THEPOWERGAME
Το διεθνές πρόβλημα του πληθωρισμού
– «Ο πληθωρισμός είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο και στην Ελλάδα έχει βιώσει την τέλεια καταιγίδα», σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), Αρ. Παντελιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε μία αιτία αύξησης των τιμών, αλλά μια σειρά αιτιών, που η μία διαδέχεται την άλλη. Η πανδημία, το κλείσιμο αρκετών μονάδων παραγωγής, το τέλος της πανδημίας, που έφερε μια εκρηκτική άνοδο της κατανάλωσης, στην οποία οι παραγωγοί δεν ήταν σε θέση ν’ ανταποκριθούν, τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα, των μεταφορών, και βέβαια η διαχρονική κλιματική κρίση, όπως και το πρόβλημα του Σουέζ, που τώρα αυξάνει το μεταφορικό κόστος, είναι μερικά από αυτά. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όπως παραδέχθηκε το στέλεχος της ΕΣΕ, και το οποίο δυστυχώς θα παραμένει, είναι η κλιματική κρίση. Όλες οι αιτίες αυτές, που οδηγούν σε αύξηση των τιμών, κατά τον κ. Παντελιάδη, δεν προέρχονται από τη χώρα και αυτό είναι το πρόβλημα. Όπως ανέφερε, όταν οι αιτίες είναι εξωγενείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν τοπικά. Και βέβαια, σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά διεθνές.
Η σύσκεψη για το Flyover
Στη Θεσσαλονίκη πάει σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, καθώς είναι προγραμματισμένη σύσκεψη -πριν από την απόφαση ΣτΕ για το Flyover– του συντονιστικού οργάνου για το κρίσιμο έργο, με συμμετοχή των κ. Σκέρτσου, Αγγελούδη, καθώς και του υφυπουργού Εσωτερικών, Στάθη Κωνσταντινίδη, και εκπροσώπων των δύο τεχνικών εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο.
Το νέο πείραμα του efood
– Με το δικό του σήμα μπαίνει στη μικρή λιανική το efood, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα efood local, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο. Πρόκειται για concept που ανέπτυξε η ελληνική ομάδα σε συνεργασία με την Delivery Hero από μηδενική βάση, μια και δεν λειτουργεί κάτι αντίστοιχο στις άλλες χώρες που έχει παρουσία η πολυεθνική. Εξάλλου, ο ελληνικός βραχίονας διαφοροποιείται, καθώς πέραν της πλατφόρμας διαθέτει ήδη παρουσία στη λιανική μέσω του δικτύου kiosky’s, το οποίο θα αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το νέο concept, που αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον και μέσω franchise. Τα δύο σήματα έχουν πολλές διαφορές, από τον σχεδιασμό μέχρι το κωδικολόγιο, αλλά αναπόφευκτα έχουν και κάποια κοινά σημεία. Πάντως, τα efood local δεν θα κάνουν delivery, τουλάχιστον στην αρχή!
Τα σενάρια που θέλουν το αραβικό fund να πουλά τον Αστέρα
– Φήμες κυκλοφορούν στην αγορά ότι το fund που έχει επενδύσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης ψάχνει να πουλήσει. Και ο λόγος δεν είναι ότι η επένδυσή του δεν ήταν αποδοτική, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Για τη χρήση του 2023 προτείνεται μέρισμα 106,5 εκατομμυρίων, κάτι που σημαίνει ότι αν το εγκρίνει η γενική συνέλευση, το fund θα έχει κάνει «ταμείο» 622 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία 2021-2023. Να σημειωθεί ότι το τίμημα για την εξαγορά του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα είχε ανέλθει σε περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του 2023 ανήλθαν σε 123,8 εκατ. Αν και ήταν μειωμένα κατά 46%, θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά και 177,5 εκατ. ευρώ από την πώληση των υπολειπόμενων οικοπέδων. Για το 2024 οι επιδόσεις προβλέπονται ακόμα καλύτερες, καθώς φέτος διοργανώνονται τα Ποσειδώνια, μια έκθεση που δίνει μεγάλη ώθηση στον Αστέρα. Γιατί, λοιπόν, το fund που εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα εμιράτα ψάχνει να πουλήσει; Γιατί αυτό κάνουν τα funds. Επενδύουν και αποεπενδύουν, ανάλογα με την πορεία του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό όμως δημιουργεί μια αστάθεια στην ξενοδοχειακή αγορά, η οποία στηρίζεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
! Η κόρη του αείμνηστου ιδρυτή της Raycap, Κωνσταντίνου Αποστολίδη, Καλίσσα Αποστολίδου, αναλαμβάνει το τιμόνι της εταιρείας. Η Καλίσσα Αποστολίδου ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος στη Raycap, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει σπουδάσει στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και στο Smith College της Βρετανίας.
Η Ελλάδα στο σύννεφο…
– Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται ότι προχωράει η μετάβαση του Ελληνικού Δημοσίου στο cloud, γεγονός που υπογραμμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον κομβικό ρόλο των data centers και των ασφαλών και αξιόπιστων δικτυακών υποδομών σε αυτήν τη μετάβαση. Όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής Έργων της ΚτΠ, Δημήτριος Γιάντσης, ήδη δύο εμβληματικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που αφορούν το cloud, βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία. Πρόκειται για το G – Cloud Next Generation και την παροχή κεντρικών νεφο-υπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών Public Cloud, που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Στη διάρκεια του συνεδρίου Cloud Computing Forum ο κ. Γιάντσης σχολίασε ότι με την υλοποίηση των δύο έργων ενισχύονται οι υποδομές του κυβερνητικού νέφους στα πρότυπα του υβριδικού cloud, διασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια των πληροφοριακών συστημάτων των δημόσιων φορέων και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακος.
! Αν δεχθούμε ότι οι εφευρέσεις και οι καινοτομίες αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία μιας χώρας, τότε η Ελλάδα φαίνεται να εκπέμπει ενθαρρυντικά σημάδια. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για τη ροή ελληνικών αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, το 2023 αποδείχθηκε χρονιά-ρεκόρ, αφού κατατέθηκαν πάνω από 1.000 αιτήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ενώ οι καταθέσεις των Εμπορικών Σημάτων ξεπέρασαν τις 6.200.
Αναζητούνται ακόμα κεφάλαια για το τουριστικό project στη Σητεία
– Αναζητείται ακόμα επενδυτής ή αγοραστής για το τουριστικό project στη Σητεία, που σχεδιάζει η ελληνική εταιρεία μαρμάρων Ίκτινος Ελλάς, μέσω της θυγατρικής της Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική. Πρόκειται για μία έκταση συνολικά 2.690 στρεμμάτων και, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, θα δημιουργηθεί μία 5άστερη μονάδα σε δύο φάσεις. Η αξία του ακινήτου μέχρι σήμερα είχε αποτιμηθεί στα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση της μαρμαροβιομηχανίας θεωρεί ότι η «ελκυστικότητα» του project έχει ενισχυθεί, καθώς είναι πλήρως αδειοδοτημένο, όποτε σύντομα έπειτα από νέα εκτίμηση θα ανακοινωθεί η αυξημένη αξία του.
Σε «κρίσιμο» σημείο η ανάπλαση της ΔΕΘ
– Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να γίνει η οριστική ανακοίνωση του χρηματοδοτικού σχήματος μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πριν όμως γίνει η εν λόγω ανακοίνωση, όπως μαθαίνουμε, θα προηγηθεί μία μεγάλη σύσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έργο πάνω από το 60% της έκτασης των 165 στρεμμάτων θα αποδοθεί στην πόλη, ως Μητροπολιτικό Πάρκο και χώρος πρασίνου. Η συγκεκριμένη φάση, ωστόσο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα αποτελέσει τη βάση για να υλοποιηθεί η ανάπλαση, έτσι ώστε να παύσει να είναι ένα ακόμη μεγαλεπήβολο σχέδιο που «σέρνεται» στη συμπρωτεύουσα.
Τα 600 δισ. της «πράσινης» μετάβασης
– Τα νεότερα από το μέτωπο των «πράσινων» επενδύσεων θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Πώς συνδέονται οι κεφαλαιαγορές με τις «πράσινες» επενδύσεις; Μα, απλούστατα, θα αποτελέσουν «κανάλι» για να περάσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτήν.
Όσο για την κατάσταση σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο, η στήριξη της «πράσινης» μετάβασης παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για την κάλυψη του κενού αυτού θα χρειασθεί, όπως προτείνει σε εισήγησή του ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, δυναμική συνέργεια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Άλλωστε, η πρόκληση για την «πράσινη» μετάβαση είναι τεράστια, δεδομένου ότι έως το 2030 οι επενδύσεις θα πρέπει να υπερβούν τα 600 δισ. ευρώ ετησίως και μόνο γι’ αυτόν τον τομέα!
Και μια και μιλάμε για πράσινο, που είναι χρηματιστηριακά της μόδας, μήπως εκ των πραγμάτων θα χρειαζόμασταν και έναν «πράσινο» Ηρακλή, για να στηρίξει τη χρηματοδότηση επενδύσεων για «πράσινη» μετάβαση;