THEPOWERGAME
Άλλο Νίκος κι άλλο Γιώργος
Και οι τελευταίοι (σε αξία) έσονται πρώτοι (στη σειρά τηλεφώνου στον νέο υποψήφιο Περιφερειάρχη, κ. Νίκο Χαρδαλιά). Ο γνωστός και μη εξαιρετέος συνονόματος γνωστού σεφ πρώτευσε (!!!) και σε κάτι στη ζωή του. Αφού μαγείρεψε ανάλατο τουρλού στην Περιφέρεια Αττικής, προκαλώντας ίλιγγο στον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής, τώρα θέλει να μαγειρέψει και για τον επερχόμενο περιφερειάρχη! Βέβαια, άλλο Νίκος κι άλλο Γιώργος. Ο Νίκος έχει δοκιμαστές έμπειρους, που προτιμούν τη γνήσια μεσογειακή κουζίνα και όχι τις άνοστες σούπες (που κοστίζουν όμως σαν φιλέτα αργής ωρίμανσης!). Οπότε, Ηλία, τον νου σου. Φύγε όσο είναι νωρίς. Μη γίνεις σαν τον μαθητή του Χριστού, τον Πέτρο, που από πρώτος έγινε τελευταίος και πέθανε μαρτυρικά στον σταυρό (ανάποδα).
Άλλο ένα κτιριακό ΣΔΙΤ που καθυστερεί
Να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για το έργο, προϋπολογισμού 42,34 εκατ. ευρώ, που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είχε κατατεθεί μια προσφορά από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία είχε θεωρηθεί, μάλιστα, πως καλύπτει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού από την αρμόδια επιτροπή. Η διοίκηση της Περιφέρειας αναφέρει στην απόφασή της πως η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.
Τι συμβαίνει με τις φοιτητικές κατοικίες με ΣΔΙΤ;
Πάντως, πολλά κτιριακά έργα με ΣΔΙΤ είτε καθυστερούν, είτε αναβάλλονται. Κύρια αιτία είναι η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, αλλά και του εργατικού κόστους, στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα από την εκκίνηση των σχετικών διαγωνισμών. Για παράδειγμα, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και διαχείριση φοιτητικών κατοικιών με ΣΔΙΤ πάνε από χρόνο σε χρόνο. Προ ημερών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έδωσαν νέα παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους ομίλους που είχαν περάσει στο τελικό στάδιο, με την ελπίδα πως αυτήν τη φορά κάποιος θα εμφανιστεί…
Πληροφορικάριοι εγκαταλείπουν το Δημόσιο
Συναφές είναι το πρόβλημα που ανακύπτει και με τους χαμηλούς μισθούς στο Δημόσιο, οι οποίοι ξεπάγωσαν μεν έπειτα από 10 και πλέον χρόνια (οι αυξήσεις ισχύουν από το 2024), ωστόσο δεν είναι ανταγωνιστικοί για συγκεκριμένους τομείς και ειδικότητες της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τεχνικών πληροφορικής, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με 900 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι. Έτσι, παρατηρείται το πρωτοφανές -για τα ελληνικά δεδομένα- φαινόμενο μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι να παραιτούνται για να απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το ΥΠΟΙΚ που έγινε ΥΠΕΘΟΟ και η μεταφορά μιας σημαντικής διεύθυνσης στο Υποδομών
Με Προεδρικό Διάταγμα μετονομάστηκε το υπ. Οικονομικών σε υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών (ΥΠΕΘΟΟ). Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα μάλιστα μεταφέρεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στο υπουργείο Υποδομών. Συγκεκριμένα, η σχετική διεύθυνση μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπ. Υποδομών.
Η απόφαση αυτή μεταφέρει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έναν μεγάλο όγκο κατασκευαστικών έργων, αγροτικής ανάπτυξης, στο υπ. Υποδομών. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ υλοποιεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Τέτοιου είδους έργα είναι η λιμενοδεξαμενή στο Λασίθι (18,5 εκατ. ευρώ), το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λαρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας (24 εκατ. ευρώ), τα αρδευτικά έργα στον Νέστο (51 εκατ. ευρώ), το Φράγμα Μιγανιώτικο (29,5 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Απαγορευτικές οι τουριστικές περιοχές για δημόσιους υπαλλήλους
Σε «mission impossible» εξελίσσεται η μετάβαση δημοσίων υπαλλήλων σε τουριστικές περιοχές για υπηρεσιακούς λόγους. Τα 60 ευρώ με τα οποία επιδοτεί το Ελληνικό Δημόσιο τη διανυκτέρευση των υπαλλήλων του (και) στις τουριστικές περιοχές, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι τιμές, δεν τους δίνει παρά την επιλογή για ύπνο… κάτω από τα αστέρια, καθώς είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν δωμάτια σε αυτές τις τιμές, ιδίως στη high season.
Το πρόβλημα αναδεικνύεται με έμφαση τώρα, που υπάλληλοι από συγκεκριμένες υπηρεσίες καλούνται να μεταβούν σε τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές (Ρόδος) ή τον καύσωνα (Κρήτη) για να διαπιστώσουν τις ζημιές (στη γεωργική παραγωγή, για παράδειγμα) και οι οποίοι ευλόγως διερωτώνται πού και υπό ποιες συνθήκες θα διαμείνουν. Βεβαίως, το ποσό ανά διανυκτέρευση έχει αυξηθεί στα 80 ευρώ με το προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, πλην όμως θα ισχύσει από το 2024.
Γιγαντώνεται το «Κίνημα της πετσέτας»
Η Πάρος έδειξε τον δρόμο με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται καθημερινά με εξορμήσεις στις παραλίες του νησιού, απαιτώντας την απελευθέρωση των ακτών από τους μισθωτές που παρανόμως εκμεταλλεύονται όλο τον χώρο, μη αφήνοντας σπιθαμή άμμου για τους απλούς πολίτες. Συνέχισε η Ρόδος, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν τακτικές μαφίας από τους εκμεταλλευτές των παραλιών. Τη σκυτάλη πήρε η Κρήτη με την πρωτοβουλία πολιτών «Save Falasarna», που θέτουν 10 ερωτήματα που καταδεικνύουν την ιδιωτικοποίηση της ομώνυμης παραλίας. Οι φωνές των απλών πολιτών που απαιτούν την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τόπο τους πληθαίνουν, φτάνοντας στ’ αυτιά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία, είχαμε κάνει έλεγχο με τη Δημοτική μας Αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η Ελληνική Αστυνομία και η επιτροπή του δήμου, τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, ως ορίζει η νομοθεσία», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Ωστόσο, σε παλαιότερες δηλώσεις του στο powerame.gr, ο κάτοικος Πάρου και εμπνευστής της Κίνησης Πολιτών Πάρου, Χρίστος Γεωργούσης, είχε τονίσει πως η ανταπόκριση από τη δημοτική Αρχή δεν ήταν η δέουσα, με το μπαλάκι των ευθυνών να πετιέται στην ΕΤΑΔ από μέρους της. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει σε χθεσινή ανάρτησή του στα social media πως η Κίνηση Πολιτών Πάρου (αλλά και οποιοσδήποτε περιοχής) για Ελεύθερες Παραλίες δεν είναι απλά ένα «κίνημα της πετσέτας». Σκοπός και μέριμνα δεν είναι απλώς να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για την πετσέτα αντί της παράνομης ξαπλώστρας. Στόχος είναι η και η ελεύθερη πρόσβαση, η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της αισθητικής, η ορατότητα, η μη καταπάτηση. «Η μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι δεδομένη σε όλες τις παραλίες των Κυκλάδων, αυτά να τα έχουν υπόψη τους όλοι που αγαπούν τον τόπο και οι Κινήσεις των Πολιτών, για να συνεννοούμαστε. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος και να απομακρυνθούν ως ζημιογόνα τα τέρατα αυτά, τουλάχιστον ας περιοριστούν στα όρια που τους δίνουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν. Αν κινδυνεύει το περιβάλλον, κινδυνεύει και ο τουρισμός και γι’ αυτό όλες οι διαμαρτυρίες και τα πορίσματα πρέπει να πηγαίνουν και στα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Οι κακομαθημένοι της πολυθρόνας και των κρεβατιών στις παραλίες δυσφημούν τον τουρισμό και την Πάρο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η πρώτη νίκη
Πάντως, ήδη από χθες η Πάρος μετρά την πρώτη της νίκη έπειτα από τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της και οι υπεράριθμες ξαπλώστρες από τη Μικρή Σάντα Μαρία -πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού- απομακρύνθηκαν.