THEPOWERGAME
Πρόγραμμα ανταλλαγής δημοσίων υπαλλήλων
-Πέρασε στα ψιλά όμως στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρησε πρωτοβουλία πολιτών που καλεί την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών και κατάρτισης μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος αυτού του προγράμματος θα είναι να προσφέρει στους δημόσιους υπαλλήλους επαγγελματική πείρα σε παρόμοια υπηρεσία σε άλλο κράτος μέλος για περίοδο 2 έως 12 μηνών, κάτι δηλαδή σαν το Erasmus που έχουμε σήμερα στους φοιτητές των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Κάτι μας λέει ότι η Ελλάδα θα δεχθεί βροχή αιτήσεων εάν η πρωτοβουλία πάρει σάρκα και οστά.
Tesla για μία ημέρα
-Την επιλογή αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων προσθέτουν όλο και περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων καθώς είναι μέσα στις επιλογές των τουριστών από το εξωτερικό. Κάπως έτσι έχει μπει στο χαρτοφυλάκιο και το Tesla Model 3. Θέλετε να ακούσετε τιμές ενοικίασης; Για μία ημέρα τον Μάιο η τιμή χωρίς ολική ασφάλεια και για μόνο 240 χλμ. φθάνει στα 342 ευρώ. Η τιμή βελτιώνεται για όσες ημέρες αυξάνεται η κράτηση, έτσι για τέσσερις ημέρες το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 914 ευρώ με ελεύθερα χιλιόμετρα.
Υπεγράφη νέα και όχι συμπληρωματική σύμβαση για Ψυττάλεια
-Νέα σύμβαση και όχι συμπληρωματική υπεγράφη για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας καθώς δεν μπορούσε να δοθεί νέα παράταση με βάση τη νομοθεσία. Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ είχε ήδη πάρει δύο ετήσιες παρατάσεις (το 2019 και το 2020) με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να υπενθυμίσει πως δε μπορεί να πάρει και τρίτη (μέχρι τον Απρίλιο του 2022). Έτσι υπεγράφη νέα σύμβαση με τους ίδιους όρους με τις δύο συμπληρωματικές.
-Οι απανωτές παρατάσεις, με ετήσιο τίμημα 27,6 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ δηλαδή 34,2 εκατομμυριάκια, δίνονται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ με τις κοινοπραξίες Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίου – Κωνσταντινίδη στο διαγωνισμό για την πολυετή διαχείριση της Ψυττάλειας.
-Με τη νέα (και όχι συμπληρωματική) σύμβαση η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται επί χρόνια το ΚΕΛ δεσμεύεται «να παράσχει πλήρη ενημέρωση και κάθε εύλογη διευκόλυνση προς τον οικονομικό φορέα που θα κληθεί να αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (Κ.Ε.Λ.Ψ.) με το πέρας της Σύμβασης και ουδεμία πρόσθετη αποζημίωση πέραν του συμβατικού τιμήματος, θα δικαιούται γι’ αυτές τις υπηρεσίες του».
-«Και γιατί να μη δεσμεύεται;» αναρωτιούνται στην αγορά κατασκευών. «Αφού ακόμα ευελπιστεί πως θα πετάξει εκτός διαγωνισμού τους δύο ανταγωνιστές της». Πολλά θα κριθούν από την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) περί τα μέσα Μαΐου.
Γερμανική ψήφος, ελληνικά κέρδη
-Νέα δεδομένα και στην ελληνική οικονομία πρόκειται να δημιουργήσει το νέο πολιτικό τοπίο στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τους Πράσινους να μετέχουν στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό ως πρώτο ή δεύτερο κόμμα.
-Κι αυτό γιατί η πολιτική ατζέντα τους είναι ιδιαίτερα προχωρημένη έχοντας στο πρόγραμμά τους ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 500 δισ ευρώ στις «πράσινες» υποδομές και θέτοντας ως στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 από 55% που είναι ο στόχος σήμερα.
-Όσο κι αν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, το πρόγραμμα είναι προϊόν συμβιβασμού, είναι προφανές ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έχει σαφέστατα πιο φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό. Κάτι που θα επηρεάσει την πολιτική και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Άρα, είναι προφανές ότι η ψήφος του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία είναι ψήφος εμπιστοσύνης και στις προοπτικές κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας (ΑΠΕ) και τα βιολογικά προϊόντα.