THEPOWERGAME
Premia: Η νέα θυγατρική και το διπλό «πωλητήριο» στην Πάρο
Συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο η Premia και για το 2024, παρά την πτώση κατά 54%, που σημείωσε στα καθαρά της κέρδη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρεία στον ετήσιο ισολογισμό της, μέσω της θυγατρικής της PANDORA INVEST Α.Ε προχώρησε σε σύσταση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας PANFIN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της εν λόγω εταιρείας είναι η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, πώληση ακινήτων, καθώς και η ανέγερση ή/και επισκευή ή/και αναπαλαίωση οικοδομών και εν γένει ακινήτων. Η ανάπτυξη επίσης και εκμετάλλευση ακινήτων με οποιονδήποτε τρόπο και σύστημα. Ακόμη, η ανέγερση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή, αλλά και η απόκτηση, ίδρυση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, μίσθωση, διεύθυνση, διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, μαρινών, αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων. Μέσω της νέας θυγατρικής προχώρησε μάλιστα σε αγορά δύο ακινήτων στην Τρίπολη και στην Αθήνα έναντι τιμήματος 1,55 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ προχώρησε και σε υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση δύο οικοπέδων στην Πάρο, έναντι τιμήματος ύψους 600.000 ευρώ.
Δουλειές με το Δημόσιο ετοιμάζει ο Καραμούζης και θέλει ελέγχους
– Η συγκέντρωση στην αγορά αυξάνεται, τόσο διεθνώς όσο και στην τοπική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημαντικό εργαλείο για τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, θα πρέπει να στελεχωθεί και να ενισχυθεί με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Ισχυροί θεσμοί εποπτείας και ελέγχου πρέπει να είναι προτεραιότητα, είπε στο περιθώριο της παρουσίασης της επένδυσής του στην Cordia. Καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει έργα του Δημοσίου, παίρνει θέση στα τεκταινόμενα και αφήνει αιχμές για τους ελέγχους σε συμβάσεις που υπογράφονται, αλλά και για τις παθογένειες μικρότερων εταιρειών, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.
Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι αμοιβές του CEO της CCHBC
– Για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ οι αμοιβές του επικεφαλής της Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic. Ο Κροάτης CEO της ελληνικής εταιρείας έλαβε συνολικά 5,1 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 1,71 εκατ. ευρώ ήταν οι σταθερές αμοιβές και τα υπόλοιπα 3,4 εκατ. ευρώ οι κυμαινόμενες αμοιβές. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται και τα stock options ύψους 2,4 εκατ. ευρώ που άσκησε μέσα στη χρονιά. Σημειώνεται ότι οι βασικές αμοιβές ξεκινούν από 1,71 εκατ. ευρώ και ανάλογα με τους στόχους που επιτυγχάνονταν, θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 7,44 εκατ. ευρώ. Η αμοιβή-στόχος που τέθηκε για πέρυσι ήταν τα 4,8 εκατ. ευρώ και τελικά ξεπεράστηκε κατά περίπου 300.000 ευρώ, καθώς η εταιρεία είχε μια πολύ καλή πορεία, με υψηλά κέρδη και ισχυρή απόδοση στους μετόχους.
Αυξημένο μέρισμα από την Παπουτσάνης
– Μπορεί να «δυσαρέστησαν» τα έσοδα της Παπουτσάνης το 2023, αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Το μέρισμα που θα μοιραστεί φέτος είναι 75% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτος θα διαθέσει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή, από 0,04 ευρώ που ήταν το μέρισμα του 2023, για τα αποτελέσματα του 2022. Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν μόνο τα 0,04 ευρώ ανά μετοχή, ως υπόλοιπο μερίσματος, καθώς ήδη έχουν λάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο ως προμέρισμα τα 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι παρά τη μείωση των εσόδων πέρυσι (κατά 12% σε σχέση με το 2022), τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σημαντικά (+36%), καθώς η εταιρεία πούλησε περισσότερα own branded προϊόντα και λιγότερα private label προϊόντα.
Έγκριση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Παπάγου
– Την ώρα που συνεχίζεται το «θρίλερ» που έχει να κάνει με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικών αρχών και κατασκευαστών για τα «ψηλά κτίρια», στο επίκεντρο βρέθηκε και ο Δήμος Παπάγου, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει και αυτός με τη σειρά του σε μερική αναστολή οικοδομικών αδειών. Ωστόσο, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και περιβαλλοντική έγκριση αυτού». Με την εν λόγω έγκριση μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, στο 0.9 από 1 που ίσχυε, και διασφαλίζεται η κυρίαρχη χρήση του Παπάγου ως περιοχή αμιγούς κατοικίας.
Οριοθετούνται επίσης οριστικά οι εμπορικές χρήσεις σε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 10ετίες. Η έγκριση του ΓΠΣ ακόμη διατηρεί οριστικά και αμετάκλητα τη διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και τον χαρακτήρα της πόλης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως το νέο ΓΠΣ είναι σε απόλυτη συμπόρευση με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης του Υμηττού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Συμφωνία-ορόσημο Visa – Mastercard για μείωση χρεώσεων
– Κοσμογονική συμφωνία σχημάτων καρτών (Visa – Mastercard) και εμπόρων ολοκληρώθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Ευρώπη να ονειρεύεται μήπως το κύμα φτάσει και στα μέρη μας… Πόσο πιο επίκαιρο από τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες και κυρίως τους acquirers, που πιέζονται να μειώσουν τις χρεώσεις, όταν είναι γνωστό ότι το παιχνίδι των χρεώσεων ανήκει στα σχήματα καρτών.
Οι υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS, που επιβαρύνουν τους εμπόρους, ειδικά για τις μικροσυναλλαγές, δεν είναι ούτε καινούργια ιστορία, ούτε αφορά μόνο την Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, όπου ο τρόπος αυτός πληρωμών μετράει δεκαετίες, μια νέα συμφωνία ήρθε να δώσει τέλος στη διαπραγμάτευση περί μείωσης χρεώσεων και περί του επιχειρήματος του interchange fee. Αυτό που σήμερα συζητείται επί ελληνικού εδάφους…
– Στην Αμερική, λοιπόν, έπειτα από 20 χρόνια δικαστικών προστριβών, το duopoly, όπως το αποκαλούν, δηλαδή Visa και Mastercard, προχώρησαν σε απευθείας διακανονισμό με τους Αμερικανούς εμπόρους (μάλλον με τους εμπόρους κάθε εθνικότητας που δραστηριοποιούνται στην Αμερική) μέσω μιας συμφωνίας-σταθμού, αξίας 30 δισ. δολαρίων! Μια επαναστατική συμφωνία, που αλλάζει το τοπίο στις πληρωμές στην αμερικανική ήπειρο και η οποία προβλέπει μείωση και πάγωμα χρεώσεων, παράλληλα με ενίσχυση της ευελιξίας για τον έμπορο.
Ήδη τόσο η Visa όσο και η Mastercard ενημέρωσαν επισήμως στις αρχές της εβδομάδας ότι προβαίνουν σε συμφωνία-ορόσημο με τους Αμερικανούς εμπόρους, μεταξύ των οποίων το 90% είναι μικρές επιχειρήσεις, χαμηλώνοντας το interchange rate και βάζοντας οι ίδιοι πλαφόν στο επιτόκιο για την περίοδο έως το 2030. Έτσι, 30 δισ. δολάρια θα χάσουν ως επιπλέον κόστος τα σχήματα, 30 δισ. δολάρια θα γλιτώσουν ως κόστος οι έμποροι. Δεν τα λες και λίγα.
Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού
– Γράφουμε διαρκώς και πανηγυρίζουμε για τη διαφαινόμενη περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα φέτος. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα μια σημαντική παράμετρος, που είναι ικανή να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον του τουρισμού. Και αυτή η παράμετρος είναι οι εργαζόμενοι. Ή μάλλον η έλλειψή τους. Με περίπου 60.000 κενές θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που -μετά τις υποδομές- στηρίζεται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ο επαρκής αριθμός εργαζομένων, και δη κατάλληλα εκπαιδευμένων εργαζομένων, παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξή του. Οι ξενοδόχοι αγωνιούν. Και όσο το κράτος δεν κάνει καμία κίνηση για την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, ως όφειλε, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει δράση. Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία της Brown Hotels με το BCA College για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός θα προσφέρει τη θεωρητική κατάρτιση και η ξενοδοχειακή αλυσίδα την πρακτική. Πολύ σημαντική κίνηση επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Και υπάρχουν κι άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν κάνει αντίστοιχες ή παρόμοιες επενδύσεις. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη να επενδύσει και η Πολιτεία στον κλάδο που παράγει το 11,5% του ΑΕΠ.