THEPOWERGAME
Η μείωση του ρίσκου για τα ελληνικά assets
– Αν δείχνει κάτι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στους ξένους αναλυτές και τους διεθνείς οίκους, αυτό είναι πως δεν περιορίζεται μόνο ο κίνδυνος για αναταραχές στο οικονομικό πεδίο. Περιορίζεται συνολικά το ρίσκο της Ελλάδας, αφού οι ψηφοφόροι έδειξαν με τις επιλογές που έκαναν πως άφησαν πίσω τους τη δεκαετία της αναταραχής (2009-2019). Πως είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων, μέσω των οποίων θα αυξηθούν και τα εισοδήματα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Αυτός ο περιορισμός του ρίσκου χώρας είναι που εκτίναξε χθες το Χρηματιστήριο και αναμένεται να έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην αποτίμηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες.
Στον «αέρα» δράσεις και έργα 8,7 δισ. από το ΕΣΠΑ
Έργα και δράσεις που αντιστοιχούν στο 1/3 του ΕΣΠΑ 2021-27, ήτοι στα 8,7 από τα 26,2 δισ. ευρώ συνολικά, έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του 2023. Με δεδομένο ότι το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα του νέου ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό (αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2035 κατά επιπλέον 62,9 δισ. ευρώ και δημιουργία περίπου 125.000 νέων σταθερών θέσεων εργασίας), τόσο στην κυβέρνηση, όσο και σε περιφέρειες-δήμους, έχουν κάθε λόγο να «τρέχουν» με πρωτόγνωρη ταχύτητα τις σχετικές διαδικασίες, έξω από τις συνήθεις καθυστερήσεις του εκλογικού κύκλου.
Οι αποζημιώσεις των αξιολογητών του Αναπτυξιακού Νόμου
– Καθορίστηκαν οι αμοιβές των ιδιωτών που Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) και Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ), που θα αξιολογούν και θα ελέγχουν τα επενδυτικά σχέδια στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρης, ορίζει τις επιμέρους αμοιβές ανά συνεδρίαση επιτροπής κ.ο.κ. Η υψηλότερη αποζημίωση των 500 ευρώ δίδεται σε κάθε μέλος του Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών του άρθρου 117 του ν. 4887/2022, στο οποίο ανατίθεται μια αξιολόγηση επενδυτικού σχεδίου. Επίσης, τίθενται ως όριο τα 1.200 ευρώ αμοιβής ανά μήνα και τα 6.800 ευρώ ανά έτος. Οι αποζημιώσεις των διάφορων επιτροπών αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, γνωμοδοτικών επιτροπών, επιτροπών διαχείρισης μητρώων & ελέγχου διαδικασιών ορίζονται από 60 έως 250 ευρώ ανά συνεδρίαση και ανάλογα με τη θέση του μέλους της επιτροπής. Με την απόφαση αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του Αναπτυξιακού Νόμου.
To νέο ΔΣ της Viva Wallet
– Άλλαξε ριζικά το ΔΣ της Viva Wallet μετά την είσοδο της JP Morgan στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. H τελευταία απέκτησε το 48,5% των μετοχών και φαίνεται να ελέγχει τρεις από τις επτά θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, το νέο ΔΣ είναι 7μελές, από 9μελές που ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Στη νέα του σύνθεση μέλη είναι οι Χαρ. Καρώνης (προέδρος και διευθύνων Σύμβουλος), Δημ. Μαυρογιάννης (αντιπρόεδρος), Δημ. Μιχαλογιαννάκης (εκτελεστικό μέλος), Θ. Κάτσας (μη εκτελεστικό μέλος), Jessica Marlborough (μη εκτελεστικό μέλος), Anthony James Elliot (μη εκτελεστικό μέλος) και James Crotty (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος).
Παραδοσιακές vs ψηφιακές τράπεζες: σημειώσατε Χ
– Έδαφος έναντι των συμβατικών τραπεζών κερδίζουν σταδιακά οι digital only τράπεζες. Μπορεί οι πολίτες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και οι Έλληνες, να προτιμούν το γκισέ των παραδοσιακών τραπεζών για μια σειρά από δραστηριότητες, ωστόσο όλο και πιο συστηματικά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ψηφιακές τράπεζες. Σύμφωνα με μελέτη της BCG, για πρώτη φορά το 2022 μια διαδικτυακή τραπεζική πλατφόρμα, η Monzo, αναδείχθηκε ως τράπεζα επιλογής από το 50% των πελατών της, ενώ έναν χρόνο πριν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 25%. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (43%) δηλώνουν ότι οι ψηφιακές τράπεζες προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες εφαρμογών mobile banking. Το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι παραδοσιακές τράπεζες προσφέρουν καλύτερη εμπειρία mobile banking ανέρχεται στο 37%.
– Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι ψηφιακές τράπεζες προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα και την ευκολία στο άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού από τις παραδοσιακές τράπεζες, κάτι που έχει αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή χρηματοπιστωτικού φορέα. Συνολικά, η όλο και αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ψηφιακών τραπεζών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης διαδικασίας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν μια εξατομικευμένη εμπειρία και υπηρεσίες στους χρήστες.
! Πέρασε στα ψιλά μέσα στην αναμπουμπούλα των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο τρίμηνο έφτασαν στα 733 εκατ. ευρώ, δηλαδή γύρω στα 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι και 630 εκατ. ευρώ παραπάνω από πρόπερσι. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Πάμε ολοταχώς για ρεκόρ εσόδων και θετικό σοκ, ανάλογο με αυτό που προκάλεσε το αποτέλεσμα της κάλπης.
Δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη
– Η τιμή του φυσικού αερίου… γλίστρησε κάτω από τα 30 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρά σκαμπανεβάσματα τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για ράλι του «μαύρου χρυσού», ο οποίος κινείται στα 75 δολάρια και μάλιστα με το ενισχυμένο ευρώ να απορροφά μέρος των κραδασμών. Ακόμα κι έτσι, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την ενεργειακή κρίση και αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου. Με το κλείσιμο του τριμήνου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων ήταν 1,85 δισ. ευρώ, έναντι 2,7 δισ. ευρώ πέρσι, όταν μπαίναμε στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά σε σύγκριση με το 2021 η διαφορά είναι 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό βγήκε από τις «τσέπες» της οικονομίας, δηλαδή όλων μας.
! Βάσει (εκλογικών) αποτελεσμάτων, είναι προφανές ότι οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι στάθμισαν διαφορετικά από τους εκπροσώπους τους τα μέτρα στήριξης που «έτρεξαν» από το 2020, τις ρυθμίσεις οφειλών που ενεργοποιήθηκαν, τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις που εφαρμόστηκαν και εξαγγέλθηκαν. Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει εσωτερική αυτοκριτική απ’ όσους προέβαλαν μαξιμαλιστικές θέσεις, βασισμένες σε έρευνες και στοιχεία που μάλλον απείχαν από την πραγματικότητα της αγοράς;
Απογείωση… για τη Ryanair
Και καθώς η βιομηχανία των ταξιδιών ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς μετά την πανδημία, η Ryanair φαίνεται ότι παίρνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της low cost αεροπορικής εταιρείας, Michael O’Leary, προέβλεψε «τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης», με τη Ryanair να πραγματοποιεί φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμά της από ποτέ αυτό το καλοκαίρι, με σχεδόν 2.500 δρομολόγια και περισσότερες από 3.000 πτήσεις καθημερινά. Τα ετήσια κέρδη της Ryanair για το έτος έως τις 31 Μαρτίου έφτασαν το 1,43 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 355 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους 12 μήνες. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 74%, φτάνοντας τα 168,6 εκατομμύρια, δημιουργώντας αυξημένα έσοδα 10,78 δισ. ευρώ, αύξηση 124% σε ετήσια βάση.