THEPOWERGAME
Ποιες εισηγμένες ευνοούνται από τη μείωση των επιτοκίων
Πτώση 0,50% στα επιτόκια και οι εισηγμένες αρχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους για το γεγονός ότι θα πληρώνουν λιγότερα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Δύο φορές η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του ευρώ, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, από 0,25% κάθε φορά, συνολικά 0,50%. Ισχυρές, όμως, ήταν οι πιέσεις στα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων εταιρειών από τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, που περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν ανάσες μέσα από μειώσεις επιτοκίων κατά τις επόμενες εταιρικές περιόδους.
Μάλιστα, αρκετές διοικήσεις έχουν ήδη ενημερώσει τους αναλυτές στις ενημερώσεις που κάνουν ότι θα ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων (π.χ. Βιοχάλκο και θυγατρικές), ενώ βασικός μέτοχος σε εισηγμένη ανέφερε χαρακτηριστικά στο powergame.gr ότι «οι τράπεζες ίσως θα πρέπει να κατανοήσουν πως πρέπει να μειώσουν το spread και να μην πυροβολούν τα πόδια των πελατών τους».
Αν γίνει αυτό, μοχλευμένες εταιρείες θα είναι μεταξύ των ωφελημένων από τις μειώσεις επιτοκίων. Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε διπλάσιους ή και τριπλάσιους τόκους στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών. Από το 2025 είναι το πιθανότερο να δούμε κάποια ελάφρυνση στους ισολογισμούς.
Εταιρείες όπως ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ή Cenergy θα έχουν όφελος και οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις είχαν πει πως περίμεναν με ανυπομονησία μειώσεις.
Οι ΑΕΕΑΠ οι μεγάλες κερδισμένες
Χρηματιστηριακά, οι εταιρείες ακινήτων που παίζουν με μεγάλο discount θα ωφεληθούν, καθώς η μείωση των επιτοκίων θα εξοικονομήσει πόρους για επενδύσεις και θα αυξήσει την κερδοφορία. Υπενθυμίζεται πως ο λόγος του μεγάλου discount είχε να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα, οι ΑΕΕΑΠ ευνοούνται όχι μόνο γιατί θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους να περιορίζεται, αν και πολλές από αυτές έχουν κλειδωμένα επιτόκια εδώ και χρόνια για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των δανείων τους μέσω εταιρικών ομολόγων και προϊόντων της αγοράς παραγώγων, αλλά και γιατί οι μειώσεις των επιτοκίων επηρεάζουν ανοδικά τις αποτιμήσεις των ακινήτων, όταν οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.
Πολλές εισηγμένες, πάντως, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, προέβησαν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Πριν από το καλοκαίρι η ΣΙΔΜΑ πώλησε τη ρουμανική θυγατρική της έναντι εννέα εκατ. ευρώ (ισόποση μείωση δανεισμού), σε πώληση αγροτεμαχίου στον Ασπρόπυργο προέβη πρόσφατα και η Μαθιός Πυρίμαχα, εισπράττοντας 400.000 ευρώ. Πέρυσι, δε, η Unibios είχε ρευστοποιήσει τμήμα του ακινήτου της στη Μαγνησία που δεν χρησιμοποιούσε για λειτουργικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να αποπληρώσει τμήμα των υποχρεώσεών της.
Τέλος, σύμφωνα με τους ισολογισμούς χρήσης 2023, οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό ήταν: ΔΕΗ με 3,06 δισ. ευρώ, Coca Cola με 2,16 δισ. ευρώ, ΕΛΠΕ με 1,84 δισ. ευρώ, Viohalco με 1,82 δισ. ευρώ, Motor Oil με 1,51 δισ. ευρώ, Prodea με 1,12 δισ. ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή με 949 εκατ. ευρώ, Lamda με 850 εκατ. ευρώ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 813 εκατ. ευρώ, Τιτάν 659 εκατ. ευρώ, Αεροδρόμιο Αθηνών 649 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ 634 εκατ.
Στο Χονγκ Κονγκ η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ
Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ και στην έδρα στην Cosco θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ. Για τον σκοπό αυτόν θα μετακινηθεί σύσσωμο το ΔΣ του ΟΛΠ μέσα στις επόμενες ώρες. Εκτιμάται ότι θα γίνουν διάφορες επαφές με στελέχη της Cosco (και όχι μόνον). Είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ του ΟΛΠ θα συνεδριάσει εκτός Πειραιά.
Η πορεία του Saronida Olympos Golf Project
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στη Σαρωνίδα, γνωστή ως Saronida Olympos Golf Project, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες και γήπεδο γκολφ. Αυτήν την περίοδο οι επενδυτές εργάζονται πάνω στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ θα ακολουθήσουν οι κατασκευαστικές μελέτες, με στόχο την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την έναρξη των κατασκευαστικών έργων. Οι μελέτες αναμένεται να υποβληθούν αρχές Οκτωβρίου, ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια που αφορούν την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη σύνταξη και έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η επένδυση, ύψους 840 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο fast track πρόγραμμα των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί σε οικόπεδα του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία», καθώς και σε άλλες όμορες εκτάσεις στην περιοχή που ξεκινά περίπου 1 χιλιόμετρο μετά το Grand Resort Lagonissi. H έκταση φτάνει μέχρι τα βόρεια και ανατολικά όρια της πόλης της Σαρωνίδας, ενώ περιλαμβάνει και μέρος του ορεινού όγκου πίσω από τη Σαρωνίδα. Θα παραχωρηθούν στο Ελληνικό Δημόσιο 2.000 στρέμματα και θα αναδασωθούν 1.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο, στον οποίο εκτείνεται η επένδυση.
Οι προτεραιότητες της οικογένειας Τσάκου για τα Νερά Γράμμου
Αύξηση κύκλου εργασιών, βελτίωση του περιθωρίου μεικτού και καθαρού κέρδους και αύξηση ρευστότητας προτεραιοποιεί η εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου, συμφερόντων της ναυτιλιακής οικογένειας Τσάκου. Η εταιρεία, με έδρα το Επταχώρι στην Καστοριά, παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό Arrena, το οποίο τοποθέτησε στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές του έτους. Από τον πρώτο ισολογισμό που δημοσίευσε διαπιστώνεται ότι στο τέλος του 2023 τα περιουσιακά στοιχεία για την παραγωγή ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και το σύνολο της καθαρής θέσης το 2023 ήταν 4,3 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι συνολικές υποχρεώσεις το 2023 ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός ήταν 5,5 εκατ. ευρώ.
Η πλατφόρμα για τα SMS του ελληνικού κράτους προς τους πολίτες
Διαγωνισμό για την ανάπτυξη της πλατφόρμας επικοινωνίας του ελληνικού κράτους με τους πολίτες προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, με την οποία το ελληνικό κράτος θα επικοινωνεί, μονόδρομα, αμφίφρομα κ.λπ., με όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η νέα πλατφόρμα θα καλύψει τις ανάγκες ανταλλαγής μηνυμάτων του Ελληνικού Δημοσίου με τους πολίτες της χώρας, τόσο στο πλαίσιο υπηρεσιών που διατίθενται από την πύλη gov.gr, όσο και υπηρεσιών που διατίθενται από κομβικούς Δημόσιου Οργανισμούς που σχετίζονται με την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, e-EFKA κ.λπ. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί στην ασφάλεια και την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών, καθώς και στην ισχυρή ταυτοποίηση αποστολέα και παραλήπτη για να αποφευχθούν περιστατικά κακόβουλης χρήσης (phishing, impersonation, identity theft κ.λπ.). Ως αποκλειστική υποδομή φιλοξενίας των δομικών στοιχείων της λύσης θα είναι το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud της ΓΓΠΣΨΔ και ειδικότερα οι υποδομές που εκχωρούνται στο Δημόσιο Υπολογιστικό Νέφος Microsoft Azure.
Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 10,0 εκατ. ευρώ (12,4 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ), αλλά με δύο προαιρέσεις αύξησης του αντικειμένου του μπορεί να φτάσει στα 21,1 εκατ. ευρώ (26,1 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης ανάπτυξης της πλατφόρμας ορίζεται σε 18 μήνες και ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει δημιουργήσει μια αντίστοιχη πλατφόρμα, που θα διαχειρίζεται τουλάχιστον 0,5 δισεκατομμύρια μηνύματα ετησίως.
H JP Morgan επιμένει για το 18,3% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ
Πήγε, λοιπόν, η JP Morgan στους ξένους επενδυτές να τους πει αρχικά για την πρόθεση πώλησης μετοχών Εθνικής εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τι είπε ο σύμβουλος; Την πρόθεση διάθεσης μετοχών έως 18,3%, που είναι σήμερα το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική. Τι κατάλαβαν οι ξένοι; Το 18,3% (το έως το έκαναν… delete). Ήρθε μετά η αναλαμπή, το 18,3% να γίνει 10% (πάντα με ένα περιθώριο πιθανής προσαύξησης αναλόγως της ζήτησης), για να υπάρξει και ένας άσος στο μανίκι, αν θελήσει κάποιος επενδυτής να συμμετάσχει μεταγενέστερα ως στρατηγικός επενδυτής. Οπότε, κρίθηκε εύλογο να μείνει ένα ποσοστό στην άκρη. Λιγότερο του 10%, γιατί το 10% εμπλέκει τα πράγματα θεσμικά, αλλά ένα αξιόλογο ποσοστό. Και ξαναπάνε τα ακούραστα παιδιά της JP στα ξένα funds, να τους πουν ότι τελικά πάμε για 10%. Οι απαντήσεις εντός της εβδομάδος…
Σε πανηγυρικό κλίμα το come back στο ΧΑ της Τράπεζας Κύπρου
«Ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε την επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, στο περιθώριο της εκδήλωσης έναρξης της συνεδρίασης, κατά την οποία χτύπησε το γνωστό, παραδοσιακό, χάλκινο καμπανάκι ο πρόεδρος της κυπριακής τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, ο CEΟ, Πανίκος Νικολάου, αλλά και η CFO της τράπεζας, Ελίζα Λειβαδιώτου.
Τα καλά λόγια δεν περιορίστηκαν στον κυπριακό τραπεζικό όμιλο, αλλά και στο status του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Κοντόπουλο, να θυμίζει ότι το 24,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα την τελευταία πενταετία, όπως το ίδιο συμβαίνει και για το 50% του ημερήσιου τζίρου. Όσο για τον κ. Αράπογλου, ανταπέδωσε λέγοντας ότι το Χρηματιστήριο συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, δίνοντας από πλευράς του τα δικά του εύσημα.
Aγορά Μοδιάνο και Ζαμάν Φουντ Stories
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέλκυσης καταναλωτών στην Αγορά Μοδιάνο, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων γύρω από τη γαστρονομία και τη σχέση της με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και των κοινοτήτων που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, αλλά και της συγκεκριμένης αγοράς, που πριν από δύο χρόνια ξανάνοιξε ανακαινισμένη, έπειτα από μεγάλη επένδυση του ομίλου Φάις.
Ωστόσο, η Μοδιάνο έως σήμερα δεν κατάφερε να ξαναγίνει αυτό που ήταν στο παρελθόν, στην καλή της εποχή, η πολυσύχναστη, καλή αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνια, αγωνίζεται ακόμη να προσελκύσει μισθωτές, καθώς πολλοί από τους αρχικούς ενοικιαστές άφησαν τα καταστήματα, λόγω, όπως λέχθηκε, υψηλών ενοικίων και μειωμένης αγοραστικής κίνησης. Έως και σήμερα η Αγορά είναι υπέροχη για να την επισκέπτεσαι, να θαυμάζεις το αποκατεστημένο διατηρητέο κτίριο, αλλά δεν τα καταφέρνει ως… αγορά.
Προφανώς τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να απασχολήσει το concept της Αγοράς, ίσως και το ύψος των ενοικίων. Όπως και να ‘χει, εκδηλώσεις σαν τις Ζαμάν Φουντ Stories είναι ενδιαφέρουσες και καλοδεχούμενες.
Γυρνούν την πλάτη τους κρίσιμες αγορές στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία
Κατά 34% μειώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις των Γάλλων τουριστών στη χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, και διαμορφώθηκαν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Και στο 7μηνο οι εισπράξεις από Γάλλους τουρίστες υποχώρησαν κατά 13,8% και διαμορφώθηκαν στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις τον Ιούλιο μειώθηκαν επίσης από τους Γερμανούς τουρίστες, τους Αμερικανούς, τους Ιταλούς και εν γένει από τους τουρίστες-βασικές μας αγορές (ΕΕ, ΗΠΑ κ.λπ.). Αυτά πρέπει να τα βλέπει η εγχώρια βιομηχανία τουρισμού, η οποία κινείται με όρους του… όριο είναι ο ουρανός, όπως επίσης και η κυβέρνηση, που έχει επαναπαυθεί στο άρμα των τουριστικών εισπράξεων.
Άνοιξε η «εκθεσιακή σεζόν» του ελληνικού τουρισμού
Αυτήν η εποχή του χρόνου για την τουριστική βιομηχανία είναι η εποχή των ταξιδιών. Όχι για διακοπές, αλλά για την προώθηση της χώρας ως προορισμού. Από το φθινόπωρο αρχίζουν οι εκθέσεις, τα συνέδρια και οι κάθε λογής εκδηλώσεις, που στόχο έχουν να παρουσιαστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε διάφορες αγορές ανά τον κόσμο. Τη φετινή εκθεσιακή σεζόν ανοίγει η Ιαπωνία, με τη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση του Τόκιο «Tourism EXPO Japan 2024», στην οποία η τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα. Εξ ου και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου», για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ έχει προγραμματίσει και μια σειρά από συναντήσεις με τοπικές Αρχές, επιχειρηματίες και τουριστικούς παράγοντες. Η επίσκεψη της υπουργού συνδυάζεται και με το «Έτος Πολιτισμού – Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024», αλλά και με τα εγκαίνια της έκθεσης του Robert McCabe «Χαίρε, Ξένε, στη Χώρα των Ονείρων», που ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τελευταίος σταθμός της κ. Κεφαλογιάννη θα είναι η ειδική εκδήλωση που οργανώνει το υπουργείο Τουρισμού για την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία», στην ιαπωνική γλώσσα.
Διαβάστε επίσης
Politico: Η Φον ντερ Λάιεν, οι 100 ημέρες και οι 7 υποσχέσεις της
Minions: Τα “χρυσά” πλάσματα που έφεραν 5,5 δισ. στη Universal
Τα ορυκτά καύσιμα, το υδρογόνο “που αργεί” και 3 σενάρια της πράσινης μετάβασης