THEPOWERGAME
Οι ξένοι που κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο στο Χρηματιστήριο
Επενδυτές από ΗΠΑ, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι καλύτεροι… πελάτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΧΑ, οι ξένοι επενδυτές διαχειρίζονται μέσα από 36.698 κωδικούς (είτε έχουν υπόλοιπα είτε όχι) μετοχές αξίας 57,8 δισ. ευρώ! Αυτό όταν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο σύνολό της διαμορφώνεται στο επίπεδο των 96, 97 δισ. ευρώ.
Από τις ενεργές μερίδες των ξένων επενδυτών, δηλαδή σε αυτούς που γίνονται πράξεις καθημερινά, οι μεγαλύτερες θέσεις στο τέλος του Φεβρουαρίου προέρχονταν από τις ΗΠΑ, όπου 1.567 μερίδες κατείχαν μετοχές αξίας 12,34 δισ. ευρώ, από την Κύπρο, όπου 2.735 κωδικοί ήλεγχαν μετοχές 9,9 δισ. ευρώ, και από το Λουξεμβούργο, όπου 286 κωδικοί κατείχαν μετοχές 5,3 δισ. ευρώ.
Επενδυτές από την Ολλανδία ελέγχουν 4,5 δισ. ευρώ, με… 90 κωδικούς, από τη Γερμανία 390 κωδικοί ελέγχουν 5,9 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από το Ηνωμένο Βασίλειο 978 κωδικοί «παίζουν» με αξία χαρτοφυλακίου 3,18 δισ. ευρώ. Από τα Νησιά Κέιμαν (βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική) αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι κωδικοί και από 99 έφτασαν τους 106, ελέγχοντας μετοχές 2,05 δισ. ευρώ.
Επενδυτές από την Ιρλανδία ελέγχουν τίτλους 1,64 δισ. ευρώ από 183 κωδικούς, από τη Σιγκαπούρη μόλις 34 κωδικοί ελέγχουν 1,32 δισ. ευρώ, από το Βέλγιο 64 κωδικοί ελέγχουν 1,19 δισ. ευρώ, από την Τσεχία μόλις 13 κωδικοί με 1,06 δισ. ευρώ και από τον Καναδά 955 εκατ. ευρώ με 369 κωδικούς. Από την Ελβετία 139 κωδικοί διαθέτουν 791 εκατ. ευρώ και από τη Νορβηγία 18 κωδικοί 677 εκατ. ευρώ.
Οι… 5 κωδικοί με 594 εκατ. ευρώ!
Από τα εξωτικά Μπαρμπάντος 5 κωδικοί ελέγχουν 594 εκατ. ευρώ και από τα Παρθένα Νησιά Αγγλίας 39 κωδικοί, από 36 τον προηγούμενο μήνα, 598 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, 503 εκατ. ευρώ από 69 κωδικούς αφορούν επενδυτές από τη Σουηδία, 28 κωδικοί με 457 εκατ. ευρώ από το Χονγκ Κονγκ, 423 εκατ. ευρώ από 209 κωδικούς από την Ιταλία, 410 εκατ. ευρώ -από 374,2 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο- από 87 κωδικούς από την Ιαπωνία, 16 κωδικοί από την Κίνα ελέγχουν 356 εκατ. ευρώ από 343,7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 222 κωδικοί από τη Γαλλία «παίζουν» 404 εκατ. ευρώ από 324,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, μόλις 5 κωδικοί από το Κουβέιτ διακινούν 278 εκατ. ευρώ, 227 κωδικοί από την Αυστραλία «ασχολούνται» με 255,6 εκατ. ευρώ από 241 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα και 16 κωδικοί από τη Σαουδική Αραβία διακινούν πάνω από 229 εκατ. ευρώ από 217 τον Ιανουάριο και 33 κωδικοί από την Αυστρία διαθέτουν μετοχές αξίας 195,3 εκατ. ευρώ από 191 εκατ. ευρώ.
Ανοίγει ο δρόμος για το πολυτελές συγκρότημα στο τελευταίο ακίνητο-φιλέτο του Π. Φαλήρου
Ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο «πεντάστερο» οικιστικό project στο τελευταίο ακίνητο-φιλέτο της Παραλιακής, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49, στο Παλαιό Φάληρο. Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, με αποτέλεσμα να δίνεται το πράσινο φως στις κατασκευαστικές εργασίες, καθώς ήδη είχαν εγκριθεί οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Το κτιριακό συγκρότημα θα φέρει την ονομασία «Athens Sansaviera» και θα αποτελείται από 67 πολυτελή εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με μεγάλους χώρους πολυτέλειας και άνεσης. Συγκεκριμένα, εκτός από τις πολυτελείς κατοικίες, το συγκρότημα θα περιλαμβάνει spa, γυμναστήρια, πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές, χώρους στέγασης των υπηρεσιών διαχείρισης (φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης), μέχρι και κινηματογράφο.
Το ακίνητο, ωστόσο, μέχρι να βρεθεί στα χέρια της ελληνοκαταριανής κατασκευαστικής εταιρείας QG Investments, η οποία εν τέλει το αγόρασε, άνηκε στο παρελθόν στην ισραηλινή εταιρεία Gnosis Investments -πρώην G4 BZPW Real Estate Development-, που είναι υπό τη διοίκηση του Πέτρου Πολίτη. Η ισραηλινή εταιρεία αγόρασε το εν λόγω ακίνητο έναντι 12,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, που το είχε για χρόνια αναξιοποίητο, ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο το πώλησε στην QG Investments.
Τειρεσίας και POS δεν πάνε μαζί!
Βαριά σύννεφα, που δεν θα φύγουν και πολύ εύκολα, μαζεύονται πάνω από εμπόρους που πρέπει να αποκτήσουν POS λόγω υποχρεωτικότητας (όπου υποχρεωτικότητα σημαίνει πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης), αλλά δεν τους τα παρέχουν οι τράπεζες λόγω μη τακτοποιημένων χρεών. Ενώ σε ένα σχετικά επίσημο επίπεδο ενημέρωσης υπάρχει η πρόθεση να λυθεί το θέμα, αυτό που ακούγεται είναι ότι όσοι είναι βαθιά… χρεωμένοι, ή μάλλον δεν πληρώνουν οφειλές τους, θα περάσουν δύσκολα. Αυτονόητο είναι ίσως το τι θα συμβεί σε όσους είναι στον Τειρεσία… άπιαστο όνειρο το POS. Και αν διερωτάσθε με απορία αν δραστηριοποιούνται εμπορικά επιχειρηματίες που είναι στο κόκκινο ή στον Τειρεσία, ε, ναι, υπάρχουν…
Τώρα, από την άλλη πλευρά, γίνεται μια …φιλότιμη προσπάθεια από τράπεζες να ξανατσεκάρουν το credit score εμπόρων πελατών τους, για να τους γλιτώσουν από τα πρόστιμα μη διάθεσης POS, αλλά, από όσα κόσκινα και να τους περάσουν, όταν χτυπάει το κόκκινο του χρέους, η πρόσβαση απορρίπτεται…
Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία και στο πλαίσιο αυτό, μια διαβούλευση γίνεται…
Στην Αθήνα το 2026 οι σημαντικότεροι διοργανωτές συνεδρίων παγκοσμίως
Την Αθήνα επέλεξε ο Διεθνής Σύνδεσμος Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων (IAPCO) για να πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Συνέδριό του για το 2026. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον συνεδριακό τουρισμό της Αθήνας, καθώς αναμένεται να φέρει στην πόλη περισσότερους από 150 κορυφαίους επαγγελματίες-μέλη του IAPCO, οι οποίοι αποτελούν τους σημαντικότερους «παίκτες» στη διεθνή συνεδριακή αγορά, ως διοργανωτές των μεγαλύτερων και σημαντικότερων συνεδρίων από πλευράς διάρκειας και αριθμού συμμετοχών. Η επιτυχής διεκδίκηση ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης του This is Athens με τέσσερις ελληνικές εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων, που αποτελούν και μέλη του IAPCO: AFEA, Convin, ERA και Erasmus.
Μεγαλώνει, αλλά δύσκολο να γίνει Νο1
H Domino’s, η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στο delivery πίτσας, επεκτείνεται σταθερά στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει Νο1 στην αγορά, όπου κυριαρχεί η ελληνική Pizza Fan (με πάνω από 90 καταστήματα). Παρ’ όλα αυτά, αναπτύσσεται σταθερά. Πρόσφατα άνοιξε στο Ναύπλιο. Συμπληρώνει 25 χρόνια στην Ελλάδα και έχει δίκτυο με πάνω από 40 καταστήματα, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες στην αγορά.
Τα «μυστήρια» της ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023
Πολύς λόγος γίνεται εδώ και καιρό για τη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023, η οποία αφορά 4.276 προσλήψεις στο Δημόσιο, μονίμων και αορίστου χρόνου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν μόνο τους επιτυχόντες του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2ΓΒ, που έλαβε χώρα σχεδόν έναν χρόνο πριν (04/03/2023). Οι επιτυχόντες όφειλαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση με την επιθυμητή σειρά προτεραιότητας των θέσεων που διεκδικούν. Η υποβολή των αιτήσεων, έπειτα από διάφορες παρατάσεις, έληξε στις 24 Ιανουαρίου 2024.
Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 (έναν μήνα μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας) το ΑΣΕΠ, επικαλούμενο «τεχνικό πρόβλημα κατά την αποθήκευση ορισμένων (!) αιτήσεων», κάλεσε όλους τους υποψηφίους να ελέγξουν και πάλι τις αιτήσεις τους και «αν διαπιστώσουν λάθη», να προβούν σε διόρθωση, η προθεσμία της οποίας έληξε την περασμένη Τρίτη (12/03).
Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν υπήρξε «λάθος» στην ηλεκτρονική του αίτηση. Ασφαλώς και καθένας από τους 11.469 αιτούντες μπορούσε απλά να αλλάξει τη σειρά των προτιμήσεών του, είτε υπήρξε λάθος είτε όχι. Αλλά γιατί κανείς να θέλει να αλλάξει τη σειρά των προτιμήσεών του έναν μήνα μετά; Μπορεί να άκουσε ότι είναι καλύτερο το κλίμα για τους διοικητικούς υπαλλήλους στο ένα υπουργείο, παρά στο άλλο. Λογικό! Μπορεί, όμως, να έμαθε ότι τοποθέτησε σε κακή σειρά τις προτιμήσεις του και «χάνει» τη θέση που ήθελε. Αλλά πώς να το μάθει αυτό; Μπορεί να το μάθει αυτό από κάπου; Μυστήρια πράγματα…