Η αύξηση της συμμετοχής του Ι. Σαββίδη στον ΟΛΘ
Σε 5,43% ανέρχεται η συμμετοχή της Belterra Investments Ltd. στον ΟΛΘ. Η εταιρεία, που ανήκει προσωπικά στον Ιβάν Σαββίδη, απέκτησε στη διάρκεια της «κόντρας» με την οικογένεια Dreyfus σχεδόν 550.000 μετοχές του ΟΛΘ. Έτσι, η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού μειώθηκε σε 20,31%, από 25,73% που ήταν πριν από έναν χρόνο. Ενδεχομένως να τίθεται θέμα συμμετοχής της μετοχής στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χ.Α. Βάσει της νομοθεσίας η διασπορά μιας μετοχής εισηγμένης στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χ.Α. ανέρχεται σε 25%. Πάντως, οι μέτοχοι του ΟΛΘ φέτος θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα, αφού το μέρισμα θα ανέλθει στα 2 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 53% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά θα διανεμηθούν κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ που ήταν η περσινή διανομή.
Ξεπέρασαν τα 4,4 δισ. ευρώ τα ανακοινωμένα/διανεμηθέντα μερίσματα
Πάμε για νέο ρεκόρ 15ετίας στα μερίσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα ήδη ανακοινωμένα/διανεμημένα μερίσματα μέσα στη χρονιά έχουν ξεπεράσει τα 4,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνα του 2024. Πέρυσι τα μερίσματα ξεπέρασαν τα 4,41 δισ. ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες διανομές, τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Φέτος τα ήδη ανακοινωμένα μερίσματα ανέρχονται σε 4,42 δισ. ευρώ και οι ανακοινώσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κυρίως είναι οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ανακοινώσει μερίσματα ακόμη, αλλά και αρκετές μεγάλες (Prodea, ΓΕΚ ΤEΡΝΑ, Καρέλιας κ.ά.). Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα μερίσματα της χρήσης του 2024. Πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν στη διανομή προμερισμάτων ή άλλες έκτακτες διανομές πρόκειται να προστεθούν. Σημειώνεται ότι τα προμερίσματα δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέρισμα της χρήσης, εφόσον η διανομή γίνεται στην προηγούμενη χρήση.
Εκτός βγαίνει η GUR – SEL από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΟΣΕΘ
Μαθαίνουμε ότι από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΟΣΕΘ για τις περιαστικές γραμμές της Θεσσαλονίκης βγαίνει εκτός ο ένας από τους τέσσερις μνηστήρες, καθώς κατά τον έλεγχο των φακέλων με τα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα εντοπίστηκαν ελλείψεις στον φάκελο της τουρκικής GUR-SEL Turizm Tasimacilik Ve Servis A.S., που είναι τουρκική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που δραστηριοποιείται στις αστικές, υπεραστικές και τουριστικές μεταφορές. Βεβαίως, ακόμη τίποτε δεν έχει τελειώσει, καθώς μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα υπάρχει περιθώριο κατάθεσης προσφυγής από πλευράς της εταιρείας, η οποία ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ενδεχομένως μπορεί να βρει τρόπο συνεργασίας με τον οικονομικό φορέα που θα πάρει το μεγάλο έργο των 602 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό μετέχουν τέσσερις υποψήφιοι, κάτι που εγγυάται συνθήκες ανταγωνισμού, που θα είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Πέραν της τουρκικής συμμετοχής, στον διαγωνισμό μετέχουν η ιταλική ΑΤΜ S.P.A. – AZIENDA TRASPORTI MILANESI, επιχείρηση που αποτελεί τον έναν από τους δύο εταίρους της ΤΗΕΜΑ ΑΕ, της εταιρείας-λειτουργού του Μετρό Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσω της Κυπριακής CPT- Cyprus Public Transport Services & Operations Ltd παίρνει μέρος και η ισπανοβρετανική Automoviles Luarca (ALSA). Στους διεκδικητές του έργου έχει μπει δυνατά και η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, από κοινού με την ΚΤΕΛ Σερρών ΑΕ, εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έως και σήμερα λειτουργούν τις περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ.
Γιατί δεν επηρεάζεται η Κρι Κρι από τους δασμούς Τραμπ
Δεν επηρεάζεται η Κρι Κρι από τους δασμούς Τραμπ. Αφενός για την ώρα η παρουσία της στις ΗΠΑ είναι περιορισμένη. Ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με το λανσάρισμα του greek frozen yogurt, που συνδυάζει παγωτό και γιαούρτι και αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της εταιρείας σε αμερικανικό έδαφος για τα επόμενα χρόνια. Αφετέρου, η Κρι Κρι βρήκε και την πόρτα που θα της ανοίξει δρόμο για να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ στην τριετία από τα 256 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2024. Εκτός των άλλων, όμως, το frozen yogurt επιβαρύνεται ήδη με δασμό 25% και επομένως δεν αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Για την Κρι Κρι, που αυτήν τη στιγμή τρέχει επενδύσεις πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή της και να μπορέσει να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση, το μέλλον φαντάζει ευοίωνο. Καθώς η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και άπλετο χώρο και έμπνευση να αναπτυχθεί. Βλέπετε, το greek frozen yogurt αποτελεί μία καινοτόμο κίνηση, που η εταιρεία σκέφτηκε για να πουλήσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πέρα από το greek yogurt, όπου ο ανταγωνισμός εκεί είναι μεγάλος, με παίκτες όπως η Chobani, η Dannon και η General Mills. Επομένως, με το νέο αυτό άνοιγμα ο Παναγιώτης Τσινάβος, βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας, ποντάρει σε αυτό ακριβώς. Να καλύψει το κενό που υπάρχει, εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία που απολαμβάνει το greek yogurt.
Διεθνής διαγωνισμός για τον επανασχεδιασμό της δημόσιας περιουσίας
Nέο διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει η ΕΤΑΔ, με στόχο την κατάρτιση ενός τριετούς στρατηγικού πλάνου. Με προϋπολογισμό που ανέρχεται στις 290.000 ευρώ, η εταιρεία του Δημοσίου αναζητεί εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει να σχεδιάσει το στρατηγικό πλαίσιο που θα καθορίσει τους άξονες ανάπτυξης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 6 μήνες και η υποβολή προσφορών ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου 2025. Η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καθορίζει με σαφήνεια τις προτεραιότητες, τις ευκαιρίες, τα ρίσκα και τις δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο αυτό δεν θα βασίζεται μόνο σε αριθμούς και δεδομένα, αλλά και σε ευρύτερες αναλύσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, των ψηφιακών εξελίξεων, των κριτηρίων ESG και της διεθνούς αγοράς ακινήτων.
Κατά τον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου ο ανάδοχος οφείλει να αξιολογήσει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής εικόνας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου, σε συνεργασία με το ήδη υλοποιημένο έργο καταγραφής και αποτίμησης. Παράλληλα, πρέπει να γίνει αποτίμηση της εσωτερικής δομής, του ανθρώπινου δυναμικού, των διαδικασιών, των συστημάτων και της εταιρικής διακυβέρνησης, σε σύγκριση με τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν σύγχρονες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Επιπλέον, απαιτείται η σύνοψη των βασικών ευκαιριών και αδυναμιών της ΕΤΑΔ, η αποτύπωση της αποστολής και του οράματός της, η ανασκόπηση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και η αξιολόγηση της ιστορικής της απόδοσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην καταγραφή και ανάλυση των εξωτερικών παραμέτρων, που επηρεάζουν το επιχειρησιακό και επενδυτικό της περιβάλλον. Οι τάσεις στο μακροοικονομικό τοπίο, οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων, η πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό και οι απαιτήσεις του ESG πλαισίου θα ενσωματωθούν στις προβλέψεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις.
Πράσινο φως για την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου
Εγκρίθηκαν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία και αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου. Ο αερολιμένας, που καταλαμβάνει έκταση 221,63 στρεμμάτων, βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλου και εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό πτήσεων, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Η νέα απόφαση σηματοδοτεί την απαρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού, που περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης σε υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις, διαδρόμους τροχοδρόμησης και νέα βοηθητικά έργα. Το θεσσαλικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου ανήκει στα μικρά της χώρας μας και κάθε χρόνο εξυπηρετεί μερικές δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, κυρίως στο δίκτυο του εξωτερικού. Αν και δεν συγκαταλέγεται στα «δυνατά χαρτιά» των αεροδρομίων της χώρας, η στρατηγική του θέση, ωστόσο, το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό. Σήμερα το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς η Νέα Αγχίαλος περιλαμβάνεται στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που πρόκειται να παραχωρηθούν ως ενιαίο «πακέτο» μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία θα «τρέξει» το Υπερταμείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ακολουθήσει το παράδειγμα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και της Καλαμάτας, τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί στη Fraport Greece μέσω προηγούμενων διαγωνισμών.
Τα τεταρτημόρια της ΕΛΣΤΑΤ…
To 75% του ελληνικού πληθυσμού έχει εισόδημα κάτω από 14.705 ευρώ ετησίως και μόλις το 25% το ξεπερνά και φτάνει μέχρι το… άπειρο. Με άλλα λόγια, οι πιο πλούσιοι πέρυσι έλαβαν περίπου το 45% του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος της χώρας και το υπόλοιπο 55% μοιράστηκε στο 75% του λιγότερο πιο πλούσιου πληθυσμού. Αυτό αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ανισοκατανομή του πλούτου στη χώρα έχει περίπου ισορροπήσει. Στατιστικά, πέρυσι το 20% πιο πλούσιο κομμάτι της χώρας κατείχε 5,27 φορές μεγαλύτερο πλούτο από το 20% που είναι πιο φτωχό.
Χάρης Θεοχάρης: «Κάλεσμα για άμεση δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου Ανθεκτικότητας στον Τουρισμό»
Η πρόταση του Χάρη Θεοχάρη για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου Ανθεκτικότητας στον Τουρισμό δεν είναι απλώς επίκαιρη -είναι επιβεβλημένη. Ο Τουρισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης: τα καταστροφικά φαινόμενα, που άλλοτε θεωρούνταν εξαιρέσεις, πλέον αποτελούν κανονικότητα. Η Βενετία, η Καλιφόρνια, η Βαλένθια, τα ελληνικά νησιά -κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος. Πόσω μάλλον οι μικροί, εξαρτημένοι από τον τουρισμό, προορισμοί του παγκόσμιου Νότου. Το Ταμείο που προτείνει ο Θεοχάρης δεν περιορίζεται στην ανακούφιση έπειτα από μια κρίση. Εστιάζει σε κάτι βαθύτερο: την επένδυση σε πρόληψη, βιωσιμότητα και γνώση. Με άλλα λόγια, δεν προσφέρει παυσίπονα, αλλά χτίζει ανοσία. Και αν ο UN Tourism φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από ένας θεσμικός θεατής, τέτοιες προτάσεις μπορούν να του δώσουν λόγο ύπαρξης και ρόλο-κλειδί. Η υποψηφιότητα Θεοχάρη για τη θέση του γ.γ. του UN Tourism αποκτά έτσι στρατηγικό ενδιαφέρον: φέρνει στο τραπέζι μια ιδέα με αντίκρισμα. Το αν θα υλοποιηθεί εξαρτάται, βεβαίως, από τη διεθνή πολιτική βούληση. Αλλά το πρώτο, ουσιαστικό βήμα έγινε.