Κοντά στο deal για τη Δωδώνη
Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολύμπος, Ροδόπη, Τυράς, Κλιάφα, Δουμπιά, Κάμπος Χίου) και τη CVC Capital Partners, στην οποία ανήκει ο όμιλος Vivartia, θα κλείσει. Με αντικείμενο βέβαια την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Αυτή θα είναι η τρίτη και «φαρμακερή» καθώς τα αδέρφια Σαράντη είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα να την αποκτήσουν, τόσο όταν πουλήθηκε και κατέληξε στα χέρια της SI Foods, όσο και στη συνέχεια όταν πουλήθηκε από την SI Foods στη CVC Capital. Το κόστος αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερο βέβαια σε σχέση με την πρώτη ειδικά περίπτωση πώλησης της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα φτάσει κοντά στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη ανήλθε το 2024 στα 180 εκατ. ευρώ από 170,2 εκατ. το 2023 και 151,82 εκατ. ευρώ το 2022, με σημαντική συνεισφορά των εξαγωγικών πωλήσεων, τόσο σε φέτα όσο και σε γιαούρτι, που εισέφεραν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων. Το 2023 ο όμιλος Δωδώνη είχε καθαρές ζημίες 8,3 εκατομμύρια ευρώ από 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Το 2024 αναμένεται ότι τα αποτελέσματα ήταν βελτιωμένα λόγω μείωσης του λειτουργικού κόστους, ωστόσο παρέμειναν ζημιογόνα. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του καθαρού δανεισμού το 2023 ήταν 75,74 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο την άνοιξη του 2024 η Δωδώνη είχε προβεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ προς αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, μετά από συμφωνία που υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank. Ως προς τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στα 650 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος του το 2024, προσθέστε και αυτόν της Δωδώνη, για να βγάλετε το αποτέλεσμα. Χοντρικά ο συνολικός τζίρος θα φτάσει κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας με διαφορά τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων στην Ελλάδα.
Αγωνία στο ΧΑ για τον FTSE Russell
Μετά από μια ακόμα οδυνηρή βουτιά κατά 7,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, οι επενδυτές αναζητούν σωσίβια. Ένα από αυτά στα οποία προσεύχονται όσοι είναι τοποθετημένοι σε ελληνικές μετοχές είναι η επανάκτηση του καθεστώτος αναπτυγμένης αγοράς από τον δείκτη FTSE Russell το βράδυ της Τρίτης. Όπως λένε αναλυτές εάν γίνει η κίνηση θα είναι ένα καθοριστικό βήμα για την εισροή κεφαλαίων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από την κρίση χρέους που υποβάθμισε την αγορά. Τώρα που και η Moody’s μαζι με Fitch και S&P αναβάθμισε την Ελλάδα και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής του ΧΑ στις «ώριμες αγορές», μολονότι κι αυτές βουλιάζουν υπό τους δασμούς Τραμπ. Η αναβάθμιση από τον FTSE Russell θα μπορούσε να φέρει καθαρές ροές κεφαλαίων περίπου 400 εκατ. δολαρίων, αναφέρουν αναλυτές της Change Global Investment, ενώ η Hellenic Asset Management βλέπει ροές κεφαλαίων από 250 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια. Όλοι στην αγορά περιμένουν το αποτέλεσμα με κομμένη την ανάσα μετά την τελευταία βίαιη υποχώρηση.
Οι δύσκολες εκτιμήσεις για το γενικό δείκτη
Μαζί με τα ξερά πήγαν να καούν και τα χλωρά χθες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Τραπεζικές πηγές από το asset management και τη διαχείριση κεφαλαίων στη χώρα μας παραθέτουν τα τεχνικά μοντέλα και κατά πόσο αυτά έχουν επηρεαστεί. Δηλαδή, προσπαθούν να εντοπίζουν τη ζημιά που έχει γίνει στην αγορά, θεωρώντας ότι τόσο οι 1.450 μονάδες όσο και ο απλός αλλά και ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών δείχνουν ότι κρατάνε σε πρώτη φάση. Τους δοκίμασε η αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα ακουμπώντας τις 1.450 μονάδες, έχοντας διασπάσει τους κινητούς που βρίσκονται υψηλότερα. Στη συνέχεια αντέδρασε από τα χαμηλά και πλέον έφτασε να κάνει πράξεις πάνω από τις 1500 μονάδες. Ο απλός κινητός (δείκτης) των 200 ημερών είναι στις 1.483 μονάδες και ο αντίστοιχος εκθετικός στις 1.503 μονάδες. Η αγορά ξεκίνησε τη χρονιά από τις 1.469 μονάδες που σημαίνει πως ενδοσυνεδριακά χθες έχασε όλα της τα κέρδη, αφού βρέθηκε μέχρι και τις 1.455 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Αυτά συμβαίνουν ενώ σήμερα, υποτίθεται, ότι είναι μία κρίσιμη ημερομηνία για το Χρηματιστήριο. Η εισροή κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα συνδέθηκε αφενός με την αναβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s, αλλά και από το γεγονός ότι η αγορά κατά τη σημερινή αξιολόγηση του οίκου FTSE επρόκειτο να πάρει ημερομηνία επιστροφής στις ώριμες αγορές. Μένει να φανεί, τι θα ισχύσει σήμερα… Εξάλλου σήμερα Τρίτη θα διεξαχθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην έκθεση του διοικητή και τις μακροικονομικές προβλέψεις του 2025 για την ελληνική οικονομία.
Τι λέει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή
«Τεχνικά», όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης από την περασμένη Δευτέρα (31/3) έχει αποφορτίσει τις ημερήσιες υπερτιμήσεις των ταλαντωτών και κινείται σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Το καθοδικό χάσμα (1.734 – 1.718), που πρακτικά εκκινεί τη διόρθωση από τα υψηλά έτους αποτελεί πλέον την κυριότερη βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης ενώ με βάση τις αναλογίες της ανόδου που έχει προηγηθεί η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται στις 1.556 μονάδες επίπεδο που αντιστοιχεί στο 50% της διόρθωσης από τα υψηλά των 1749,9 μονάδων. Εκτός από τον τεχνικό δείκτη MACD σήματα πώλησης έχουν δοθεί από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2024. Σε ότι αφορά την ένταση της πτώσης είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή που μας πέρασε, οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν ειδικές συναλλαγές διάθεσης μετοχών ή αναδιαρθρώσεις δεικτών γεγονός που δείχνει ότι τα «αδύναμα χέρια» έχουν εξέλθει της αγοράς. Επίσης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της δείχνοντας κάποια αντανακλαστικά στις έξωθεν πιέσεις αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επαρκείς ενδείξεις για το τέλος της διόρθωσης από τα υψηλά των 14,5 ετών καθώς η τάση παραμένει υπέρ των πωλητών και θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 1.650 μονάδων για να επανέλθουν σε θέση οδηγού οι αγοραστές. Ασφαλές σενάριο για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας και η συνέχιση της ταλάντωσης της αγοράς με ανοδικό όριο το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής (1.676 – 1.664 μονάδες)», καταλήγει ο αναλυτής.
Πλήρη συμμόρφωση για τις περικοπές θέλει ο Στ. Παπασταύρου
«Πρώτο δείγμα θετικόν» όσον αφορά τα μέτρα διασφάλισης της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος σε περιόδους χαμηλής ζήτησης για ρεύμα και υπερπαραγωγής ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών). Πρόκειται για επικίνδυνο συνδυασμό, ιδίως τις Κυριακές της άνοιξης όπως αυτή που πέρασε, ο οποίος αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο μέσω του «εργαλείου» των περικοπών πράσινης ενέργειας. Όπως διαπιστώθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και οι δυο Διαχειριστές των δικτύων Υψηλής και Μεσαίας/Χαμηλής Τάσης (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) συνεργάστηκαν αρμονικά και οι παραγωγοί ΑΠΕ σταθμών ισχύος άνω των 400 kW, που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεχειρισμού (ώστε ο Διαχειριστής να προχωρήσει στο «ψαλίδι» εξ αποστάσεως) ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τις πληροφορίες και κατέβασαν τους διακόπτες αυτοβούλως τις δύσκολες ώρες του μεσημεριού (11.00-17.00). Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές στόχος είναι την επόμενη φορά –γιατί είναι ορατό το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου- η συμμόρφωση να είναι πλήρης.
Όσο για τους «απείθαρχους» παραγωγούς, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα συνεργαστούν προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (500 ευρώ/MWh για την παραγωγή που εγχύθηκε στο Σύστημα ενώ υπήρχε εντολή περικοπής, που θα αυξάνεται εκθετικά εάν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση). Η Task Force του ΥΠΕΝ ανανέωσε το ραντεβού της για τις επόμενες ημέρες, με το βλέμμα του κ. Παπασταύρου στραμμένο στις αργίες του Πάσχα, που ούτως ή άλλως αποτελεί περίοδο ήπιας κατανάλωσης, φέτος όμως η διαχείριση της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης ενέργεια εμφανίζει πρόσθετη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος, που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια.
Η δυσοίωνη πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επενδύσεις
Τα καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνοδεύονται και από οδυνηρές διαπιστώσεις. Μια τέτοια διαπίστωση αφορά στις επενδύσεις, κάτι βέβαια που αρκετοί στη χώρα μας το είχαν εκτιμήσεις από πολύ νωρίς. Η διαπίστωση αυτή του ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) στη χώρα μας δεν θα ξεπεράσει το 20% του ΑΕΠ, ακόμη και μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας, παρά τα Ταμεία Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, οι επενδύσεις δεν θα «αναρρώσουν» στα επίπεδα προ του 2010 επίπεδα. Με άλλα λόγια η Ελλάδα όχι μόνον δεν καλύψει το κενό των επενδύσεων της περασμένης δεκαετίας, αλλά δεν θα επανέλθει 20 χρόνια μετά στα επίπεδα αυτά. Μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ οι επενδύσεις στη Ελλάδα για τα επόμενα 5-6 χρόνια θα κινούνται στο κάτω όριο των επενδύσεων που κάνουν οι χώρες της Ε.Ε. που πραγματοιούν τις λιγότερες επενδύσεις. «Οι συνολικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται μεσοπρόθεσμα ν’ αυξηθούν κατά 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες, αλλά θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα των εταίρων της ζώνης του ευρώ», αναφέρει η χθεσινή έκθεση.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος φλέγεται…
«Γκρίνιες» θ’ αρχίσουν ν’ ακούγονται στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Ο σύνδεσμος ετοιμάζεται φέτος να γιορτάσει τα 30α γενέθλιά του, εν μέσω φωνών και αντιπαραθέσεων. Οι κόντρες έχουν να κάνουν με τη μικρή ικανότητα παρέμβασης του Συνδέσμου στην αγορά και την κυβέρνηση, για ομάδες που στοιχίζονται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, αλλά και για προσωπικές στρατηγικές.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με προτάσεις αλλαγών έχουν να κάνουν τόσο για την διεύρυνση των μελών του συνδέσμου, την απόκτηση επαγγελματικού management, αλλά και αλλαγές στο καταστατικό που θα ανατρέψουν την υφιστάμενη κατάσταση. Π.χ. οι διοικήσεις να έχουν μετρημένες θητείες στο σύνδεσμο, έτσι ώστε να μην αποτελεί βιοπορισμό για πολλά στελέχη του Δ.Σ. Επίσης ακούγεται ότι θα προταθεί η αλλαγή εκπροσώπησης στα όργανά ανάλογα με την συμβολή του κάθε μέλους στον Σύνδεσμο κ.ο.κ. Εν γένει τις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πολλών συγκρούσεων στον κλάδο της πληροφορικής.
Στελέχη του κλάδου φέρεται ν’ ανησυχούν για την «μετα-RRF» εποχή, η οποία μπορεί να επαναφέρει τις ισχνές αγελάδες του κλάδου. Όπως λένε θα εκλείψουν τα μεγάλα και «παχυλά» projects του δημοσίου τομέα και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία των επιχειρήσεων, αλλά και του κλάδου συνολικότερα, που θα σηκώσει το επόμενο κύμα ανάπτυξης της χώρας. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες με εστίαση στην καινοτομία και την πληροφορική, παραμένουν ο βασικός άξονας αλλαγής του μοντέλου της μονοκαλλιέργειας (τουρισμού) στην ανάπτυξη στη χώρα μας.
Η ελληνική εξαγορά στη διαστημική τεχνολογία
Μια ενδιαφέρουσα κίνηση με πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική -αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά spacetech- ανακοινώθηκε χθες και αφορά την εξαγορά της εταιρείας Planetek από την D-Orbit. Οι δυο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια στρατηγική συνεργασία, που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της διαστημικής τεχνολογίας. Η εξαγορά της Planetek, η οποία έχει από το 2016 παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Planetek Hellas, από την D-Orbit είναι σίγουρα μια κίνηση που θα ενδυναμώσει τη θέση της τελευταίας στην ελληνική αγορά.
Ειδικά για την Ελλάδα, η συνεργασία αυτή δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης, της γεωχωρικής ανάλυσης και των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι στην D-Orbit έχει επενδύσει το ελληνικό Phaistos Investment Fund… Μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι συνέργειες και πώς θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας και των εκτάκτων αναγκών. Ένα σίγουρο στοίχημα για την ελληνική διαστημική βιομηχανία…
900 κρουαζιερόπλοια θα φέρουν φέτος 1,5 εκατ. επισκέπτες στη Μύκονο
Περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες κρουαζιέρας αναμένεται να υποδεχτεί φέτος η Μύκονος. Οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων που εφέτος άνοιξαν νωρίτερα την τουριστική περίοδο, από τις 14 Μαρτίου και με προβλεπόμενη διάρκεια αφίξεων έως σχεδόν τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να φτάσουν τα 900 πλοία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα, παρά την αύξηση των αφίξεων, παρατηρείται ομαλή κατανομή σε καθημερινή βάση, χάρη στο berth allocation system, όπως είχε προαναγγελθεί, το οποίο διασφαλίζει την ορθολογική προσέλευση επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια, χωρίς επιβάρυνση του προορισμού. Η κρουαζιέρα αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τόνωση στην τοπική οικονομία της Μυκόνου, η οποία βλέπει τα τελευταία χρόνια να μειώνονται σταθερά οι επιδόσεις της στον τουρισμό, κυρίως λόγω της κακής δημοσιότητας που αφορά περιστατικά αισχροκέρδειας και σοβαρών πολεοδομικών παραβάσεων. Ωστόσο η Μύκονος παραμένει ένας εμβληματικός προορισμός και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους τουριστικούς επιχειρηματίες οφείλουν να περιφρουρήσουν τόσο το τουριστικό προϊόν όσο και το φυσικό περιβάλλον πάνω στο οποίο στηρίζεται.
Τι συμβαίνει με το project Kilada Hills στο Πόρτο Χέλι
Πρόοδος καταγράφεται στο φιλόδοξο πεντάστερο γκολφ του Πόρτο Χέλι, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της DCI Advisors, η οποία συνεχίζει να διατηρεί έντονες διαφωνίες με τον Μίλτο Καμπουρίδη. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο One & Only Kéa Island, με 29 ακίνητα του συγκροτήματος να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Από την πλευρά της DCI Advisors, η ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας αναφέρει ότι το 95% της έκτασης που θα φιλοξενήσει το γήπεδο γκολφ έχει πλέον απελευθερωθεί από αρχαιολογικά ευρήματα, γεγονός που σηματοδοτεί μία σημαντική εξέλιξη για την ολοκλήρωση του έργου. Μέχρι το τέλος του 2024, έχουν ολοκληρωθεί και χρησιμοποιούνται ήδη εννέα τρύπες του γηπέδου, ενώ άλλες έχουν διαμορφωθεί και είναι έτοιμες για χρήση. Παράλληλα, οι εργασίες για την ανέγερση του clubhouse και του country club έχουν προχωρήσει, με τις θεμελιώδεις ενισχύσεις και στήλες να έχουν τοποθετηθεί, προσφέροντας μία πρώτη εικόνα για την επερχόμενη ολοκλήρωση του συγκροτήματος.
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που σημειώθηκαν είναι η έναρξη συζητήσεων με έναν πιθανό χειριστή 5άστερου ξενοδοχείου στο Πόρτο Χέλι, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού τμήματος του έργου. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για το συγκεκριμένο project είναι ενδεικτικό της θετικής πορείας του έργου, καθώς καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση για την αγορά οικοπέδων στο πλαίσιο της ανάπτυξης. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την απόκτηση ολόκληρου του έργου ενισχύθηκε, γεγονός που ώθησε την DCI Advisors στην υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας με δυνητικό αγοραστή για το μερίδιο της στην ανάπτυξη της Kilada. Παρά τη λήξη του Μνημονίου, οι συζητήσεις με τον εν λόγω αγοραστή συνεχίζονται, ενώ έχουν εκδηλωθεί και άλλες πλευρές που ενδιαφέρονται για την αγορά ολόκληρης της ανάπτυξης ή μέρους αυτής.