THEPOWERGAME
Η IDE του Κόκκαλη ήταν μόνο η αρχή
– Μπορεί μέσα στο 2023 η εξαγορά της IDE του Σωκράτη Κόκκαλη από την ισραηλινή IAI να αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα της χρονιάς, ειδικά για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει γενικώς μεγάλη κινητικότητα και αναμένονται αλλαγές και νέα deals στον χώρο. Τουλάχιστον δύο μεγάλες γνωστές επιχειρήσεις στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας -από τις λίγες που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης- βρίσκονται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με ξένους κολοσσούς. Δεν ξέρουμε πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις, αν και αυτό που ψιθυρίζεται είναι ότι το τίμημα που ζητούν οι Έλληνες θεωρείται υπέρογκο. «Μνηστήρες», και όχι τυχαία σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και πάλι, όπως και στην περίπτωση της IDE, Γάλλοι και Ισραηλινοί, που φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.
– Ειδικά οι Γάλλοι, που στην περίπτωση της IDE το φυσάνε και δεν κρυώνει. Να μην ξεχνάμε ότι πλέον βρίσκονται ξανά σε λειτουργία τα δύο Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα οποία επίσης έχουν ανακοινώσει το πρώτο συνεργασία με τη γαλλική Naval, αλλά και τη γερμανική TKMS, ενώ το δεύτερο με την ιταλική Fincantieri. Γενικά, διαφαίνονται, ασχέτως με το πώς θα κινηθούν τα ελληνικά εξοπλιστικά, πολλές αλλαγές στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Θετικό για την ελληνική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία, που δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια για να αναπτυχθεί και να βρει βηματισμό χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Δεν βγήκε λευκός καπνός
– Το μείζον θέμα της χθεσινής συνάντησης των προμηθευτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτός από το «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος, ήταν και οι επιδοτήσεις των 35 kVA. Ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε χθες στις διοικήσεις των εταιρειών πως θα εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ, ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται για τα περίπου 800 εκατ. ευρώ που έβαλαν από την τσέπη τους. Πάντως, δεν βγήκε λευκός καπνός στη συζήτηση για το κάθε πότε θα αλλάζει η εξίσωση που ενσωματώνεται στο «πράσινο» τιμολόγιο του ΥΠΕΝ.
Η πρώτη γεύση από τα αποτελέσματα εννεαμήνου
– Πέρα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, που επηρεάζουν αναμφίβολα την πορεία της αγοράς, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες οι εισηγμένες ενισχύουν την άποψη ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει ποιοτικές και φθηνές μετοχές. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες δείχνουν πως συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με τους δείκτες αποτίμησης να είναι χαμηλοί έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών, επισημαίνουν στα σχόλιά τους οι χρηματιστηριακές. Τόσο οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, όσο και η HelleniQ Energy, η ΔΕΗ με τα 980 εκατ. ευρώ EBITDA, αλλά και μικρότερες εισηγμένες, που δημοσίευσαν την πορεία του τρίτου τριμήνου, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ευελιξίας για τις μετοχές. Η αγορά περιμένει ότι η τάση θα συνεχιστεί με τις ανακοινώσεις κι άλλων εταιρειών που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες.
– Παίρνοντας τα αποτελέσματα με τη σειρά, θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο της Πειραιώς, όσο και της Alpha Bank ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και των ίδιων των διοικήσεων. Η Alpha Bank ήδη ανέβασε τον πήχη για τα κέρδη ανά μετοχή και περιμένει τώρα πάνω από 0,30 ευρώ, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πάνω από 0,29 ευρώ. Σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τα κέρδη ανά μετοχή που ανέμενε η διοίκηση είναι και η Τράπεζα Πειραιώς, αφού στο εννεάμηνο έχει πετύχει κέρδη 0,55 ευρώ και συνολικά περιμένει 0,65 ευρώ. Η HelleniQ Energy επίσης πήγε καλύτερα από τις εκτιμήσεις και εντυπωσίασαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες ανήλθαν στα 890 εκατ. ευρώ, από 620 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο. Θα δώσει και προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Βελτιωμένα κέρδη εμφάνισε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω Καφηρέα και οι αναλυτές περιμένουν ότι ετησίως το σύμπλεγμα αιολικών θα δίνει 70 εκατ. ευρώ EBITDA.
Καπάρο για τις βίλες στο Elounda Hills
– Ήταν ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος, ένας Ισραηλινός και ένας Έλληνας… Όχι, δεν είναι η αρχή ανεκδότου. Είναι μερικές από τις εθνικότητες αυτών που έχουν ήδη «καπαρώσει» βίλες στο Elounda Hills. Για την ακρίβεια, έχουν κλείσει τις 9 από τις 14 κατοικίες που πρόκειται να κατασκευαστούν στη μαρίνα. Αν και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε η θεμέλια λίθος του έργου, κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις πολύ προνομιακές τιμές με τις οποίες η Mirum έριξε τις κατοικίες στην αγορά, για να διερευνήσει το ενδιαφέρον. Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες από 90 τ.μ., μ’ ένα υπνοδωμάτιο, οι οποίες πωλούνται έναντι 495.000 ευρώ. Και αφού υπάρχει ζήτηση χωρίς καν να έχει γίνει συστηματική προβολή, είναι προφανές ότι σχεδιάζεται να αυξηθούν οι τιμές. Και μάλιστα γρήγορα.
Από την αρχή ο διαγωνισμός για τον Προβλήτα 6 του ΟΛΘ
Είναι αναπόφευκτο για έναν διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, και με το έργο να μην έχει ξεκινήσει, αυτός να επαναπροκηρύσσεται… Πρόκειται για το έργο της δημιουργίας του Προβλήτα 6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που αρχικά είχε κερδίσει η κοινοπραξία των Mytilineos Group και Rover Maritime. H προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 και η ανάθεση τελικά έγινε το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο, το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ εξαιτίας απουσίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Έτσι, φτάσαμε στο τέλος του 2023, όταν τα metrics του έργου έχουν αλλάξει εντελώς και με τον ανάδοχο να αρνείται να υλοποιήσει το έργο με τους όρους που είχε ορίσει πριν από τρία χρόνια. Έτσι, τώρα ξεκινά από την αρχή, με επαναπροκήρυξη του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προβλήτας 6 αποτελεί υποχρεωτική επένδυση της ΟΛΘ, που εκκρεμεί, όχι από το 2020, αλλά από το 2017, που η πλευρά Σαββίδη απέκτησε το λιμάνι.
Νέο πρωτόκολλο για τις ιχθυοκαλλιέργειες
– Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας απαντούν στον εισαγόμενο ανταγωνισμό μέσω της ποιότητας. Μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ φέρεται να προωθεί νέο πρωτόκολλο και οδηγό για τους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της προέλευσης των ψαριών. Εν τω μεταξύ, αν και η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μεσογειακών ψαριών στην ΕΕ, δέχεται έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία, που διαθέτει ολοένα και μεγαλύτερους όγκους στις ευρωπαϊκές χώρες, με τις εισαγωγές να αυξάνονται γεωμετρικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λευτέρη Λαζάρου, γνωστό σεφ με ειδίκευση στα ψαρικά, οι ιδιοκτήτες 5άστερων στην Ελλάδα προμηθεύονται λαβράκια και τσιπούρες από τη γειτονική Τουρκία, διότι τα παίρνουν έτοιμα φιλεταρισμένα. Δεν φαίνεται μάλλον να δίνουν και πολύ μεγάλη σημασία στις προδιαγραφές προέλευσης. Από την άλλη μεριά, όπως αναφέρθηκε σε παρουσίαση του ΕΛΟΠΥ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα και στην ΕΕ λειτουργούν με αυστηρό πλαίσιο νομοθεσίας, που καθορίζει τι πρέπει να τρώνε τα ψάρια και σε ποιες περιβαλλοντικές συνθήκες να αναπτύσσονται, αντίθετα με ό,τι ισχύει σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, οι οποίες δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα πρωτόκολλα.
Στη Φρανκφούρτη το… δεύτερο σπίτι της Παπακωνσταντίνου
– Πολλά και συχνά ταξίδια στη Φρανκφούρτη περιμένουν τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, τη γνωστή για τον πολυδιάστατο ρόλο της στην ελληνική αγορά υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την πρώτη μέρα του 2024 η κυρία Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει νέο μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντικαθιστώντας τον Ηλία Πλασκοβίτη, του οποίου η θητεία (έπειτα από 8 έτη) λήγει. Το όνομα της κυρίας Παπακωνσταντίνου αποτελεί προσωπική επιλογή του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συνεργάζεται μαζί της σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, ένα εκ των οποίων αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην αγορά και τον ρόλο της PQH, του εκκαθαριστή που έχει αναλάβει τα Μη Εξυπηρετούμενα όλων των τραπεζών που πέρασαν σε εκκαθάριση (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank κ.λπ.).
– Αν κρίνουμε από τη συχνότητα που συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ -ανελλιπώς κάθε τρεις εβδομάδες διάφορα εποπτικά θέματα πέφτουν στο τραπέζι της συνεδρίασης-, βλέπουμε τη σημερινή υποδιοικήτρια της ΤτΕ να παίρνει σύντομα βραβείο… happy flyer! Μια ματιά στο βιογραφικό της, πάντως, και στις θέσεις από τις οποίες έχει περάσει (επιγραμματικά και συνοπτικά: σε Ecofin, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΕΕ- Financial Services Working Group και πολλές άλλες) δικαιολογούν την πρόταση Στουρνάρα, την οποία τυπικά αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο.
«Ναι μεν, αλλά» από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το Flyover
– Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι υποστηρίζουν το έργο του Flyover, «γνωρίζοντας ότι επαγγελματικά θα πληγούμε σοβαρά το μεσοπρόθεσμο διάστημα λόγω της πίεσης του κυκλοφοριακού, αλλά με την αποπεράτωσή του θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Κρούουν τον κώδωνα, πάντως, για να μη γίνει το οδικό έργο σαν «το σχεδόν εικοσάχρονο ανέκδοτο με το μετρό». Ρίχνουν δε και κάποιες… σπόντες προς τις τοπικές Αρχές: «Η Θεσσαλονίκη σπάνια έχει την ευκαιρία να παίρνει έργα υποδομών, γιατί δυστυχώς δεν διεκδικούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της αυτά που ποσοστιαία θα έπρεπε να της αναλογούν. Είναι λοιπόν υποχρεωμένη, όταν της προσφέρουν ένα έργο να μην απεμπολεί την ευκαιρία».
Το Παγκράτι, ο νέος ανερχόμενος επενδυτικός προορισμός
– Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της ζήτησης ακινήτων στο Παγκράτι, καθώς έχει εξελιχθεί σε μια δημοφιλή περιοχή, τόσο για τοπικούς, όσο και για διεθνείς επενδυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers Greece, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για παραδοσιακά διαμερίσματα με νεοκλασική αρχιτεκτονική, όσο και για μοντέρνα, ανακαινισμένα ακίνητα. Στο Παγκράτι η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα διαμερίσματα κυμαινόταν συνήθως από 2.500 ευρώ ανά τ.μ. έως 3.500 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με παράγοντες όπως η τοποθεσία, η κατάσταση του ακινήτου και οι ανέσεις που διαθέτει. Ωστόσο, η προσφορά κατοικιών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ όσα βγαίνουν στην αγορά πωλούνται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ τριών έως έξι μηνών. Το εξελισσόμενο τοπίο της περιοχής επίσης παρουσιάζει μια πληθώρα ευκαιριών, είτε πρόκειται για οικιστικούς σκοπούς, είτε για επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, μπουτίκ ή πολιτιστικούς χώρους.