THEPOWERGAME
-Ο πρώην πρόεδρος της Attica Bank και πρώην υπουργός Παν. Ρουμελιώτης είχε στείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας στον όμιλο Καλογρίτσα. Τώρα ακούγεται πως θα είναι ένας από αυτούς που θα καταθέσουν στην επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση εμπλοκής του εργολάβου και του Ν. Παππά στις τηλεοπτικές άδειες. Θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο κ. Ρουμελιώτης. Θα στηρίξει άραγε τους ανθρώπους που τον εκπαραθύρωσαν από την Attica; Γιατί έτσι μαθαίνουμε.
Ο Paulson στην τηλεδιάσκεψη ΕΥΔΑΠ
-Ο ίδιος ο John Paulson, που ελέγχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ συμμετείχε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020. Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί από την πρόβλεψη των 157 εκατ. ευρώ για το αδιύλιστο νερό. Όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης αν δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, για τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν στο δημόσιο (ΕΥΔΑΠ Παγίων), η εταιρεία θα είχε ελαφρώς μεγαλύτερα κέρδη από το 2019.
Πρόκληση η αγορά της Ινδίας
-Έχετε ιδέα πόσες είναι οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου (μπορεί και πρώτη πια), την Ινδία; Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2020 οι εξαγωγές μας ανήλθαν στο «αστρονομικό» ποσό των 42 ευρώ, όταν στο μικροσκοπικό Γιβραλτάρ ήπιαν το ίδιο διάστημα ελληνικό κρασί αξίας 68 ευρώ. Άχρηστη πληροφορία της ημέρας; μπορεί, όπως μπορεί να είναι και πρόκληση για κάποιον να ανοίξει την συγκεκριμένη αγορά.
-Μπορεί η Ινδία να μην είναι αγορά στόχος για το ελληνικό κρασί για πολλούς λόγους (υψηλοί δασμοί, απαγορεύσεις , αχαρτογράφητη αγορά) όμως υπάρχει αυτό το 1% που είναι σε πληθυσμό μεγαλύτερο από την Ελλάδα που υπολογίζεται ότι καταναλώνει κρασί στο σπίτι και στα wine bar των ξενοδοχείων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κατανάλωση η οποία αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς χρόνο με τον χρόνο.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση
-Αρκετή ήταν η γκρίνια των καταναλωτών για τις υπηρεσίες των courier, ειδικά την περίοδο του δεύτερου lockdown η οποία συνέπεσε με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Όλοι έκαναν λόγω για κατακόρυφη αύξηση τζίρου και κερδών των εταιρειών του κλάδου με αντίστοιχη μείωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της ACS, του μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς, έδειξε ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.
-Παρά τις ουρές και την κατακόρυφη αύξηση της διακίνησης ο τζίρος της εταιρείας το 2020 αυξήθηκε κατά 15,8% ενώ τα κέρδη μόνο 4,7%. Όπως εξηγεί η εταιρεία οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνθηκών στο δεύτερο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπήρχε εντός της χρήσης μία θετική δικαστική έκβαση που έφερε στα ταμεία 1,3 εκατ. ευρώ όλη αυτή η “καλή” χρονιά θα οδηγούσε σε πολύ παραπάνω δουλειά χωρίς όμως κέρδος.
Αλλαγή γενικών στο Αγροτικής Ανάπτυξης
-Θέμα ημερών αν όχι και ωρών είναι οι ανακοινώσεις για το νέο ή τους νέους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είναι πλέον οριστικό ότι ο ως τώρα γενικός Γιώργος Στρατάκος αποχωρεί μετά από περίπου 20 μήνες στο υπουργείο κι είναι χαρακτηριστική η απουσία του από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αν και μέχρι τώρα σπάνια έλειπε όχι μόνο από το νομοθετικό έργο αλλά ακόμη και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Άγνωστο τι πρόκειται να γίνει με τον έτερο γενικό γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα, αν και είναι δεδομένη η επιθυμία του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού να αλλάξουν και οι δύο γενικοί.
Κονδύλι για την προβολή της ανακύκλωσης
– Τελικά πήρε έγκριση το σούπερ πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το έτος 2021. Το οκ δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για επικοινωνιακή προβολή ύψους 1.463.200 ευρώ για την τρέχουσα χρονιά. Ήδη πολλοί είναι εκείνοι στην κυβέρνηση που πιστεύουν πως η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω στα ζητήματα ανακύκλωσης συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ αλλά και σε σχέση με αυτά που απαιτεί η πράσινη ατζέντα Μητσοτάκη. Μην ξεχνάμε πως η Ευρώπη σε θέματα ανακύκλωσης είναι πολύ αυστηρή και η Ελλάδα πάντοτε απολογούμενη.
Πολλά τα θέματα για την COSCO
– Πολλά θέματα βάζουν οι ναυπηγοεπισκευαστές και βιοτέχνες του Πειραιά στην ατζέντα αναφορικά με την COSCO. Όπως μαθαίνει η στήλη εκμισθώνει τις Ναυπηγοεπισκευαστικές Υποδομές του Πειραιά ( κρηπιδώματα πρόσδεσης πλοίων και πλωτές δεξαμενές ) στους πλοιοκτήτες. Το ύψος των μισθωμάτων αναφέρεται ότι είναι υψηλό και μη ανταγωνιστικό. Επίσης οι λοιποί όροι της εκμίσθωσης είναι ιδιαίτερα επαχθείς.
– Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για την αύξηση του όγκου των εργασιών των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων στον Πειραιά. Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται, ότι ακόμα και αυτή η νέα πλωτή δεξαμενή την οποία εκπληρώνοντας υποχρέωσή τους έφεραν στη ΝΕΒ Περάματος το 2018, παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα (π.χ. βύθισμα 6,4 μέτρα, αντί 8,2 μέτρων).
– Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, η νυν κατάσταση των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών στον Πειραιά, είναι στη χειρότερη παρά ποτέ κατάσταση σε επίπεδα συντήρησης ενώ λείπουν οι υποδομές υγιεινής στους χώρους επισκευών πλοίων στην περίοδο COVID-19.
Εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο
– Σε περίοδο εξαγορών και συγχωνεύσεων περνάει μετά τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη συμφωνία ΑΧΑ – Generali ο κλάδος των ασφαλειών. Έμπειρα στελέχη του χώρου τονίζουν πως θα πρέπει να περιμένουμε νέο κύμα από το φθινόπωρο και μετά με δύο νέα σημαντικά deals τα οποία είναι κλειδωμένα κι άλλο ένα που θα αφορά πιο “ειδική εταιρεία” του χώρου.
-Ήδη μη αγγλόφωνος όμιλος ψάχνεται και αναμένεται να βρεθεί σε διαδικασία due dilligence εντός Μαΐου κι έπεται συνέχεια. Μην αποκλειστεί μάλιστα και το φαινόμενο funds που ήδη τοποθετούνται να προβούν σε νέες εξαγορές με στόχο την περαιτέρω συγκέντρωση. Πολλοί μιλούν για νέες κινήσεις του CVC άλλοι πάλι για νέους ενδιαφερόμενους.
Κάτι τρέχει με το ΤΑΙΠΕΔ
– Επικοινωνιακές κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη προχωρά σε ανανέωση του ιστότοπου του όμως πηγές μιλάνε για γενικότερο… ρεκτιφιέ. Ίσως και για μερικές σημαντικές προσθήκες στελεχών και απομακρύνσεις άλλων.