THEPOWERGAME
Πώς τα ελληνικά νησιά έγιναν πόλος έλξης για τους Τούρκους τουρίστες
Πόλο έλξης τους τελευταίους τέσσερις μήνες φαίνεται ότι αποτελούν ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου για τους Τούρκους τουρίστες, από τότε δηλαδή που θεσπίστηκε η βίζα express, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, μία από τις βασικές αιτίες πίσω από την «απόβαση» των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά είναι και οι τιμές στην Ελλάδα, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την Τουρκία, τόσο όσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, όσο και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί Τούρκοι «αντί να ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες από παραλίες και ηλιοβασιλέματα, ποστάρουν τις αποδείξεις από τα εστιατόρια που τρώνε». Βέβαια, για τους Γερμανούς παραθεριστές η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο φθηνές χώρες για διακοπές στην Ευρώπη, αλλά και φθηνότερη από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι διακοπές στην Τουρκία είναι για τους Γερμανούς φέτος κατά 41% φθηνότερες απ’ αυτές στη Γερμανία, ενώ οι διακοπές στην Ελλάδα είναι μόλις κατά 23% φθηνότερες.
Οι αλλαγές στο Εlevate Greece
Νέος πρόεδρος του Elevate Greece τοποθετήθηκε ο νέος γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης. Ο νέος πρόεδρος διαδέχεται τον απερχόμενο Θανάση Κυριαζή και πρώην ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Η θέση του προέδρου στο Elevate Greece είναι μια θέση ex-officio και καταλαμβάνεται από τον εκάστοτε ΓΓ Έρευνας & Καινοτομίας. Το ίδιο ισχύει για τη θέση του αντιπρόεδρου, η οποία καταλαμβάνεται από τον/την εκάστοτε ΓΓ Βιομηχανίας. Έτσι, η απελθούσα ΓΓ Βιομηχανίας, Θωμαΐς Ευτυχίδου, έδωσε τη θέση της στη νέα ΓΓ Βιομηχανίας, τη Βίκυ Λοΐζου.
Μετοχές αξίας 7,8 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους της Κρι-Κρι
Μέχρι το 2% των μετοχών της θα διανείμει δωρεάν η Κρι-Κρι στο προσωπικό της. Πρόκειται για 661 χιλ. μετοχές, αξίας 7,8 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν σε στελέχη και εργαζομένους, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα επιλέξει η διοίκηση της επιχείρησης. Οι εξουσιοδοτήσεις έχουν δοθεί από τους μετόχους της εταιρείας κατά την τακτική ΓΣ και τώρα μένει η γνωστοποίηση των όρων διανομής. Οι μετοχές θα αποκτηθούν από την εταιρεία (ίδιες μετοχές) και θα διανεμηθούν άμεσα. Η κίνηση αυτή δείχνει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργήσει η βορειοελλαδίτικη εταιρεία μεταποίησης γάλακτος, η κεφαλαιοποίηση της οποίας το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Η συμπεριφορά των μετοχών του Large Cap τον δύσκολο Αύγουστο
Υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το sell off της 5ης Αυγούστου. Τότε που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατέγραψε απώλειες πάνω από 6% και έχει κάνει come back περίπου 4% από τα επίπεδα των 1.340 μονάδων έως την περιοχή πέριξ των 1.400 μονάδων. Τουλάχιστον δύο μετοχές του Large Cap της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, Motor Oil και Jumbo, διαπραγματεύονται κάτω από τα επίπεδα της 5ης Αυγούστου. H μετοχή της Motor Oil είχε βρεθεί στα 20,90 ευρώ και χθες έφτασε να γράφει χαμηλά ημέρας μέχρι την περιοχή των 20,60 ευρώ, για να ανακάμψει στη συνέχεια πάνω από τα 21 ευρώ. Και η μετοχή Jumbo από τα 23,08 ευρώ βρέθηκε χθες πάνω από τα 22,60 ευρώ. Στην πρώτη μετοχή έπαιξε ρόλο η έξοδός της από τον MSCI και η υπαγωγή της στον MSCI Small Cap και στη δεύτερη η δραματική προειδοποίηση της διοίκησης, που περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για αύξηση πωλήσεων φέτος από 8% σε 4%, δηλαδή 50%. Σε κρίσιμη ζώνη συνεχίζει να βρίσκεται η Alpha Bank, που από το 1,51 ευρώ στις 5/8 βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του 1,55, αλλά και η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που από τα 7,43 ευρώ της 5ης Αυγούστου διαπραγματευόταν χθες στην περιοχή των 7,45 ευρώ.
Σε καμία περίπτωση, όμως, οι μετοχές δεν δείχνουν να έχουν «συνέλθει» από την 1η Αυγούστου, όταν και άρχισε να εκδηλώνεται το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές και το ΧΑ με αφορμή το τέλος εποχής του φθηνού χρήματος στην Ιαπωνία με την αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Εξέλιξη που είχε συνέπεια να κοπεί το carry trade, ο δανεισμός φθηνού χρήματος και η μόχλευσή του εν συνεχεία στις αγορές. Αυτός ήταν και ο λόγος που πυροδοτήθηκε μπαράζ πωλήσεων στα χρηματιστήρια και το ΧΑ. Η ΔΕΗ την 1η Αυγούστου βρισκόταν στα 11,50 ευρώ και χθες έκανε πράξεις περί τα 11,40 (είχε βρεθεί στις 5/8 στα 10,46). Η Πειραιώς από τα 4,02 ευρώ έκανε πράξεις χθες πάνω από τα 3,83 ευρώ, η Alpha από το 1,69 στο 1,55 ευρώ, η ΕΤΕ από τα 7,98 στη ζώνη των 7,56 με χαμηλό στις 5/8 τα 7,17 ευρώ. Η Eurobank από τα 2,12 ευρώ κινείτο χθες άνω των 2,02 ευρώ με χαμηλό το 1,88 ευρώ και η ΕΧΑΕ από τα 4,78 βρίσκεται στα 4,44 ευρώ με χαμηλό στις 5/8 τα 4,30 ευρώ. Ο ΟΤΕ έχασε όλη την αντίδραση του Ιουλίου. Από τα 15,25 ευρώ βρέθηκε στα 14,03 ευρώ στις 5/8 και στην περιοχή άνω των 14,56 χθες. Ο ΟΠΑΠ από τα 15,95 ευρώ της 1/8 έφτασε την ημέρα του sell off στα 14,82 για να κάνει πράξεις χθες πάνω από τα 15,57 ευρώ. Τα ΕΛΠΕ από τα 7,32 ευρώ βούτηξαν έως τα 6,80 ευρώ την 5η Αυγούστου, για να κάνουν πράξεις χθες περί τα 7 ευρώ.
Ο λογαριασμός ρεύματος για τις Big Tech
Πραγματικές ρουφήχτρες ενέργειας αποδεικνύονται οι εταιρείες τεχνολογίας. Εντυπωσιακό είναι το γράφημα που δημοσιοποίησε το γνωστό site Visual Capitalist, σύμφωνα με το οποίο ο λογαριασμός του ρεύματος για τις αποκαλούμενες Big Tech είναι κάτι παραπάνω από βαρύς. Πρακτικά, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από χώρες με πολλά εκατομμύρια κατοίκους. Το infographic συγκρίνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας της Google, της Microsoft, της Meta και της Apple το 2023 με επιλεγμένες χώρες. Σύμφωνα με αυτό, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας της Microsoft ήταν 11 TWh μόλις το 2020 και έχει διπλασιαστεί σε 24 TWh σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Ομοίως, η Google έχει επίσης διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας σε 24 TWh από 11 TWh το 2018. Οι συγκρίσεις είναι εντυπωσιακές, αφού, για παράδειγμα, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Νιγηρίας είναι 32 TWh, ενώ της Ιρλανδίας και της Σερβίας φθάνει τα 31 TWh.
Ποιες εταιρείες από τη Λακωνία έδωσαν τα χέρια με Γάλλους εισαγωγείς
Συναντήσεις με εκπροσώπους γαλλικών εισαγωγικών εταιρειών φρούτων και τροφίμων είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πρόσφατα στελέχη λακωνικών εξαγωγικών εταιρειών πορτοκαλιού, ροδιού, ροδάκινων και ελαιολάδου (P. Kolokouris-G. Vlachos O.E., Afoi Chelioti, Farlekas Olives, Euro Pack E.E., Kasell, Kouros of Zeus). Εξετάστηκαν δυνατότητες εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων στην απαιτητική γαλλική αγορά και μπήκαν οι βάσεις για εμπορικές συμφωνίες. Οι συναντήσεις έγιναν στη Λακωνία και συμμετείχαν μερικές από τις πιο γνωστές γαλλικές εταιρείες του κλάδου, όπως Chirag, η μεγαλύτερη εισαγωγική εταιρεία ελληνικών τροφίμων στη Γαλλία, καθώς και Pop Sourcing, Rungis και AD Olivetum.
Διαβάστε επίσης
Λέβον Χοκ: Το νέο nepo baby του Χόλιγουντ
Βρετανία: Σε χαμηλό διετίας επιβραδύνονται οι αυξήσεις μισθών
Πώς οι ενεργειακές υποδομές οδηγούν την πράσινη μετάβαση