρό της Κοπεγχάγης, δεν έχουν εφαρμοστεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά φαίνεται πως γενικότερα οι Ιταλοί έχουν πιάσει το νόημα, ότι για να προσελκύσουν προσωπικό, πρέπει να παρέχουν οικονομικά κίνητρα και υποστήριξη στους εργαζομένους τους. Για να δούμε πώς στον διαγωνισμό για τις περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, θα εκφραστεί ο αναπόφευκτος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των περίπου 500 οδηγών, που θα χρειαστεί ο ανάδοχος που θα επιλεγεί στη Β’ φάση των προσφορών.
Νέοι κανόνες δόμησης στους μικρούς οικισμούς
Με νέο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίο και λεπτομερές πλαίσιο για την οριοθέτηση των οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο αφορά και τους προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς και στοχεύει στην προστασία της φυσιογνωμίας τους, θέτοντας όρους και περιορισμούς δόμησης αλλά και χρήσεων γης. Το Π.Δ. εισάγει καινοτόμες διαδικασίες, όπως η «Οριοθέτηση Οικισμού», ο «Καθορισμός γραμμής δόμησης παραλιακών οικισμών» και η «Ζώνη απαγόρευσης οχλουσών εγκαταστάσεων». Διακρίνει τους οικισμούς σε κατηγορίες (π.χ. ορεινοί, περιαστικοί, παραδοσιακοί, τουριστικοί) και προσδιορίζει τις πολεοδομικές ζώνες (Α, Β και Β1) με βάση το ιστορικό και πολεοδομικό τους υπόβαθρο.
Πλέον, η οριοθέτηση θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και διαδικασιών, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, τίθενται αυστηροί κανόνες για την αποφυγή αυθαιρεσιών και την προστασία φυσικών, πολιτιστικών και γεωλογικά ευάλωτων περιοχών. Η νέα ρύθμιση αποτελεί βήμα προς έναν πιο σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης χωρικό σχεδιασμό.
Ιδρύονται τοπικοί τουριστικοί οργανισμοί – DMMOs
Έφτασε επιτέλους η ώρα που και στην Ελλάδα ιδρύονται DMMOs, δηλαδή οι τοπικοί οργανισμοί διαχείρισης προορισμού, των οποίων ο ρόλος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Ήδη, στη διαδικασία δημιουργίας Destination Management & Marketing Organization έχουν μπει πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, τα Ιωάννινα, η Σαντορίνη, η Ρόδος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, και άλλες, καθώς και μικρότεροι προορισμοί όπως η Χάλκη. Θεωρητικά, ο DMMO αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενισχύοντας τη συντονισμένη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Πρακτικά, πόσο θα αξιοποιηθεί αυτό το εργαλείο και δεν θα παραμείνει στα χαρτιά, ως άλλη μια επιτροπή ειδικών, αυτό θα αποδειχτεί στην πράξη.