THEPOWERGAME
Κάλλιο πέντε και στο χέρι
Πολλές φορές το ξενόφερτο το προτιμάμε και το έχουμε παράδειγμα προς μίμηση. Το ίδιο κάνουμε συχνά και για τις τράπεζες, υμνώντας τη συμπεριφορά ή τα τιμολόγια ξένων ανταγωνιστών τους. Αλλά δεν σημαίνει ότι ό,τι λάμπει είναι χρυσός, ούτε ότι το ξένο είναι πιο γλυκό… Άκουσα πρόσφατα από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τράπεζες του εξωτερικού, με τις οποίες συνεργάζονται. Oι επικριτές που έβριζαν, γιατί θα έπρεπε να πληρωθούν προμηθευτές και όλος αυτός ο κύκλος της αλυσίδας που κινεί εμπόριο και επιχειρήσεις και κάπου κόλλησε -λίγο οι Άγιες ημέρες, λίγο οι άδειες των υπαλλήλων- τράβαγαν τα μαλλιά τους και δεν πίστευαν πώς ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κολοσσοί τους κρέμασαν έτσι χρονιάρες μέρες… Συμβαίνουν, βλέπετε, και στις καλύτερες οικογένειες… Ειδικά, άκουσα, οι γαλλικές τράπεζες δεν… ιδρώνουν καν στις απελπισμένες φωνές-εκκλήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών πελατών τους… «Φωνή», λοιπόν, «βοώντος εν τη ερήμω», οι Έλληνες πελάτες corporate των ξένων τραπεζών, αν είχαν συνεργασία με τις δικές μας τράπεζες, τουλάχιστον μια απάντηση θα την είχαν στο θέμα τους… (ελπίζω).
Το ερώτημα είναι γιατί βρίσκουν χώρο οι ξένοι παίκτες και αποκτούν πελάτες στην ελληνική αγορά; Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούν οι big 4 της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και οι υπόλοιποι μεσαίοι και μικρότεροι παίκτες για τους λόγους;
Το ΔΣ της Skyline
Προ ημερών μπήκαν και οι τελικές υπογραφές για το project Skyline, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια προκειμένου να «ξεκαθαρίσουν» τα υπό ένταξη ακίνητα, κάποια από τα οποία τελικά έμειναν εκτός του τελικού χαρτοφυλακίου. To νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Skyline αποτελείται από ισχυρά ονόματα της αγοράς ακινήτων. Συγκεκριμένα, πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος και είναι διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Ο Δημήτρης Ράπτης επίσης αναλαμβάνει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος αποτελεί στέλεχος με μακρά εμπειρία στον κλάδο των ακινήτων, έχοντας διατελέσει σε καίριες θέσεις, μεταξύ των οποίων και στην εισηγμένη εταιρεία ακινήτων Globalworth (σ.σ. η τελευταία έχει ισχυρή παρουσία στο real estate της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), συνεργαζόμενος στο παρελθόν και με τον γνωστό επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα. Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Ηλίας Γεωργιάδης, ομογενής επιχειρηματίας από τη Σουηδία, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έχει πραγματοποιήσει μερικά πολύ εντυπωσιακά deals, αποφασίζοντας -μέσω της Sterner Stenhus- να επενδύσει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, στο ΔΣ είναι η Κωνσταντίνα Νικητέα-Θεοχαράκη, ιδρύτρια και CEO της ελληνικής multi-brand e-commerce πλατφόρμας μόδας KOOLFLY, ο Δημήτριος Αφεντούλης, ο Γεώργιος Βουρβαχάκης και ο Γιάννης Γκάνος, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Real Estate Services, της θυγατρικής του Ομίλου Alpha Bank.
Η επανατοποθέτηση της Pizza Hut
H Pizza Hut επανέρχεται επισήμως στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το πρώτο της κατάστημα στο Παγκράτι. Την ανάπτυξη της αλυσίδας, μέσω σύμβασης με τη Yum! Brands, έχει αναλάβει ο κυπριακός όμιλος εστίασης PHC του Λύσανδρου Ιωάννου, με portfolio άνω των 120 καταστημάτων και φιλόδοξα πλάνα για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Pizza Hut αποχώρησε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, κλείνοντας το δίκτυο των 16 καταστημάτων της, όπου απασχολούνταν περίπου 180 εργαζόμενοι. Η απόφαση συνδέθηκε με τις δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον -και ειδικά στην εστίαση-, λόγω της πανδημίας, σε συνέχεια μάλιστα επενδύσεων άνω των 23 εκατ. ευρώ στο δίκτυο της γνωστής αλυσίδας πίτσας και μιας συνεχούς προσπάθειας από την ομάδα διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια να διαχειριστεί τις προκλήσεις.
Με το καλό μπήκε η χρονιά για τον τουρισμό της Αθήνας
Γεμάτη με ξένους τουρίστες ήταν αυτές τις γιορτινές μέρες η Αθήνα, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Σε μια σύντομη βόλτα στο Κολωνάκι συναντήσαμε πολλούς Ιταλούς (κυρίως οικογένειες), Γάλλους και πολλούς Βαλκάνιους, ενώ και στα εμπορικά καταστήματα βρήκαμε πολλούς ξένους πελάτες, που ήθελαν να αγοράσουν δώρα της τελευταίας στιγμής. Τόσο, που σ’ ένα κατάστημα η πωλήτρια, ανακουφισμένη, μας είπε: «Επιτέλους, πελάτης που μιλάει ελληνικά!». Τόσο τα ξενοδοχεία της Αθήνας, όσο και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είδαν πολύ καλές πληρότητες φέτος, καλύτερες από πέρυσι, όπως μαθαίνουμε από παράγοντες της αγοράς.
Πάνω από 280 εκθέτες στη διεθνή Athens Jewellery Show
Πολύ δυναμική παρουσία ετοιμάζεται να έχει ο ελληνικός κλάδος Αργυροχρυσοχοΐας στη μεγάλη διεθνή έκθεση κοσμήματος, την 37η διοργάνωση, καθώς οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 280 και η προσέλευση των εμπορικών επισκεπτών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη, παρά το δύσκολο για την επιχειρηματικότητα κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και τη μεσογειακή «γειτονιά» μας. Ο κλάδος είναι ισχυρός και στη χώρα μας στηρίζεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, υγιείς, με παραδοσιακή μορφή, είτε πρόκειται για βιοτεχνίες και μικρά εργαστήρια δημιουργίας κοσμημάτων, είτε για εμπορικές επιχειρήσεις. Πανελλαδικά και διεθνώς υποστηρίζεται μέσα από δύο κλαδικές εκθέσεις, το Jewellery Show, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, και την Kosmima, που λαμβάνει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Kosmima διοργανώνεται και διαγωνισμός φιλοτέχνησης κοσμήματος, κάθε φορά πάνω σε ορισμένο θέμα που επιλέγει η Επιτροπή του διαγωνισμού. Η ελληνική Αργυροχρυσοχοϊα έχει πλούσια παράδοση, αλλά και πολύ σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς, που πειραματίζονται με πληθώρα υλικών και ιδιαίτερα ευφάνταστες προτάσεις, για τους πιο unconventional, αλλά και τους πιο «κλασικούς» πελάτες.
«Πράσινο φως» για το υδάτινο πάρκο στον Βόλο
Το έργο της δημιουργίας υδάτινου πάρκου στο λιμάνι του Βόλου προχωρεί με σταθερά βήματα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για τη χωροθέτηση υδατοδρομίου. Συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις παραχωρήθηκαν από τη Διεύθυνση Εποπτείας Αεροναυτιλίας και Αεροδρομίων της Γενικής Διεύθυνσης Αεροπορικών Δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Στην απόφαση αυτήν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι σχετικοί νόμοι, η επιστολή του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), η πρόταση της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. και το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 9 Οκτωβρίου 2024 μεταξύ της 111 Πτέρυγας Μάχης και της προαναφερθείσας εταιρείας.
Οι δύο διάδρομοι προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης που σχεδιάζονται βρίσκονται εντός του λιμένα Βόλου και ακολουθούν τον ίδιο γενικό προσανατολισμό. Η εσωτερική επιφάνεια των διαδρόμων είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερη από φυσικά εμπόδια, με εξαίρεση μικρά τμήματα που επηρεάζονται από τους λόφους Αϊβαλιώτικων και Γορίτσας. Το μήκος των διαδρόμων, το οποίο ανέρχεται στα 790 μέτρα, κρίνεται επαρκές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις επιχειρησιακές ανάγκες των πτητικών μέσων που θα επιχειρούν. Οι πτήσεις από και προς το υδάτινο πεδίο θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων μονάδων εναέριας κυκλοφορίας. Παράλληλα, λόγω της εγγύτητας του υδάτινου πεδίου με το λιμάνι, θα διασφαλίζεται ότι οι διάδρομοι παραμένουν καθαροί από πλεούμενα κατά τη διάρκεια των πτήσεων, για την ασφαλή διεξαγωγή τους.
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
WEF: Πώς θα επιτευχθεί ο εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας στην Ευρώπη