THEPOWERGAME
Ερευνώ – Καινοτομώ: Το «ψαλίδι» στις ενισχύσεις ανησυχεί την αγορά
– Την επαναφορά της ρύθμισης για το ύψος της χρηματοδότησης που υπήρχε στη προδημοσίευση του Οδηγού για το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην προδημοσίευση του Οδηγού αναφερόταν ότι «το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης-δυνητικού δικαιούχου δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης».
Ωστόσο, στην τελική διατύπωση η εν λόγω ρύθμιση άλλαξε ως εξής: «Ο προϋπολογισμός μιας επιχείρησης-δυνητικού δικαιούχου στην αίτηση χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει το υποπενταπλάσιο (20%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης».
– Με την πρώτη εκδοχή μια επιχείρηση με τζίρο 200.000 ευρώ μπορεί να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ με τη δεύτερη το ποσό μειώνεται κατακόρυφα σε 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα έχουν χαμηλό κύκλο εργασιών λόγω του αντικειμένου τους και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο των καινοτόμων εφαρμογών που θέλουν να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα.
Με το όριο του 20% μπαίνει «φρένο» και στη συνεργασία των μικρότερων εταιρειών με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς εκτιμάται ότι αυτά θα προτιμήσουν τις συνέργειες με μεγαλύτερες εταιρείες. Επιπλέον, οι εταιρείες που είχαν ενταχθεί στους δύο κύκλους του «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και χρειάζεται να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού τους πλάνου και την εμπορική εκμετάλλευση των προηγούμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χαθούν οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, καθώς βεβαίως και τα ερευνητικά αποτελέσματα.
! Η ανησυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι η μεγάλη μείωση του ορίου της χρηματοδότησης θα κατευθύνει τους πόρους του «Ερευνώ – Καινοτομώ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε λίγους, μεγάλους «παίκτες», που ούτως ή άλλως έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από πολλαπλές πηγές, ενώ οι μικρότεροι «παίκτες» είτε δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είτε, αν ενταχθούν, θα πετύχουν περιορισμένα ερευνητικά αποτελέσματα.
Οι πρώτες αλλαγές στη διοίκηση της Hellenic Train
– Ξεκίνησε το «ξήλωμα» της διοίκησης της Hellenic Train, η οποία χειρίστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ενσυναίσθησης το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Lobosco Dario, παραιτήθηκε και τη θέση του προσωρινά ανέλαβε το μέλος του ΔΣ της Hellenic Train και στέλεχος της Ferrovie dello Stato Italiane (FSI), Sofia Mesi.
Ωστόσο, και η τοποθέτηση αυτή είναι προσωρινή, καθώς τόσο για τη θέση του προέδρου της εταιρείας όσο και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να υπάρξουν νέοι διορισμοί. Μάλιστα, για τη θέση του προέδρου έχει βολιδοσκοπηθεί ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) και σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προορίζεται ο επικεφαλής της Τrenitalia (θυγατρικής εταιρείας της FSI) στη Γαλλία. Πάντως, κατά πληροφορίες, αν ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος αναλάβει τη θέση του προέδρου της Hellenic Train, μάλλον θα έχει εκτελεστικά καθήκοντα. Βασικός στόχος της νέας διοίκησης θα είναι αφενός μεν η ανάταξη της εταιρείας, αφετέρου δε ο χειρισμός των υπέρογκων αποζημιώσεων που θα ζητήσουν οι συγγενείς των θυμάτων από την επιχείρηση.
Ποιες μετοχές έχει πλήξει η διόρθωση
– Το ωστικό κύμα της διόρθωσης, επί επτά συνεδριάσεις, για τις τράπεζες και ταυτόχρονα η διεύρυνση των απωλειών ή η επιδείνωση της θέσης των εισηγμένων μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου έπληξε το σύνολο του ταμπλό. Αν κάποιες εισηγμένες έγραφαν απώλειες στο τέλος Μαρτίου συγκριτικά με το τέλος του 2023, αυτές έχουν διευρυνθεί. Κι αν είχαν λίγα κέρδη, έχουν περάσει σε ζημίες. Στις τράπεζες δε, τα κέρδη έχουν υποχωρήσει αισθητά, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές (τράπεζες) χτυπούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, αν στο τέλος του α’ τριμήνου η Άβαξ έγραφε απώλειες 14,6%, πλέον αυτές αγγίζουν το 19,89%. Η Αλουμύλ Μυλωνάς με πτώση 14,6% στο α’ τρίμηνο βλέπει τις απώλειές της να έχουν διευρυνθεί σε 17,26%.
– Η Revoil από 11,4% απώλειες μέχρι τέλος Μαρτίου έφθασε το 15,7%. Η Έλαστρον, εκεί που έγραφε πτώση 5,6%, πλέον οι απώλειες έχουν «διπλώσει» σε 11,48%. Η Μοτοδυναμική, που εμφάνισε πολύ καλά αποτελέσματα για το 2023 και συνεχίζει να μοιράζει μερίσματα, από απώλειες 6,4% στο τέλος Μαρτίου έφθασε στο 8,8%. Το ίδιο και για την Έλτον Χημικά, που από 5,6% απώλειες στο α’ τρίμηνο αυτές έχουν ανέβει σε 8,8% μέσα στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του β’ τριμήνου. Η ΕΧΑΕ από κέρδη 3% στο α’ τρίμηνο βλέπει απώλειες πια 7,47%, η ΕΥΔΑΠ από 2% πτώση το ίδιο διάστημα βλέπει τις απώλειές της να έχουν διευρυνθεί σε 7,39%. Η Γενική Εμπορίου από 1,7% πτώση στο α’ τρίμηνο έφθασε να χάνει 6,6%, όπως προκύπτει από τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου. Τα Πλαστικά Θράκης από 1% μόλις πτώση στο α’ τρίμηνο, αυτές έχουν ανέλθει πλέον σε 5%. Η Ιντεάλ από μόλις 0,6% πτώση γράφει πλέον -4,4%. Η ΕΥΑΘ από 1,8% κέρδη πέρασε σε απώλειες 2,94%.
Οι αμοιβές των στελεχών της Motor Oil
– Σε 8,42 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές του Γιάννη Βαρδινογιάννη στη Motor Oil. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έλαβε 333 χιλ. ευρώ ως βασικές (σταθερές) αποδοχές, 4,47 εκατ. ευρώ ως μεταβλητές (μπόνους) αποδοχές και περίπου 3,57 εκατ. ευρώ σε μετοχές της εταιρείας. Το τελευταίο ποσό αντιστοιχεί στην αξία των 150.000 μετοχών που έλαβε ως αποζημίωση κατά την ημερομηνία απόδοσης των μετοχών στον επικεφαλής του ομίλου.
Μετοχές ως αποζημίωση έλαβαν και οι δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Motor-Oil, Γιάννης Κοσμαδάκης και Πέτρος Τζαννετάκης. Καθένας από τους δύο έλαβε 35.000 μετοχές της εταιρείας, αξίας 252.000 ευρώ. Οι συνολικές τους αμοιβές για την περασμένη χρονιά ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ. Όλες οι μετοχές που αποδόθηκαν στα στελέχη της εταιρείας προήλθαν από τις αγορές ιδίων μετοχών. Τέλος, αμοιβή 3,43 εκατ. ευρώ έλαβε πέρυσι ο πρόεδρος του ομίλου, Βαρδής Βαρδινογιάννης.
Νίπτει τας χείρας του ο Άρειος Πάγος και δείχνει το Εφετείο
– Τελευταία ευκαιρία για τη Folli Follie στην προσπάθεια αποδέσμευσης των ακινήτων της είναι η υποβολή ενός ακόμη αιτήματος, στο ποινικό δικαστήριο, όπου είναι σε εξέλιξη η δίκη μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων κατηγορουμένων. Εξάλλου, μετά το βούλευμα του Αρείου Πάγου (473/13-03-2024), που αναιρεί, όπως έγινε γνωστό, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο αποδεσμεύονταν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επικαιροποίηση του αιτήματος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η απόφαση σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος της δίκης. Τα σενάρια είναι τα εξής:
– Αν οι κατηγορούμενοι αθωωθούν, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα απελευθερωθούν και θα λάβει χώρα η προβλεπόμενη στη συμφωνία εξυγίανσης μεταβίβαση στον νέο φορέα που προβλέπεται στη συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους.
– Αν καταδικαστούν, το δικαστήριο θα κρίνει αν τα ακίνητα θα δημευθούν ή όχι.
! Για το σενάριο απόδοσής τους στους μικρομετόχους -που σημειωτέον παρίστανται στο ποινικό δικαστήριο-, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι τα δεσμευμένα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το 2007, δηλαδή σε χρόνο προ της έναρξης της απάτης και από άλλο νομικό πρόσωπο, την Elmec, που ενσωματώθηκε μετέπειτα στη Folli Follie. Επομένως, δεν σχετίζονται με τη ζημία που υπέστησαν οι μέτοχοι και άρα δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στους μικρομετόχους.
Η ΔΕΗ ρίχνει επιπλέον 150 εκατ. στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
– Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ προχωρεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές. Η απόφασή λήφθηκε πρόσφατα και εκτιμάται ότι σχετίζεται με τη σύμπραξή της με την Intrakat στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και τα βήματα επέκτασης που κάνει η εταιρεία στη ρουμανική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, που ιδρύθηκε το 1998, σε λιγότερο από 18 μήνες κατά το τελευταίο διάστημα, σχεδόν τριπλασίασε το μετοχικό της κεφάλαιο. Υλοποίησε τρεις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερόμενης. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από 245 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, θα ανέλθει μαζί με την τελευταία αύξηση στα 695 εκατ. ευρώ.
Σφραγίστηκαν οι επίμαχοι όροφοι του ξενοδοχείου Coco-Mat Ακρόπολης
– Ύστερα από αρκετούς μήνες, σφραγίστηκαν τελικά οι τελευταίοι όροφοι και το δώμα του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC, της εταιρείας Μπλε Κέδρος, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετοι και κατεδαφιστέοι. Η απόφαση της σφράγισης είχε εκδοθεί από το υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Αύγουστο, όμως η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, μπλοκάροντας τη διαδικασία. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, από την οποία θα κριθεί το κατά πόσο θα παραμείνουν σφραγισμένοι οι επίμαχοι όροφοι. Όσο για την κατεδάφιση, εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει, αυτή σίγουρα δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.
! Εν τω μεταξύ, η Μπλε Κέδρος συνεχίζει τις επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία. Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για τη νέα μονάδα στη Μονεμβασιά. Πρόκειται για μια μεικτή επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο, δυναμικότητας 20 κλινών, και 59 τουριστικές κατοικίες, οι οποίες όμως θα κατασκευαστούν σε δεύτερη φάση. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.