THEPOWERGAME
Σε δεύτερο ρόλο το ΤΑΙΠΕΔ
-Στενό κορσέ βάζει στο ΤΑΙΠΕΔ η τροπολογία με την οποία συστήνεται η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Στην ουσία αλλάζει όνομα η σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Στην τροπολογία προβλέπεται πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να οριστεί ως φορέας επιτάχυνσης / ωρίμανσης κρίσιμων διαγωνισμών για έργα που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Όμως, για να αποφεύγονται τα χρονοδιαγράμματα – λάστιχο θα εξειδικεύονται τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της διαδικασίας ωρίμανσης (για παράδειγμα οι μελέτες που εκκρεμούν, κ.α.) για την οποία αρμόδιο είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
-Επιπλέον, το Ταμείο, παρά τις επιδιώξεις ορισμένων, δεν θα προκηρύσσει τα έργα, απλά θα προετοιμάζει τους διαγωνισμούς. Υπενθυμίζεται πως στο ΤΑΙΠΕΔ δημιουργείται ξεχωριστός μηχανισμός για την προετοιμασία διαγωνισμών κρίσιμων έργων, σε συμφωνία με τους δανειστές. Για το εύρος των αρμοδιοτήτων δόθηκε μάχη και από την τροπολογία φαίνεται σαφώς πως δεν επικράτησαν όσοι ήθελαν ευρύτερες αρμοδιότητες για το Ταμείο…
Λύση – πακέτο για τους αγωγούς με Σκόπια
-Εκτός από το θέμα του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ, οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας συζητά με τη ΔΕΗ για επενδύσεις στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όλα αυτά τα είπε χθες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.
-Ειδικά για τον αγωγό πετρελαίου, παραμένει κλειστός από το 2013 όταν η τότε διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε θεωρήσει πως η λειτουργία του ήταν πλέον ασύμφορη. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ είχαν εγείρει και διεκδικήσεις κατά της Βόρειας Μακεδονίας καθώς δεν είχε τηρηθεί η ρήτρα take or pay, δηλαδή για αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων σε ετήσια βάση, για την περίοδο 2008 – 2011. Στο πακέτο της συμφωνίας που συζητούν τα ΕΛΠΕ με τους γείτονες είναι και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ, αλλά και οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Το brain gain άρχισε!
-Το είπαν χθες όλοι όσοι συμμετείχαν σε συζήτηση για το ρόλο της τεχνολογίας στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Η Ελλάδα θα χρειαστεί χιλιάδες εξειδικευμένα στελέχη για να προχωρήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όχι μόνο Έλληνες που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά και ξένους ειδικούς!
-Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής είπε πως τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει προσλάβει 10 Έλληνες του εξωτερικού που ήρθαν να εργαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Greece Νίκος Χριστοδούλου είπε πως στην εταιρεία δεν προσλαμβάνονται μόνο Έλληνες, αλλά πρόσφατα προσελήφθη και Ισπανός που ήθελε να εργαστεί στη χώρα μας.
Ψηφίζουν Ελλάδα μέσω κάρτας
-Άλλος ένας πρόδρομος δείκτης προοιωνίζεται μια καλή τουριστική χρονιά φέτος: οι κρατήσεις που κάνουν ξένοι τουρίστες πληρώνοντας μέσω κάρτας. «Οι καταναλωτές είναι ήδη στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η CEO της VISA στην Ευρώπη, Charlotte Hogg, η οποία είναι φυσικά σε θέση να γνωρίζει.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι και η κόρη της συγκαταλέγεται στους τουρίστες που φέτος «ψηφίζουν» (ή μάλλον «ψήφισαν» ήδη μέσω κάρτας) Ελλάδα.
Τα καλά του Brexit
-Η τουριστική περίοδος ξεκινάει άτυπα και ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται οι πρώτοι τουρίστες. Οι Βρετανοί μετά από την έξοδο τους από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πλέον μπορούν να απολαμβάνουν τις αγορές τους στα Duty Free των αεροδρομίων αλλά και στα εμπορικά καταστήματα που παρέχουν αυτή την δυνατότητα. Μπορεί οι Άγγλοι, και πολλοί περισσότερο οι Σκωτσέζοι, να μην φημίζονται για την καταναλωτική τους μανία όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πουν όχι σε ένα ουίσκι που θα το αγοράσουν 24% φθηνότερα.
Με το βλέμμα στο Τελ Αβίβ
-Οι πρώτες πτήσεις από Ισραήλ έφθασαν σήμερα στα ελληνικά νησιά όμως το βλέμμα των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή αγορά, είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στην λωρίδα της Γάζας καθώς μία πιθανή περαιτέρω ανάφλεξη αναμένεται να έχει συνέπειες. Οι πρώτες έχουν ήδη φανεί με αρκετές αεροπορικές και ειδικά τις αμερικανικές να παγώνουν προσωρινά τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ. Μία όξυνση της κατάστασης θα έθετε σε κίνδυνο και τον τομέα της κρουαζιέρας η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει και τα ελληνικά νησιά.