Κρύος ιδρώτας στην αγορά εταιρικών ομολόγων
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υπέστησαν μεγάλες απώλειες την Τετάρτη, στην πιο έντονη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η πίεση επηρεάζει τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια». Ο αντίκτυπος αφορά και την Ευρώπη, καθώς όποιος καεί με τον χυλό του χρέους φυσάει και το γιαούρτι, όταν το κόστος του κρατικού δανεισμού στην ευρωζώνη δέχεται ανοδικές πιέσεις, φέρνοντας μνήμες από το «ελληνικό δράμα», ιδιαίτερα σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης. Τώρα η προσοχή στρέφεται στην παγκόσμια αγορά εταιρικών ομολόγων, που ανέρχεται σε 35 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 40% από το 2008, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τον φθηνό δανεισμό, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, τώρα, υπό την πίεση της κρίσης των δασμών Τραμπ, η απότομη πτώση στο κλίμα για τις επιχειρήσεις είναι εύκολο να διαπιστωθεί, με τη μορφή ντόμινο. Ένας βασικός δείκτης που μετρά το κόστος ασφάλισης κατά των χρεοκοπιών των ισχυρότερων επιχειρήσεων της Ευρώπης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2023. Η ενεργειακή εταιρεία RWE στη Γερμανία, η οποία διαθέτει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, ήταν μία από τις εταιρείες που επηρεάστηκαν από την αναταραχή. Παρά το γεγονός ότι προσέλαβε τράπεζες για να εκδώσει πράσινο ομόλογο τον περασμένο μήνα, δεν κατάφερε να προχωρήσει στην έκδοση, λόγω των εξελίξεων σχετικά με τους δασμούς και τη συνακόλουθη αστάθεια της αγοράς.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ιαπωνία, τρεις εταιρείες προχώρησαν σε αναβολή έκδοσης ομολόγων ύψους 680 εκατ. δολαρίων μέσα στην εβδομάδα. Για τους επενδυτές το ζήτημα πλέον δεν είναι το «αν» θα επεκταθεί η κρίση στην αγορά, αλλά το «πότε». «Παρατηρούμε ξεκάθαρα ότι η ρευστότητα έχει στεγνώσει», λένε αναλυτές στη Lazard Asset Management.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στο τέλος του 2024 το 63% των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας και το 74% των ομολόγων μη επενδυτικής βαθμίδας θα έχουν κόστος χρηματοδότησης κάτω από τα επικρατούντα επιτόκια της αγοράς και τα περισσότερα από αυτά ενδέχεται να χρειαστούν αναχρηματοδότηση με υψηλότερο κόστος. «Σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού λόγω των δασμών, θα δούμε και τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας και τα high-yield εταιρικά ομόλογα (χαμηλής πιστοληπτικής βαθμίδας) να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα κόστη του χρέους τους αυξάνονται». Κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων.
Χρηματιστήριο: Πάνω από 16 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των Αμερικανών
Tην… κατάλληλη στιγμή φαίνεται ότι πούλησαν οι Έλληνες επενδυτές τον Μάρτιο, με καθαρές πωλήσεις 218,5 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του Χ.Α. Αντιστοίχως, το ποσό αυτό απορρόφησαν με αγορές οι ξένοι επενδυτές, βάζοντας στην αγορά καθαρές αγορές 353 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται τον τρέχοντα μήνα, που έχουν έρθει τα πάνω κάτω στα χρηματιστήρια και βεβαίως το Χ.Α., όπου έχει εξανεμιστεί σχεδόν η άνοδος 18% από την αρχή της χρονιάς. Οι καθαρές πωλήσεις των Ελλήνων στον FTSE Large Cap, δηλαδή στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ανήλθαν τον Μάρτιο σε 254 εκατ. ευρώ και οι συνολικές εισροές των ξένων στο πρώτο τρίμηνο για τις μετοχές του λεγόμενου και ως… 25άρη δείκτη ανέρχονται στα 441,7 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κεφάλαια στο Χ.Α. έχουν έρθει από τη Γερμανία με 270,6 εκατ. ευρώ, τη Γαλλία με 104 εκατ. ευρώ και την Ελβετία με 28,45 εκατ. ευρώ. Σταθερά οι ξένοι ελέγχουν το 72,68% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης της αγοράς και το 66,17% της συνολικής αγοράς. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα 105,83 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,76%, σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου (101,99 δισ.). Πλέον έχει επιστρέψει στα όρια των 100 δισ. ευρώ. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον μήνα Μάρτιο 2025 ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 16,64 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 10,86 δισ. και η Γερμανία με αξία χαρτοφυλακίου 6,49 δισ.
AKTOR: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία για φωτοβολταϊκά στο Κιλκίς
Μια ψηφίδα στο «παζλ» του σχεδίου δραστηριοποίησης του ομίλου AKTOR στον κλάδο των ΑΠΕ -μέσω του βραχίονα ΑΚΤOR Renewables- είναι η ίδρυση της θυγατρικής ΑΚΤΟR Ηλιακή Κιλκίς, με στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στο Κιλκίς. Όπως προκύπτει από την εγγραφή της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και κύρια δραστηριότητα την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής του ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, ενώ μέλος του Δ.Σ. είναι και ο Παναγιώτης Ψώμος, υπεύθυνος για τον κλάδο project finance. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος AKTOR έχει θέσει ως στόχο να διαθέτει μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 500 ΜW μέχρι το τέλος του έτους και άλλα 500 MW με όρους σύνδεσης, που μπορούν να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Εξάρχου, ο όμιλος έχει κλείσει την εξαγορά φωτοβολταϊκών και αιολικών ισχύος 100 MW και 30 MW, αντίστοιχα, και στόχος του είναι να αποκτηθούν άμεσα κι άλλα. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου, το 2025 η συνεισφορά των ΑΠΕ στα λειτουργικά κέρδη θα ανέλθει σε 22 εκατ. και το 2030 θα αυξηθεί στα 130 εκατ. ευρώ.
Διακυβεύεται το αμερικανικό όνειρο για τη φέτα
Η πέμπτη σημαντικότερη αγορά για τη φέτα είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών σε επίπεδο εξαγωγών για το «εθνικό» μας τυρί. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές οργανωμένες καμπάνιες προώθησης και γνωριμίας του προϊόντος από πλευράς μας με το αμερικανικό κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκτός από τους Έλληνες ομογενείς, άρχισαν σταδιακά να αγοράζουν φέτα και οι Αμερικανοί πολίτες. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές φέτας ανά τον κόσμο κυμαίνονται πάνω από τους 90.000 τόνους. Από αυτούς περίπου 6.500 τόνοι καταλήγουν στην Αμερική. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαγωγές φέτας στην Αμερική έχουν διπλασιαστεί, ως αποτέλεσμα της στοχευμένης εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα. Γεγονός, μάλιστα, που καταδεικνύει εκτός των άλλων ότι αποτελεί μία πολύ δυναμική αγορά για εμάς. Με τις νεότερες εξελίξεις και την επιβολή των δασμών Τραμπ, η Ελλάδα μπορεί να χάσει το τρένο της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας στη χώρα μας. Για την ιστορία, το 2024 οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα 785,08 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% και νέο ρεκόρ σε σχέση με τα 735,23 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2023.
Γερμανοί προς ΔΕΘ: Ξαναμιλάμε μετά την ανάπλαση
«Ξαναμιλάμε για συνεργασία όταν κάνετε την ανάπλαση», διαμήνυσε στη διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo γερμανικός φορέας που λειτουργεί εκθεσιακό κέντρο, αλλά επίσης διοργανώνει, με τη δική του μπράντα, εκθέσεις σε Κίνα, Ινδονησία, Τουρκία και Βραζιλία. Οι Γερμανοί εκθεσάδες ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση διεθνών εμπορικών γεγονότων και στα Βαλκάνια και θα εξέταζαν και την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αλλά όταν είδαν την κατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ είπαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ότι η συνεργασία με τη ΔΕΘ θα πρέπει να περιμένει. Όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΔΕΘ αδυνατούν να παινέψουν το σπίτι τους, δεν μπορούν να περιμένουν από τρίτους να το κάνουν. Αλλά και το «Βελλίδης» έχει τα θέματά του, γιατί μεν έχει έναν πολύ μεγάλο χώρο, για 1.500-2.000 συνέδρους, ο οποίος όμως είναι πιο κατάλληλος για κλειστό γήπεδο μπάσκετ, παρά για συνεδριακό κέντρο, που χρειάζεται γύρω από την κεντρική μεγάλη αίθουσα πολλές μικρότερες, που να εξυπηρετούν συνοδευτικά meetings ενός μεγάλου event. Aυτή είναι η πραγματικότητα των εκθεσιακών υποδομών του συγκεκριμένου φορέα. Οι κτιριακές υποδομές που υπάρχουν στην έκταση των 175 στρεμμάτων είναι σκόρπιες και τελείως παρωχημένες από κάθε άποψη, θυμίζουν κάτι παλιά, ξεπεσμένα ξενοδοχεία της επαρχίας, που έγιναν κομμάτι-κομμάτι, με συμπληρωματικές κατασκευές, λίγο από δω και λίγο από εκεί, που γίνονταν όταν προέκυπταν νέες ανάγκες. Αν και αυτήν τη φορά δεν προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού της ΔΕΘ, αυτοί που το πολεμούν να είναι βέβαιοι πως όταν κάποτε ξαναμπεί το θέμα στην ατζέντα της πόλης, οι επενδυτές δεν θα δείξουν τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Σίνδο, αλλά την αντίθετη μεριά, προς το αεροδρόμιο.
Στη Space Hellas έργο 60 εκατ. ευρώ για τα radar της ΕΜΥ
Το έργο της ανακαίνισης και επέκτασης του εθνικού δικτύου μετεωρολογικών radar της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) ανέλαβε η Space Hellas. H εταιρεία, η οποία έχει δημιουργήσει το δίκτυο αυτό σε προηγούμενα προγράμματα στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναλαμβάνει το νέο έργο-μαμουθ, που θα ανακαινίσει και θα επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της κρατικής ΕΜΥ. Επίσης, το νέο δίκτυο θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωροχρονικής ακρίβειας, με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, θα αναπτυχθεί μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και προειδοποιήσεων, οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση. Η αρχική σύμβαση του έργου ανέρχεται σε 24,7 εκατ. ευρώ (30,6 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ). Ωστόσο, υφίστανται δύο προαιρέσεις επέκτασης της σχετικής σύμβασης, οι οποίες μπορούν να υπερδιπλασιάζουν την αξία του έργου. Συγκεκριμένα, η αναθέτουσα αρχή, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., μπορεί να επεκτείνει το αντικείμενο της σύμβασης κατά 50%. Επιπλέον, πριν από τη λήξη της σύμβασης ο Κύριος του Έργου μπορεί ν’ αποφασίσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης συντήρησης του έργου έως του ποσού των 12,5 εκατ. ευρώ (15,5 εκατ. ευρώ) για τρία επιπλέον έτη. Η υλοποίηση του έργου, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει διάρκεια 16 μήνες.
Σε ΑΜΚ προχωρεί εταιρεία του Ερρίκου Αρώνες
Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 300.000 ευρώ προχώρησε η εταιρεία ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ (ΠΤΕΡΥΓΑ ΒΓ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, του Ερρίκου Αρώνες, διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Properties. H εταιρεία ακινήτων κατέχει κτίριο 10.000 τ.μ., που βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Generali και του Grand Hyatt, και μελετά διάφορα σχέδια αξιοποίησης. Προ μηνών, μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι η Hellenic Properties είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, εκτός από τη Hines και την Dimand, για το Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο, οι προσφορές αυτές κινήθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και του βασικού της μετόχου, του CVC fund, το οποίο εκτιμούσε ότι μια εύλογη τιμή θα έπρεπε να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Το όραμα της Hellenic Properties ήταν η ένωση του εμβληματικού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής με το ακίνητο που ήδη κατέχει η εταιρεία στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κτιρίου μεικτής χρήσης συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ.
Οι εκπτώσεις των Τούρκων ξενοδόχων και οι επιπτώσεις τους στον ελληνικό τουρισμό
Οι Τούρκοι ξενοδόχοι, βλέποντας μια υστέρηση στον ρυθμό κρατήσεων από την πλευρά των Γερμανών, οι οποίοι πιέζονται από την οικονομική κρίση στη χώρα τους, έχουν ξεκινήσει τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Αν και μέχρι στιγμής οι μειώσεις των τιμών είναι περιορισμένες, ωστόσο οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να δημιουργηθούν ευέλικτα πακέτα, που δίνουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, όπως το «all-inclusive light», προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζονται και σε τιμή που μπορούν να αντέξουν. Η πρακτική αυτή, πάντως, αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, η οποία εξαρτάται ιδιαίτερα από τη γερμανική αγορά τουριστών. Και εφόσον οι Τούρκοι ξενοδόχοι μπαίνουν στη διαδικασία μείωσης των τιμών, αυτόματα οι τουριστικοί πράκτορες θα απαιτήσουν κάτι ανάλογο και από τους Έλληνες. Γενικά το value-for-money αναμένεται να επικρατήσει φέτος. Οπότε ας μη βιαζόμαστε να πανηγυρίζουμε στην Ελλάδα για νέα χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό. Γιατί τα έσοδα είναι το πιο σημαντικό και όχι οι αφίξεις.
Ο Τ. Μυστακίδης και το νέο πλαίσιο για τις δωρεές
Οι επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν διαρκώς στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ελέω φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, βρίσκονται δίπλα στην κοινωνία, συμβάλλοντας και με την κατασκευή σχολείων. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας Τέλης Μυστακιδης προχώρησε σε δωρεά για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στη Β Δημοτική Κοινότητα, στην περιοχή της Σαπφούς και Βουτυρά Θεσσαλονίκης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον με τις δωρεές είναι το νέο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ολη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζονται οι δεκάδες εγκρίσεις που απαιτούνται σήμερα, ενώ ο δωρεοδόχος θα μπορεί να προχωρήσει ακόμα και στην κατασκευή, για παράδειγμα, ενός σχολείου και να το παραδώσει στις τοπικές Αρχές.
Πώς διαχειρίζονται οι τράπεζες το σοκ και δέος στις αγορές
Σοκ και δέος στις αγορές, σοκ και δέος και στους επενδυτές… και αυτό το σοκ καλούνται να διαχειριστούν προς τους πελάτες τους οι private bankers των τραπεζών. Ίσως θα πρέπει να κάνουν και κανένα ταχύρρυθμο σε ψυχοθεραπεία, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, καθώς θα πρέπει από τη μία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για τους δικούς τους στόχους και χαρτοφυλάκια (άντε… να ανεβάσεις το μερίδιο και τα έσοδα σε τέτοιο περιβάλλον) και από την άλλη θα πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές, προτείνοντάς τους ψύχραιμες εναλλακτικές. Και ακόμη είμαστε στην αρχή… πάντως, ανεξαρτήτως βαλαντίου, είτε μικρός πελατάκος στο private banking, είτε… tycoon, το άγχος και η αβεβαιότητα έχει το ίδιο βάρος. Εποχή που βρήκαν και οι τράπεζες να δώσουν έμφαση στο asset management… καλή η σκέψη, αλλά άντε να τους βγουν οι στόχοι τώρα…