THEPOWERGAME
Αθήνα καλεί Νέο Δελχί για την υψηλή τεχνολογία
-Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη – Ναρέντρα Μόντι βρέθηκε η τεχνολογία, αλλά και το ζέον θέμα της έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων σε μια σειρά από κλάδους, μεταξύ αυτών και η πληροφορική. Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων Ελλάδας-Ινδίας, με την τελευταία να αποτελεί υπερδύναμη στο ΙΤ (τόσο στο λογισμικό όσο και στο hardware), ενώ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που ασχολούνται με την πληροφορική. Η διμερής ατζέντα στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας είναι ανοιχτή εδώ και καιρό και ανανεώνεται με κάθε ευκαιρία. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του έτους ο Έλληνας -τότε- υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας είχε τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα Καινοτομίας της Ινδίας Ανουράγκ Τζεν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
-Στη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, συζητήθηκε η διάθεση συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Στόχος, όπως τον είχε εκφράσει τότε ο κ. Δήμας, ήταν «να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με το οικοσύστημα καινοτομίας της Ινδίας». Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε όντως να δημιουργούνται αυτές οι γέφυρες με μια χώρα που -αν μη τι άλλο- ξέρει καλά από υψηλή τεχνολογία, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες μπήκε στο κλαμπ των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων του πλανήτη, προσσεληνώνοντας με επιτυχία δικό της πύραυλο στον νότιο πόλο της Σελήνης…
Το παράδοξο των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία
-Αν και οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 3% στο εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές προς την σημαντικότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 30%. Το ελληνικό παράδοξο οφείλεται στη μεγάλη -συγκριτικά- μείωση των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών προς την Γερμανία στο εξάμηνο του 2022, ως εκ τούτου το rebound φέτος είναι εντυπωσιακό.
-Πέραν τούτου, η μεγάλη μείωση στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ιβηρική χερσόνησο λόγω της λειψυδρίας ωφέλησε τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά να κερδίσουν μερίδιο -και – στη γερμανική αγορά καθώς οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 5% συγκριτικά και με το 2021.Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας De Statis, οι Γερμανοί καταναλωτές δαπάνησαν λιγότερο για τρόφιμα και ποτά στο β΄ εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ συνολικά οι καταναλωτικές τους δαπάνες ήταν κατά 1,2% χαμηλότερες. Εξαίρεση στον κανόνα τα αυτοκίνητα καθώς έγιναν περισσότερες αγορές από το 2022.
Στα ύψη οι τιμές των ξενοδοχείων
-Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση των τιμών των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων φέτος σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τη STR, εταιρεία ανάλυσης παγκόσμιων στοιχείων και δεδομένων για τον κλάδο της φιλοξενίας, η μέση ημερήσια τιμή δωματίου στα ξενοδοχείων της Ευρώπης παρουσίασε τον Ιούλιο αύξηση 47% έναντι του Ιουλίου του 2019 και κατά 13,4% έναντι του περσινού Ιουλίου. Βάσει των στοιχείων της STR, οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών είναι η Ιταλία (+51%), το Ην. Βασίλειο (+31%), η Ισπανία (+30%) και η Γερμανία (+18%). Η μέση ημερήσια τιμή δωματίου στα καταλύματα σε όλο τον κόσμο παρουσίασε τον Ιούλιο αύξηση 6,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σύμφωνα δε, με την εταιρεία διαχείρισης ταξιδίων CWT, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το 2024.
Πάμε Μογγολία;
-Ανοίγει ο δρόμος για την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με τη Μογγολία, μετά τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στις εταιρείες των συμβαλλόμενων μερών να αποκτούν δικαίωμα κίνησης από / προς όλα τα σημεία της επικράτειας των συμβαλλόμενων μερών, καθώς και όλα τα ενδιάμεσα και πέραν αυτών σημεία. Και μπορεί να μην ακούγεται ως μια εξέλιξη που θα αλλάξει το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας μας (πόσοι Μογγόλοι τουρίστες μπορεί πια να έρθουν στην Ελλάδα;), είναι όμως σημαντικό να ανοίγουν αεροπορικές συνδέσεις με μακρινές χώρες.
-Μιλάμε για μια χώρα της Ασίας, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό για τους πολίτες των χωρών αυτών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Από την άλλη, η Μογγολία χρειάζεται μια πύλη εισόδου τουριστών αλλά και προϊόντων στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι ιδανική για κάτι τέτοιο. Μένει πάντως να αποδεχτεί στην πράξη η αξία αυτής της συμφωνίας για την αγορά και θα δούμε το επόμενο διάστημα αν οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενδιαφέρον να αναπτύξουν δρομολόγια. Σίγουρα όμως όσοι Έλληνες ψάχνουν αντισυμβατικούς μακρινούς προορισμούς, η Μογγολία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, με τεράστια ιστορία που ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή.
Εξαγωγές ξυριστικών και αρωμάτων στους Παλαιστίνιους
-Αν και οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές της Παλαιστίνης με την Ελλάδα παραμένουν αμελητέες, είναι αξιοσημείωτη η τάση που καταγράφεται στα είδη καλλωπισμού. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι προϊόντα ξυρίσματος, ομορφιάς και αρώματα ώθησαν τις εξαγωγές της Ελλάδας στην Παλαιστίνη το 2022. Σημείωσαν αύξηση στα 1,96 εκατ. ευρώ έναντι 779 χιλ. ευρώ το 2021. Από την άλλη μεριά, οι εισαγωγές από την Παλαιστίνη σημείωσαν καθίζηση σε σύγκριση με το 2021 (80 χιλ. ευρώ έναντι 319 χιλ. ευρώ το 2021).