THEPOWERGAME
ΕΣΠΑ: Κοσμοσυρροή για τον «πράσινο» μετασχηματισμό των ΜμΕ
– «Πατείς με, πατώ σε» τελικά έγινε στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τον «Πράσινο» Μετασχηματισμό των ΜμΕ. Μέχρι τώρα έχουν συλλεγεί πάνω από 6.000 επενδυτικά σχέδια συνολικής αιτούμενης χρηματοδότησης 671 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ και στόχος ήταν η συγκεκριμένη πρόσκληση να παραμείνει ανοιχτή σε προτάσεις για δύο χρόνια. Τελικά η προσφορά καλύφθηκε μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιφέρειες η ζήτηση ήταν τέτοια, που ξεπέρασε τον διαθέσιμο προϋπολογισμό που προβλέπουν οι κανόνες του ΕΣΠΑ. Έτσι, πολλές προτάσεις θα μείνουν απέξω, αναμένοντας την αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά πόρων από την άλλη πρόσκληση του ΕΣΠΑ, που αφορά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΜμΕ.
Το ηλεκτρονικό μάτι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
– Τρέχει από χθες ο διαγωνισμός για την τεχνική αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να βγει στον «αέρα» ένας ακόμα διαγωνισμός για τη συνολική ηλεκτρονική αναβάθμιση της ελληνικής εποπτικής αρχής με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργο το οποίο βρίσκεται στη φάση της πρόσληψης συμβούλου προς το παρόν, ο οποίος θα συντάξει τις προδιαγραφές για τη σύνταξη του διαγωνισμού. Για την ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες πληροφορικής να υποβάλουν προσφορά έως τις 14/7, με ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών στις 19/7, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 310.000 ευρώ. Όπως εξηγεί στο powergame.gr πηγή της Κεφαλαιαγοράς, το έργο είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του επόπτη, αφού θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την κατάθεση, μεταξύ άλλων, των ισολογισμών των εισηγμένων, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων, σύγκρισης με τις προηγούμενες εταιρικές περιόδους ανακοινώσεων (τριμήνων ή ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων). Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα δίνεται η ευκαιρία άμεσης επέμβασης της Επ. Κεφαλαιαγοράς, για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη σύμβαση που τρέχει, θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης τουλάχιστον δέκα ατόμων από το προσωπικό της εποπτεύουσας αρχής, ενώ θα προβλέπονται η συντήρηση και υποστήριξη του συστήματος για δύο χρόνια μετά τη λήξη της ετήσιας εγγύησης καλής λειτουργίας, όπως προβλέπεται ρητά. Είναι η πρώτη φορά που η Κεφαλαιαγορά προβαίνει σε τέτοια ουσιαστική αναδιοργάνωση των τεχνικών υπηρεσιών και δυνατοτήτων της, θυμίζοντας σε πολλούς εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά την ανυπαρξία της εποπτεύουσας Αρχής όταν πριν από πέντε χρόνια είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της Folli Follie, με τα funds να βγάζουν στον αέρα την υπόθεση, ενώ το θέμα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εσωτερικά από την Επιτροπή.
! Τις τελευταίες ημέρες το Enterprise Greece βρίσκονταν στον… δρόμο. Για την ακρίβεια, για κάποιες ημέρες εμφανιζόταν σίγουρη η πλήρης μετακόμισή του στο υπουργείο Ανάπτυξης από το υπουργείο Εξωτερικών. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται, πάντως, πως τελικά η μετακόμιση δεν θα γίνει και θα παραμείνει στο Εξωτερικών.
Κυνήγι εργαζομένων
– Στο κυνήγι εργαζομένων στον χώρο της Πληροφορικής επιδίδονται οι εταιρείες στην Ελλάδα. Σήμερα, 1 στις 2 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στο ΙΤ. Μάλιστα, η πρόθεση προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής αυξήθηκε κατά 39% μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο (μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου 2023). Συγκεκριμένα, το 48% των εργοδοτών σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις tech ταλέντων. Μόλις το 9% προβλέπει μείωση, ενώ το 42% δεν αναμένει κάποια αλλαγή και ένα ανεπαίσθητο ποσοστό (1%) δεν γνωρίζει τι θα κάνει.
Παρά τις αυξημένες προθέσεις προσλήψεων, 8 στους 10 (81%) Έλληνες εργοδότες αναφέρουν δυσκολία εύρεσης tech υποψηφίων, σύμφωνα με την Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup. Πρώτη προτεραιότητα στελέχωσης των εργοδοτών αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη (39%), ενώ ακολουθούν η Εμπειρία Πελάτη (36%), η Ανάπτυξη Εφαρμογών (31%) και η Κυβερνοασφάλεια (28%). Την πεντάδα «κλείνει» η Αυτοματοποίηση Διαδικασιών στον χώρο εργασίας (27%).
Ράλι χωρίς τέλος στις τιμές ακινήτων
– Στο 94,2% της μέσης τιμής που είχε ένα διαμέρισμα το 2007 έφτασε η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε ολόκληρη την Ελλάδα απέχει μόλις 12,1% από το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε το 2007. Η αγορά υπερθερμάνθηκε μέσα στο 2022, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών να ανέρχεται σε 11,7%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξηση στο α’ τρίμηνο διαμορφώνεται σε 14,5%. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός που καταγράφηκε μέσα σε ένα τρίμηνο από το 2007.
Μαζικά «πωλητήρια» σε μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες
– Πλήθος μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων διατίθεται το τελευταίο διάστημα προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates. Μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες, στις ιστοσελίδες υπάρχουν πάνω από 200 τέτοια μικρά καταλύματα, που ανήκουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, οι οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία, που συσσωρεύτηκαν από τις διαδοχικές κρίσεις, αλλά και το ενεργειακό κόστος σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και αύξησαν τα έξοδα. Και, δυστυχώς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα πωλητήρια, την ώρα που εγχώρια και ξένα funds αναζητούν ευκαιρίες τοποθέτησης.