THEPOWERGAME
Η επόμενη ημέρα του deal Chipita – Mondelez
Ένα μεγάλο -Η επισήμανση μας ως «ύποπτη» της απουσίας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου την Τρίτη από την Γενική Συνέλευση της Νίκας τελικά μας δικαίωσε. Καθώς δεν είμαστε και κατάσκοποι παραμένει άγνωστο εάν όντως εκείνη την ώρα ήταν σε Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία της Chipita, όπως επικαλέστηκαν συνεργάτες τους ή στην Κύπρο που όπως μαθαίνουμε έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας με τη Mondelez.
-Με εσωτερικό σημείωμα που έστειλε προς τους εργαζομένους στο intranet της Chipita o Σπύρος Θεοδωρόπουλος τους ενημέρωσε, με συγκίνηση όπως δήλωσε ότι ο δικός του κύκλος στην εταιρεία έκλεισε και ότι αναμένεται περαιτέρω μεγέθυνση της εταιρείας μέσω των νέων μετόχων. Η εξέλιξη όπως είναι αναμενόμενο δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια, καθώς ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι εάν θα παραμείνει αυτόνομη η διοίκηση της Chipita Ελλάδας ή θα συγχωνευθεί με την αντίστοιχη της Mondelez Ελλάδας.
-Μία αναστάτωση την έχουν και στην Mondelez Ελλάδας τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε παραγωγικό. Μην ξεχνάμε ότι η αμερικανική εταιρεία έχει παραγωγική παρουσία στην χώρα μας μέσω του εργοστασίου Παυλίδη στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί στην Πειραιώς 135 να έγιναν σημαντικές επενδύσεις το 2018 αλλά η παρουσία με ένα δεύτερο, μεγάλο και μοντέρνο εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ της Λαμίας δεν αποκλείεται να βάλει σε σκέψεις την διοίκηση της πολυεθνικής.
-Το deal θα δείξει αν ακουμπάει και την Δέλτα. Βλέπετε από την εποχή της Vivartia στις εγκαταστάσεις της Chipita στη Λαμία παράγονται οι χυμοί και το κρύο τσάι της γαλακτοβιομηχανίας. Τόσο η Δέλτα όσο και η Chipita είναι πλέον με νέα αφεντικά – CVC και Mondelez – και δεν αποκλείεται να εξεταστούν παλιές συμφωνίες (η Δέλτα ενοικίαζε τον χώρο από την Chipita) που στους νέους μετόχους μπορεί να μην βγάζουν νόημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στην μονάδα αυτή η οποία καλύπτει σχεδόν τον μισό χώρο ενός εκ των εργοστασίων της Chipita απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι.
-Σε δεύτερο επίπεδο κάτι που ενδιαφέρει και ανταγωνιστές του ομίλου της Chipita είναι εάν ο νέος μέτοχος θα κρατήσει όλα τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της. Για παράδειγμα η Chipita ήταν στις μαρμελάδες με το σήμα Spin Span οι οποίες παράγονταν στο εργοστάσιο της BIOMAΡ στην Λάρισα. Άγνωστο είναι εάν θα κρατήσει και τα σνακ (γαριδάκια Extra, πατατάκια Tsipers) ή την Fineti από την στιγμή που έχει την Μερέντα. Τα παραπάνω απασχολούν φυσικά και τους εργαζόμενους στα εκάστοτε εργοστάσια.
-Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μπορεί να έκανε το μεγαλύτερο deal στον χώρο των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα δεν φεύγει όμως εντελώς από τον χώρο. Και δεν μιλάμε για την Νίκας ή την επένδυση στις τομάτες. Παραμένει ενεργός στα σνακ μέσω της Λάβδας. Μπορεί η τελευταία να αποτελέσει πόλο για σήματα που είναι ανεπιθύμητα στην Mondelez; O χρόνος θα δείξει.
Ενημέρωση για συμμάζεμα της ΑΚΤΩΡ
-Την πρώτη της εμφάνιση θα κάνει σήμερα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές, η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ευθ. Μπουλούτα. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον κυρίως για να μάθει το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες για να συμμαζευτεί η ΑΚΤΩΡ. Πάντως ακόμα και πρόσωπα που είχαν ταχθεί κατά των Ολλανδών στην πρόσφατη διαμάχη με τους εφοπλιστές δίνουν ένα «κανονάκι» στον Μπουλούτα λόγω εμπειρίας.
Διδακτικά μαθήματα επενδύσεων
-Δεν είναι γνωστό εάν… βράβευσαν στην Πολωνία και την Τουρκία τον παλιό δήμαρχο Ελευσίνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντέδρασε προ 10ετίας στην επένδυση της BSH (Pitsos), με αποτέλεσμα η γερμανική εταιρεία να αποφασίσει να εγκαταστήσει εργοστάσια στις δύο αυτές χώρες , εξέλιξη που είχε ως συνέπεια να κλείσει σε επόμενη φάση (τέλος του 2020) το εργοστάσιο της στην Ελλάδα. Του το οφείλουν, πάντως, καθώς οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Πολωνίας έφθασαν τις 3.500 άτομα (μια ολόκληρη πόλη με τις οικογένειές τους!), ενώ, παράλληλα, αυξήθηκε και ο όγκος παραγωγής στο εργοστάσιο της Τουρκίας όπου σήμερα εργάζονται 5.500 άτομα.
-Ενδεικτικό του πως λειτουργούν άλλες χώρες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η ιστορία της επένδυσης της BSH – προ πολλών ετών – στην Αγία Πετρούπολη. Οι τοπικές αρχές όχι μόνο δεν έφεραν προσκόμματα αλλά παραχώρησαν το οικόπεδο κι ανέλαβαν ιδίοις εξόδοις όλες τις αναγκαίες υποδομές. Όταν μάλιστα οι Γερμανοί επισήμαναν ότι από τον χώρο όπου θα αναγειρόταν το εργοστάσιο μέχρι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπήρχε σύνδεση, φρόντισαν αμέσως να εγκαταστήσουν ράγες.
Δύσκολες σχέσεις στην ΣΤΑΣΥ
-Δύσκολες μαθαίνουμε πως είναι οι σχέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Νίκου Χαιρέτα με πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Μεταφορών αλλά και με πολιτικά πρόσωπα. Ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ «κατηγορείται» για ελιτισμό ενώ βουλευτές είναι έξαλλοι μαζί του για σειρά μετατάξεων κι άλλων παρεμβάσεων σε εργασιακό επίπεδο που δεν γίνονται βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων . Όπως μαθαίνουμε αντιμετωπίζει προβλήματα και με τους συνδικαλιστές ενώ μιλά δεξιά και αριστερά υποτιμητικά για τους πολιτικούς του προϊσταμένους
Πρόσφατα δε αποτράπηκε γαλάζιος προβεβλημένος βουλευτής από το να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση εις βάρος του για σειρά λαθών.
Διαμαρτυρία κατά των ΕΛΤΑ
-Σε μια σημαντική διαμαρτυρία-καταγγελία κατά των ΕΛΤΑ προχώρησε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), που εκπροσωπεί 180 έντυπα. Συγκεκριμένα, η ΕΔΙΠΤ με ανακοίνωση της «διαμαρτύρεται έντονα κατά της διοίκησης των ΕΛΤΑ για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους χρόνους διανομής των εντύπων τους. Το πρόβλημα δε εντάθηκε σε μέγιστο βαθμό μετά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων των ΕΛΤΑ, ενώ αρκετά τοπικά καταστήματα αποδυναμώθηκαν πλήρως και άλλα καταργήθηκαν».
Μάλιστα, η ΕΔΙΠΤ, αναφέρει πως σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς δεν έχουν επιδοθεί έντυπα για δύο και τρεις μήνες ή παραδίδονται ανά δύο εκδόσεις μαζί και άλλα δεν παραδίδονται καθόλου στους παραλήπτες τους.