THEPOWERGAME
Επιμένουν οι τραπεζίτες
– Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τραπεζίτες επιμένουν ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι υποτιμημένες και δεν αντανακλούν τις προοπτικές και τα ισχυρά αποτελέσματα – μεγέθη των ισολογισμών. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ελληνικοί ή ξένοι αναλυτές επισημαίνουν σε κλαδικά ή και στοχευμένα ανά τράπεζα reports τα περιθώρια ανόδου, τη σύσταση buy και μια σύνοψη των πεπραγμένων, σαν ένα πρόσθετο κίνητρο επένδυσης. Με αφορμή αντίστοιχα reports των τελευταίων ημερών, θυμήθηκα διάλογο του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, που στο περιθώριο συνέντευξης Tύπου έλεγε χαρακτηριστικά ότι η tangible equity κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα έπρεπε να είναι κοντά στο 1 και όχι στη ζώνη του 0,70-0,75, που ήταν στις αρχές Ιουνίου ο λόγος χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα ίδια κεφάλαια. Πρόσθετε δε ότι η Πειραιώς παρουσιάζει πλέον αποτελέσματα τριμήνων πολύ νωρίτερα σε σχέση με παλαιότερα, ταυτόχρονα με μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Intessa και της UniCredit), είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιρετικά διαφανής και το γεγονός αυτό ανεβάζει τον πήχη του disclosure στην ελληνική αγορά. Πιστεύουμε, είχε πει σχετικά, ότι η εικόνα αυτή θα κάνει catch up και με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είναι στα 4,78 δισ. ευρώ.
Πώς προχωρεί η πεντάστερη επένδυση στην Καβάλα
– Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Project Alexandrou Chora, το οποίο αποτελεί ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα μεικτής χρήσης, που πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά στην παραλία Οφρυνίου της Καβάλας και θα είναι συνολικής έκτασης 175.000 τ.μ. Το έργο θα αποτελείται από τρεις διαφορετικές ενότητες και προ ολίγων ημερών η διοίκηση της Kourtidis Group, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του project, ανακοίνωσε πως το όνομα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα είναι «The Great», εμπνευσμένο από τον Μέγα Αλέξανδρο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ενότητα είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων. Τα δύο συγκροτήματα θα διαθέτουν συνολικά περισσότερες από 300 κλίνες. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει το Alexadrou Chora Village, στο οποίο προβλέπεται να κατασκευαστούν 280 πολυτελείς κατοικίες. Το τρίτο μέρος της επένδυσης αφορά το Alexander Theme Park, ένα θεματικό πάρκο.
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Elatos Resort
– Προ ημερών εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την πλήρη ανακαίνιση του Elatos Resort από τη Λάμψα, η οποία επενδύει και εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στον Παρνασσό. Στόχος της εταιρείας είναι η ριζική αντικατάσταση των ξύλινων σπιτιών που συγκροτούν το resort με νέας τεχνολογίας bungalows, σε συνεργασία με τη φινλανδική εταιρεία Kondio. Το Resort θα περιλαμβάνει συνολικά 63 bungalows και δωμάτια, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούνταν από ένα κεντρικό κτίριο και 45 ξύλινα σαλέ. Με αυτήν την επένδυση η Λάμψα θα δημιουργήσει έναν πολυτελή χειμερινό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, που βάσει χρονοδιαγράμματος θα έχει ανοίξει μέχρι τις αρχές του 2026.
Όχι λένε οι ξενοδόχοι στην αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων
– «Τιμωρητική πολιτική απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, σε ανάρτησή του στο Facebook, το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων στα επίπεδα προ του 2009. Όπως εξηγεί, παρά την αύξηση στις αφίξεις φέτος, οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας αφήνουν λιγότερα χρήματα σε ονομαστικές αξίες σε σχέση με πέρυσι και το 2019 παραμένει, σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, ενώ πολλοί κλάδοι ωφελούνται από την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι και πάλι ο μόνος που καλείται να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιτυχίας. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, εμείς δεν μπορούμε (και δεν θέλουμε) να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα διαθέτει 10.500 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχει αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συνεχής πολιτική επιβαρύνσεων στη βιωσιμότητα αυτών των μονάδων; Πώς θα μπορέσουν αυτές οι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και εξαιρούνται από επενδυτικά προγράμματα, να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό; Έχει σκεφτεί κανείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που αυτή η “πρακτική” θα έχει στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας;».
Έντονη κινητικότητα στη… μικροκινητικότητα
– Κινητικότητα αρχίζει να εμφανίζει η… μικροκινητικότητα στην Ελλάδα. Αν και το μοντέλο του micromobility δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας αποδοχής στην Ελλάδα, σταδιακά κερδίζει οπαδούς. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Hop Greece με τα ηλεκτρικά πατίνια, που έφτασε το 1 εκατ. διαδρομές σ’ έναν χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της. Αν κρίνουμε δε από τον μεγαλεπήβολο στόχο που βάζει η Hop για πενταπλασιασμό του στόλου της και για 10 εκατ. διαδρομές το επόμενο έτος, φαίνεται ότι η μικροκινητικότητα τώρα ανθεί στη χώρα μας και μάλιστα έχει πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά της. «Οι αριθμοί υποστηρίζουν τα φιλόδοξα σχέδιά μας για την επέκταση των υπηρεσιών μας σε περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων με στόχο να φτάσουμε τα 10 εκατομμύρια διαδρομές μέσα στο επόμενο έτος», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Hop Greece, Γιώργος Καρράς. Θυμίζουμε ότι η Hop, που ιδρύθηκε το 2019, είναι μια πλατφόρμα shared micromobility με το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών στην Ανατολική Ευρώπη. Μένει να δούμε αν το micromobility έχει… mega διείσδυση στην ελληνική αγορά.
Διαβάστε επίσης
Στο σφυρί για 13 εκατ. έπαυλη που ανήκε στον Έλον Μασκ
Ευρώπη: 450.000 θάνατοι ετησίως από τη ζέστη μέχρι το 2100
Προβληματίζει η μείωση της υδροηλεκτρικής ηλεκτροπαραγωγής