THEPOWERGAME
Γλώσσεψε την μπέρδα του ο αντιπρόεδρος!
Κάπως μπερδευτήκαμε με όσα είπε χθες στο συνέδριο του Economist ο (πρώην;) σύντροφος Γ. Μάργαρης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής τεχνολογίας, ανάπτυξης συστήματος και στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ. Τελικά χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε νέα δίκτυα; Για να μην παρεξηγηθούμε κι εμείς, από τα συμφραζόμενα όσων ανέφερε στην ομιλία του καταλάβαμε πως δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε τον ΑΔΜΗΕ, δεν μπορεί να κάνει και θαύματα, αφού ούτως ή άλλως θα περισσεύει ενέργεια από τις ΑΠΕ! Άλλα υποστηρίζει η αγορά, πάντως. Άλλα ζητάει και η ρυθμιστική Αρχή, όπως τουλάχιστον ακούμε από τις ομιλίες και τις δηλώσεις. Από την ομιλία του Γ. Μάργαρη εμείς καταλάβαμε πως για τα επόμενα 10-20 χρόνια, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία ωρίμανσης έργων του ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής θα ασχολείται με το καλώδιο προς Γερμανία. Τη νέα Μεγάλη Ιδέα!
Στόχος το 500άρικο
– Συμμετέχει και ο Νίκας στη λίστα του ΥΠΑΝ με τις εταιρείες που προχωρούν σε «μόνιμη μείωση τιμής». Η εταιρεία είχε ανακοινώσει μειώσεις τιμών από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά δεν εμφανίστηκε στην αρχική άτυπη ενημέρωση. Συμμετέχει στο μέτρο με 22 κωδικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες, 25.10.2023, το ΥΠΑΝ. Η λίστα αριθμεί 233 προϊόντα από 21 βασικές κατηγορίες και οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως και 23%. Ακούμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι σύντομα να φτάσουν τα 500 τα προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής.
Οι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση
– Τη μέση λύση στη διαμάχη μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων φαίνεται ότι επιχειρεί να δώσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο χθες, αναφέρθηκε στην αλλαγή που θα φέρει ο νέος χρόνος στο φορολογικό καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: «Πρέπει να ακούσουμε τα παράπονα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για νόθευση ανταγωνισμού, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τους ανθρώπους που έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα. Πάμε σε μια ήπια λύση, παίρνουμε τις περιπτώσεις που είναι τρία και πάνω τα ακίνητα και επιβάλλουμε καθεστώς ΦΠΑ. Να έχεις ένα ή δύο είναι πρόσθετο εισόδημα, από τρία και πάνω μοιάζει με επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάποιος έχει 978. Για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, εισάγουμε αυτό το σύστημα, θα το βάλουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά». Βέβαια, να σημειώσουμε ότι όσοι διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό ακινήτων ούτως ή άλλως έχουν συστήσει εταιρεία. Δεν τους συμφέρει να λειτουργήσουν αλλιώς…
Η dream team
-Το πιο θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα, του 27th Annual Economist Government Roundtable και σίγουρα τα εύσημα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, απέσπασαν χθες τέσσερις μαθητές. Οι Αλέξανδρος Κατσαρώνας και Κωνσταντίνος Κουκάκης της μαθητικής εταιρείας Microgreens Magicgreens και η Κορίνα Μαλασίδη και Γιάννης Τερψιάδης της Isometricks κέρδισαν το ένθερμο χειροκρότημα ομιλητών και παρευρισκομένων στο συνέδριο, καθώς οι επιχειρήσεις τους κατάφεραν, δύο διαδοχικές χρονιές, το 2022 και το 2023, να βρεθούν στο υψηλότερο βάθρο, κερδίζοντας τις πρώτες θέσεις σε δύο πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.
– Στη Microgreens Magicgreens, όπως είπαν οι ιδρυτές της -μαθητές στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο του Κιλκίς-, που αναδείχθηκε ως η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022, ήδη η ομάδα περιμένει να ενηλικιωθούν όλα τα μέλη της, ώστε από μαθητική να γίνει κανονική επιχείρηση. H δε θεσσαλονικιώτικη Isometricks, που ίδρυσαν 17 μαθητές της Α’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κατέκτησε το 2023 την πρώτη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες στον διαγωνισμό GEN-E της JA Europe, ήδη κάνει πωλήσεις του προϊόντος της, ενώ αυξάνει το πελατολόγιό της. «Είστε η dream team της Ελλάδας», είπε στους μαθητές ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν ομιλητής στο ίδιο πάνελ, καλώντας τους να μπουν -όταν έρθει η ώρα- στο μητρώο του Elevate Greece.
Τα αποτελέσματα στον ΟΛΠ, τα TEUs και τα αυξημένα τέλη
Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη του ΟΛΠ στο 9μηνο. Όπως αναμενόταν, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% και τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) κατά 41%. Μάλιστα, αυξήθηκαν και οι όγκοι, εκτός από τον Προβλήτα Ι, όπου οι όγκοι υποχώρησαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του ΟΛΠ, η εταιρεία πέτυχε αύξηση εσόδων, ωστόσο η διακίνηση TEUs (εμπορευματοκιβωτίων) μειώθηκε κατά 20%. Πώς γίνεται αυτό; Με την αύξηση των τελών. Διακινείς λιγότερα εμπορεύματα, αλλά σε υψηλότερη τιμή ανά μονάδα… Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνεται έως έναν βαθμό, καθώς κάποια στιγμή η αγορά θα αναζητήσει άλλες λύσεις.