Έρχονται οι ανακοινώσεις για την είσοδο Volton στα telecoms
Σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός και τα προϊόντα της Volton στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ανήκει στον όμιλο Μπάκου – Καϋμενάκη και έχει από το 2022 υπογράψει συμφωνία με την Vodafone Ελλάδος προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών ως MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα MVNO αν και στο παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί κάποιοι όπως η κυπριακή Cyta. Οι MVNOs, οι εικονικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, δεν διαθέτουν ιδιόκτητο δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας αλλά αξιοποιούν την υποδομή άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων προκειμένου να παρέχουν δικές τους υπηρεσίες. Στόχος της Volton είναι να παρέχει συνδυαστικά πακέτα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας προς οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Η εταιρεία είχε δώσει κυριολεκτικά μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνία MVNO με κάποιον από τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το κατάφερε έπειτα από παρεμβάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς η χώρα μας είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη στην οποία δε λειτουργεί εικονικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος.
Τα κίνητρα στις στρατηγικές επενδύσεις Hydra Rock και Αστακός Τέρμιναλ
Τα κίνητρα της χωροθέτησης και της ταχείας αδειοδότησης θα λάβουν οι επενδύσεις των ομίλων Βαρδινογιάννη και Αστακού Terminal σε Ερμιόνη Αργολίδας και Αστακό Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα. Πρόκειται για τις επενδύσεις της εταιρείας Hydra Rock που αφορά στη δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας στην Ερμιόνη και της εταιρείας Αστακός Terminal που τώρα θέλει να μετατρέψει σε μαρίνα mega yachts το λιμάνι ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου. Η πρώτη επένδυση εκτιμήθηκε σε 474 εκατ. ευρώ και η δεύτερη σε 524 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα κίνητρα χωροθέτησης και αδειοδότησης, οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικρατείας και Οικονομικών, θα λάβουν το κίνητρο της εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 4864/2021 περί παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Επίσης η εταιρεία Hydra Rock θα λάβει το κίνητρο εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 4864/2021 περί βοηθητικών και συνοδών έργων. Ειδικότερα, θα μπορέσει να μετατοπίσει τμήμα της Επαρχιακής Οδού Γαλατά-Ερμιόνης, υπό τον όρο των σχετικών εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών.
Η Hydra Rock θα μπορεί να επεκτείνει το μέγεθος της επένδυσής της, σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού μέρους των δασικών εκτάσεων του γεωτεμαχίου επέμβασης. «Το τυχόν αποχαρακτηρισθέν τμήμα δύναται να επαυξάνει την επιφάνεια επέμβασης επί του πολυγώνου της επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές, τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στη σχετική γνωμοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», αναφέρει η σχετική ΚΥΑ.
Τέλος για την επένδυση της Αστακός Τέρμιναλ, η διϋπουργική επιτροπή απέρριψε το αίτημα περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης εμβαδού 19.000 τ.μ. καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν προκύπτει η αναγκαιότητα για τη συντέλεση της επένδυσης ούτε τεκμηριώνεται επαρκώς από τον επενδυτή το σχετικό αίτημα».
Τι συμβαίνει με την επένδυση της Scarlet Beach στην Ερμιόνη
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 500.000 ευρώ προχώρησε η Scarlet Beach, εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται ο βαθύπλουτος σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν. Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 203 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων με δυναμικότητα 121 δωματίων. Το project περιλαμβάνει επίσης 15 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, εκ των οποίων 9 branded residences θα βρίσκονται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και 6 exclusive villas. Ο σχεδιασμός συμπληρώνεται με συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις spa, γυμναστήριο, εστιατόρια και άλλες συναφείς υποδομές φιλοξενίας.
Παρότι η επένδυση παραμένει φιλόδοξη, μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες εξελίξεις στην υλοποίησή της. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη διοικητική της δομή, όπως αυτές αποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2025.
Συγκεκριμένα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τη Μαρία Σάββα, σύζυγο του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου. Μέλη του νέου ΔΣ είναι επίσης η Σοφία Λάσκι και ο Νασρ Μοχάμεντ Αμπουζάιντ Αχμέντ. Η θητεία της νέας διοίκησης θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου 2030, δίνοντας στο διοικητικό σχήμα μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου.
Η Aegean «επενδύει» στη Θεσσαλονίκη
Ο θερινός προγραμματισμός της AEGEAN για το 2025 περιλαμβάνει περισσότερα από 160 δρομολόγια σε 49 χώρες, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με το εξωτερικό. Μιλώντας στο συνέδριο «Greece Talks», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο CEO της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της πόλης στο δίκτυο της εταιρείας. Το 2025, η AEGEAN θα προσφέρει 3,3 εκατομμύρια θέσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αύξηση χωρητικότητας, κυρίως στις διεθνείς πτήσεις. Νέα δρομολόγια, όπως η σύνδεση Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, καθώς και η ενίσχυση γραμμών προς Φρανκφούρτη και ελληνικά νησιά, αποδεικνύουν τη δέσμευση της εταιρείας να επενδύσει περαιτέρω στην περιοχή. Όπως τόνισε ο κ. Γερογιάννης, στόχος είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενισχυθεί ως διεθνής προορισμός τόσο για τον τουρισμό όσο και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Κωστής Μουσουρούλης επικεφαλής διεθνών σχέσεων της ΕΣΕΕ
Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στα ευρωπαϊκά θέματα, η νέα διοίκηση της ΕΣΕΕ ανέθεσε στον Κωστή Μουσουρούλη, τη θέση του Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο Κ. Μουσουρούλης είναι διακεκριμένος τεχνοκράτης με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο νέος επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Συνομπονσίας, διαθέτει εκτενή εξειδίκευση και εμπειρία στις ευρωπαϊκές διαδικασίες νομοθέτησης και μακροχρόνια ενασχόληση με θέματα ανάπτυξης, και θα συμβάλει καθοριστικά, ώστε η ΕΣΕΕ να παρεμβαίνει δυναμικά στις διαδικασίες διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Στη πρώτη συνάντηση του κ. Μουσουρούλη με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Σταύρο Καφούνη, συμφωνήθηκε ο Οδικός Χάρτης των θεμάτων που απασχολούν το Εμπόριο και των επόμενων ενεργειών της ΕΣΕΕ σε διεθνές επίπεδο. Επίσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η ΕΣΕΕ εγκαινιάζει τη νέα μηνιαία ενημερωτική ψηφιακή έκδοση EU Brief – Εμπόριο & Επιχειρηματικότητα, την οποία συντάσσει ο Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πολιτικών για το Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα της Συνομοσπονδίας. Πρόκειται για μία ακόμη υπηρεσία της ΕΣΕΕ προς τα μέλη της, για έγκυρη και άμεση πληροφόρηση σχετικά με τις νομοθετικές και ρυθμιστικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εμπορικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, καθώς και τις παγκόσμιες τάσεις που επηρεάζουν την ελληνική αγορά.
Στην 1η Έκδοση, Μαρτίου 2025, της μηνιαίας σειράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Η Ετήσια Έκθεση Ενιαίας Αγοράς & Ανταγωνιστικότητας 2025
- Η εργαλειοθήκη της ΕΕ για ασφαλές και βιώσιμο ηλεκτρονικό εμπόριο
- Οι προβληματισμοί γύρω από τη διαδικτυακή διαφήμιση
- Οι δασμοί Τραμπ και τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Σε μία περίοδο τεκτονικών ανατροπών στο διεθνές εμπόριο, η ΕΣΕΕ καλωσορίζει τον Κωστή Μουσουρούλη στη θέση του Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων. Είμαι σίγουρος ότι με την υψηλή τεχνογνωσία του και τη μακρόχρονη εμπειρία του τόσο ως ανώτατο στέλεχος στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και σε θέσεις ευθύνης σε άλλα κοινοτικά όργανα, θα εξασφαλίσει στον εμπορικό κόσμο συνεχή παρακολούθηση και ολοκληρωμένη κατανόηση των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων και κανονιστικών αλλαγών εντός της Ε.Ε, και στη Συνομοσπονδία αδιάλειπτη πρόσβαση και επιρροή στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, με το “EU Brief – Εμπόριο & Επιχειρηματικότητα” ενισχύουμε ουσιαστικά την “εργαλειοθήκη” πληροφόρησης των εμπορικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις. Με τις νέες μας πρωτοβουλίες ισχυροποιούμε πολύπλευρα την ΕΣΕΕ και τα μέλη της απέναντι στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».
Γίνονται τάση τα προψημένα
Tα «έτοιμα ψημένα» προϊόντα κοτόπουλου γίνονται τάση. Οι συνεταιρισμοί επενδύουν σε γραμμές παραγωγής και δίνουν έμφαση στις εξαγωγές, ποντάροντας στα περιθώρια κέρδους που προσφέρει η κατηγορία. Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτα διευρύνει την παρουσία του στην κατηγορία με μπιφτέκι κοτόπουλου, έχοντας επενδύσει στις εγκαταστάσεις του στη Γαβριά Άρτας. Επίσης, με στόχο να εκμεταλλευτεί τη ζήτηση για προϊόντα κοτόπουλου στις διεθνείς αγορές αλλά και τα περιθώρια κέρδους των «έτοιμων ψημένων» έναντι των φρέσκων, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθώντας επενδυτικό πλάνο 45 εκατ. ευρώ.
Με αέρα… ιταλικό η Βασιλική Λαζαράκου
Στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παραβρεθεί η πρόεδρος της ελληνικής Εποπτικής Αρχής Βασιλική Λαζαράκου. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο όλα τα μεγάλα κεφάλια των παγκόσμιων εποπτικών αρχών, αλλά και της Ευρωπαϊκής (γνωστής ως ESMA). Στην ημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνηθούν οι προκλήσεις σχετικά με το ρόλο και τις λειτουργίες της Consob στο πλαίσιο της εξέλιξης των χρηματοπιστωτικών αγορών, των μετασχηματισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και της διαδικασίας της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με παρεμβάσεις από έγκυρους εμπειρογνώμονες στον σχετικών επιστημονικών θεμάτων και θεσμών.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετρά τον εθισμό στο TikTok
Στις πρώτες θέσεις της επιστημονικής επιτυχίας βρέθηκε αυτήν τη φορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς η πρώτη διεθνώς κλίμακα για τη μέτρηση του εθισμού στο TikTok (TikTok Addiction Scale) προέκυψε από την ερευνητική μελέτη του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρου Γαλάνη, της υποψήφιας διδάκτορος του ιδίου Πανεπιστημίου, Αγλαΐας Κατσιρούμπα, του μέλους ΕΔΙΠ, Ολυμπίας Κωνσταντακοπούλου, και του υποψήφιου μεταδιδάκτορα, Ιωάννη Μωύσογλου.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, με το 33% μάλιστα των χρηστών να είναι κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, οι χρήστες του TikTok στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αρκετές ώρες καθημερινά και πιο συγκεκριμένα το 42% την χρησιμοποιεί 2-4 ώρες, ενώ το 38% την χρησιμοποιεί τουλάχιστον 4 ώρες. Το TikTok είναι σήμερα η πλατφόρμα με την μεγαλύτερη εξάπλωση και δυναμική, καθώς περίπου το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει λογαριασμό στη συγκεκριμένη πλατφόρμα με ορισμένες χώρες μάλιστα να έχουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ περίπου το 45% του πληθυσμού έχει λογαριασμό στο TikTok, ενώ στην Ευρώπη το 32% του πληθυσμού.
Η TikTok Addiction Scale μετράει τις έξι διαστάσεις του εθισμού και πιο συγκεκριμένα τη συνεχή ενασχόληση (salience), τη μεταβολή της διάθεσης (mood modification), την ανοχή (tolerance), τα συμπτώματα στέρησης (withdrawal symptoms), τις συγκρούσεις (conflict) και την υποτροπή (relapse). Η TikTok Addiction Scale περιλαμβάνει 15 ερωτήσεις και για να απαντηθούν χρειάζονται περίπου μόνο 3-4 λεπτά.
Τα μονοπάτια σταδιοδρομίας της ELPEN
Αρωγός στην επαγγελματική καθοδήγηση των νέων της χώρας μας στάθηκε η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία ELPEN, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικτυακή εκδήλωση «Μονοπάτια Σταδιοδρομίας», που διοργάνωσε το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου στελέχη από διαφορετικές Διευθύνσεις της εταιρείας μοιράστηκαν τις εμπειρίες από το προσωπικό τους «Μονοπάτι Σταδιοδρομίας» στην ELPEN με ταλαντούχους νέους και νέες, που αναζητούσαν συμβουλές και καθοδήγηση στη χάραξη της επαγγελματικής τους πορείας. Στο πλαίσιο αυτό, φοιτητές και απόφοιτοι σχολών Βιοεπιστημών, Φαρμακευτικής και Χημείας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με τα μονοπάτια σταδιοδρομίας, που διανοίγονται για όσους σπουδάζουν Φαρμακευτικές επιστήμες και Βιοεπιστήμες, καθώς και για τους Χημικούς.