THEPOWERGAME
Στο στόχαστρο της οικονομικής εισαγγελίας η δράση της Ellington
– Ραγδαίες φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της Attica Bank και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο που έχει παίξει η Ellington. Μετά τα όσα αποκαλυπτικά έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, εκτιμάται ότι η παρέμβαση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστου Μπαρδάκη, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, δεν χρειάζεται καν καταγγελία, από τη στιγμή που έχουν αναδειχθεί τόσο σοβαρές πτυχές της όλης υπόθεσης. Κι όταν λέμε σοβαρές, αναφερόμαστε στο γεγονός ότι μια εταιρεία συμμετέχει και επηρεάζει τις επιφάσεις μιας τράπεζας, χωρίς επί της ουσίας να έχει καμία μετοχική σχέση με το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα. Αν λάβουμε υπόψη τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυρία Μαραγκουδάκη και η «παρέα» της (γιατί περί παρέας πρόκειται) είδε φως και μπήκε. Ο οικονομικός εισαγγελέας, που έχει αρμοδιότητα να έρευνα ακόμη και ενδείξεις που πιθανόν να οδηγούν σε εγκληματικές δραστηριότητες, εκτός από υποχρέωση, έχει και μεγάλη ευθύνη έναντι των μετόχων, αλλά ευρύτερα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ένας περίεργος «γάμος» ΤΜΕΔΕ – Ellington
– Ένα από τα βασικά σημεία στα οποία οφείλει να εστιάσει ο οικονομικός εισαγγελέας είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το 2021 προέκυψε συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και του σχήματος ΤΜΕΔΕ – Ellington, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Σύμφωνα με την απόφαση του (τότε) ΔΣ της Attica Bank, ύστερα από την κατανομή των νέων μετοχών, συνολικής αξίας 240 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
- ΤΧΣ: 63,1% από 68% πριν.
- ΤΜΕΔΕ: 9,9% από 14,7% πριν.
- Ellington: 14,7% από μηδενική συμμετοχή πριν.
Μαζί με το ΤΜΕΔΕ κατείχαν το 24,6% της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που διατέθηκαν στη Rinoa Ltd, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ ΤΜΕΔΕ-Ellington-ΤΧΣ και ES Gini. Από την έρευνα ενδεχομένως να προκύψει ότι επί της ουσίας τα χρήματα που «επένδυσε» η Ellington δεν ήταν δικά της, αλλά «δανεικά» από το ΤΜΕΔΕ. Και εδώ προκύπτει και τεράστια ευθύνη της διοίκησης του ταμείου. Γενικώς μιλάμε για ένα ντόμινο ευθυνών, που από τη στιγμή που θα αποφασίσει ο Μπαρδάκης να ξεκινήσει σχετική έρευνα, θα χρειαστούν πούλμαν από εισαγγελείς για να ολοκληρώσουν τη σχετική έρευνα.
Ο… χαρταετός της Λαζαράκου
Πάντως, πρέπει να σας πω ότι μου προκαλεί εντύπωση και η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, τα όσα αποκαλυπτικά έρχονται στο προσκήνιο και αποδεικνύουν ένα δυσώδες παρασκήνιο σε σχέση με τη συμμετοχή της Ellington στην Attica Bank. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος του ανεπτυγμένου κόσμου η αντίστοιχη Λαζαράκου θα είχε ήδη δράσει και ενδεχομένως από κοινού με τον αντίστοιχο επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού εΕγκλήματος.
Έκπληξη Λογοθέτη στην Κατεχάκη
Ένα πρόσωπο που, όπως μαθαίνω, αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη επελέγη για τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο λόγος για τον Μάνο Λογοθέτη, έναν τεχνοκράτη της πολιτικής, που έκανε σοβαρή δουλειά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον Νότη Μηταράκη φαίνεται πως δεν έπαιξε κανέναν (απολύτως) ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού. Απεναντίας, ίσως και να ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Λογοθέτη. Πάντως, βασικό κριτήριο στην επιλογή του γενικού γραμματέα του ΠΡΟΠΟ ήταν η απόσταση που έχει ο νέος γενικός γραμματέας από τα όσα λαμβάνουν χώρα στο «βαθύ κράτος» της Κατεχάκη. Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε σε καμία περίπτωση πρόσωπο από την Αστυνομία. Και αυτό γιατί το παρελθόν έδειξε ότι ήταν λάθος το συγκεκριμένο μοντέλο.
Πάρτι με λιγότερους καλεσμένους
– Με λιγότερους κωδικούς σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 συντελείται το πάρτι στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου (Ιούνιος), δραστηριοποιούνται 27.219 κωδικοί, όταν τον Ιούλιο του 2019, τέσσερα χρόνια πριν, δραστηριοποιούνταν 28.661 κωδικοί. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια εισόδου και ανάμειξης στα χρηματιστηριακά δρώμενα, είτε παλαιών παικτών, είτε νέων. Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα που εκφράζουν χρηματιστές, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές με κωδικούς από το παρελθόν εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά. Επειδή, όμως, έχει συντελεστεί ένα μεγάλο ράλι, σχεδόν 45% από την αρχή του χρόνου για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφουν και οι ξένες αγορές στα υψηλά τους, ανησυχούν μήπως έχουν αργήσει να πάρουν θέση. Ωστόσο, ακόμα και τώρα υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.
! Για τις 24 Αυγούστου 2023 μετατέθηκε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι του Βόλου. Αρχικά είχε οριστεί για τις 4 Αυγούστου 2023, αλλά το αίτημα ενός ενδιαφερόμενου επενδυτικού σχήματος οδήγησε στη μικρή αυτή μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών.
Λάμψα, Διβάνης και Grivallia ερίζουν για το Μέγαρο Μποδοσάκη
– Με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την εκμίσθωση του Μποδοσάκειου Μεγάρου στην Αμαλίας. Ειδικότερα, έπειτα από παράταση δύο ημερών έληξε η προθεσμία για την αρχική εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών που διεκδικούν το εμβληματικό κτίριο βρίσκονται ο όμιλος ΛΑΜΨΑ, με ισχυρό αποτύπωμα στην πλατεία Συντάγματος, η Grivalia Hospitality και ο όμιλος Διβάνη. Το ενδιαφέρον που υπήρξε ήταν κυρίως για ξενοδοχειακή χρήση του Μποδοσάκειου Μεγάρου, ενώ υπήρχαν και προτάσεις για τη μετατροπή του και σε γραφεία. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πλημμυρίζει Ισραηλινούς η Λευκάδα
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών επενδυτών έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια η Λευκάδα. Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο στην περιοχή και αγοράζουν σωρηδόν βίλες και οικόπεδα στο νησί για επενδυτικούς λόγους. Κυρίως προτιμούν τα οικόπεδα για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς κατασκευαστές.
Big bang οι startups
– Γράφαμε τις προάλλες για το πώς οι startups λειτουργούν σαν big bang για τις εδραιωμένες εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Οι μεγάλοι όμιλοι της εγχώριας αγοράς γίνονται «startup friendly», σε μια προσπάθεια να εντάξουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις στο χαρτοφυλάκιό τους, προωθώντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους και επιταχύνοντας την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση. Σε αυτήν την κατηγορία των εταιρειών ανήκει και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, που μέσω της πρωτοβουλίας «Venture Capital» αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών, επενδύοντας έως 40 εκατ. δολάρια μεσοπρόθεσμα για να συνάψει συνεργασίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής του στρατηγικής.
– Ήδη ο όμιλος προχώρησε σε επένδυση στη Zacua Ventures, ένα παγκόσμιο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων, που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις, με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το οικιστικό περιβάλλον. Επιπλέον, ο όμιλος αύξησε την υφιστάμενη επένδυσή του στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Ανοίγει το 2024 το νέο ξενοδοχείο στο Ξενία Χίου
– Περισσότερα από τρία χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά το Ξενία Χίου και πλέον η Avlum SA, που το έχει εκμισθώσει, εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο το 2024. Η Avlum SA, μέλος του ομίλου εταιρειών Τσάκος, εκμίσθωσε το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας το 2020. Η μελέτη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου, που έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χίου από το 2021 έως και σήμερα, περιλαμβάνει τη λειτουργία 24 δωματίων, κοινόχρηστων χώρων, χώρους εστίασης και αναψυχής.
Δεν περιμένουν πια στο ακουστικό τους …
– Φως στο τούνελ με τη χείρα βοηθείας της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να βλέπουν οι ασθενείς στην Ελλάδα. Αν και για τους περισσότερους πολίτες, που δεν έχουν βαθιές τεχνολογικές γνώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη δεν λέει τίποτα, οι Έλληνες ασθενείς μαθαίνουν, εδώ και κάποιους μήνες, ότι βρίσκεται πίσω από μικρά καθημερινά… θαύματα. Αυτό τουλάχιστον λένε οι πολίτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο έχει μπει στην εποχή του Artificial Intelligence. Κάνοντας χρήση της καινοτόμου πλατφόρμας της ελληνικής startup Môveo AI, το νοσοκομείο έχει δημιουργήσει τον δικό του ψηφιακό εικονικό βοηθό, ο οποίος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις ασθενών και συνοδών.
– Ερωτήσεις όπως «πώς κλείνω ραντεβού σε εξωτερικό ιατρείο;», «πώς κλείνω ραντεβού για εξετάσεις;», «ποιο είναι το κόστος των εξετάσεων;», «ποιο είναι το ωράριο του επισκεπτηρίου;». Οι πολίτες μπορούν, εύκολα και χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν στο ακουστικό τους, να λάβουν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματά τους. Ο ψηφιακός εικονικός βοηθός τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023 και έχει φθάσει να απαντά αυτοματοποιημένα σε περισσότερα από 2.500 ερωτήματα ανά μήνα, με ποσοστό επιτυχίας υψηλότερο του 95%. Μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο έχει πετύχει αυτοματοποίηση και εξορθολογισμό των διαδικασιών και εργασιών εξυπηρέτησης, τη βελτίωση των δεικτών εξυπηρέτησης του κοινού και λοιπών συναλλασσόμενων, καθώς και τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα ερωτήματα των πολιτών.